Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
PricewaterhouseCoopers pabeidzis Parex bankas padziļināto izpēti
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2009-02-04 10:04:08
Versijas komentārs
Teksts
PricewaterhouseCoopers (turpmāk - PWC) Parex bankas akcionāru uzdevumā veica padziļināto Parex bankas finanšu, nodokļu un IT izpēti un devis ziņojumu par tās rezultātiem.
Auditoru uzdevums bija specifiski izvērtēt situāciju uz Parex bankas (turpmāk – Bankas) pārņemšanas brīdi. Izstrādātajā ziņojumā tiek īpaši uzsvērts, ka PWC nav veikusi Bankas darbības un finanšu situācijas pārbaudi pēc Bankas jaunās valdes nozīmēšanas 2008.gada 5.decembrī. Visus ziņojumā norādītos riskus jaunā Bankas valde jau bija identificējusi tās darbības pirmajās nedēļās un izstrādājusi plānu to novēršanai. Lielākā daļa valdes kompetencē esošo jautājumu šobrīd atrisināti.
Ziņojumā atzīts, ka daļu no riskiem izraisījusi pasaules un Latvijas ekonomiskā krīze, kas arī kopumā ietekmējusi visu Latvijas komercbanku darbību un tie nav uzskatāmi par īpašiem tieši Parex bankai.
Taču tajā izcelti vairāki svarīgākie faktori, kas ietekmējuši Banku laika posmā līdz 2008.gada 30.novembrim:
Likviditāte: Ziņojumā norādīts, ka 2008. gadā pastāvēja risks, ka Bankai būs nepieciešama papildus likviditāte, t.i. papildus depozīti no Valsts Kases, ja pastāvēs starpība starp ienākošo naudas plūsmu no kredītu atmaksas un klientu depozītu izņemšanu saskaņā ar maksājumu grafikiem. Kā zināms, tad Valsts Kase 2008.gadā ir sniegusi atbalstu Bankai, kā arī Banka ved pārrunas ar sindikātiem, kuri saskaņā ar esošajiem līgumiem 2009.gadā ir tiesīgi pieprasīt Bankai izsniegto kredītu atmaksu. Iepriekš Bankas biznesa modelis bija balstīts uz īstermiņa resursu pieejamību, kas ļāva Bankai iepriekšējos gados vienlaicīgi strauji augt un labi pelnīt. Vēsturiski Bankas likviditātes nodrošināšanai izmantots vērtspapīru portfelis, kurš globālās ekonomiskās krīzes rezultātā kļuva praktiski nelikvīds un zaudēja savu vērtību. Likvīdu līdzekļu nepieejamība kopā ar depozītu apjoma samazināšanos izraisīja Bankas likviditātes krīzi. Depozītu izņemšana ir pakāpeniski mazinājusies, gan salīdzinot ar 2008.gada decembri un novembri, gan arī - 2009.gada janvāri un 2008.gada decembri. 
Uzkrājumi izsniegtajiem kredītiem: Ziņojumā tiek norādīts, ka uz 2008. gada 30. novembri Banka nebija izveidojusi pietiekamus uzkrājumus „šaubīgajiem” kredītiem. Jāatzīmē, ka kopš Bankas jaunās valdes stāšanās amatā, 2008. gada 5. decembrī, nepieciešamie uzkrājumi ir rūpīgi izanalizēti un izveidoti). Papildus tam šobrīd auditorkompānija Ernst & Young veic Bankas 2008. gada finanšu pārskatu revīziju, kuru plānots pabeigt 2008. gada 31.martā un tā fiksēs Bankas stāvokli uz 2008.gada 31.decembri. Papildus izveidotie uzkrājumi nosaka nepieciešamību palielināt Bankas kapitālu, lai Banka varētu pilnvērtīgi atjaunot uzticama sadarbības partnera statusu attiecībā pret klientiem un citām bankām;
Kredītu atmaksas atkarība no nekustamā īpašuma tirgus tendencēm: Ziņojumā norādīts, ka būtiska daļa no kredītportfeļa ir kredīti, kas ir nodrošināti ar nekustamo īpašumu. Saskaņā ar Bankas politiku, ja klients - kredīta ņēmējs, veic savlaicīgu kredīta atmaksu, kā arī netiek mainīti kredīta nosacījumus, kredīta darbības laikā netiek prasīti papildus kredīta novērtējums, tādejādi, vērtējumi, kas ir Bankas īpašumā un bija iegūti izsniedzot kredītu, varētu neatspoguļot precīzu šī brīža ķīlas vērtību. Jāņem vērā, ka, izsniedzot kredītu, Bankā tika prasīts klienta līdzfinansējums, kā arī kredīta termiņa laikā jau ir notikusi kredīta atmaksa;
Augsta klientu koncentrācija ārpus Eiropas Savienības valstīm: būtiska daļa no kredītņēmējiem un piesaistītajiem depozītiem ir no ārpus Eiropas Savienības valstīm, kuras arī ir smagi skārusi ekonomiskā krīze. Bankas politika līdz šim paredzēja aktīvu sadarbību ar šiem klientiem dēļ risku diversifikācijas, kā arī lielākām peļņas iespējām. Piemēram, kā norādīts 2007. gada finanšu pārskatos, 2007. gada 31. decembrī Bankai bija 25% saistību (ieskaitot depozītus) un 16% izsniegto kredītu no ārpus Eiropas Savienības valstīm. Ņemot vērā, ka Bankai nebija plaša filiāļu tīkla ārpus Latvijas, kas ļautu apkalpot privātklientus un mazos un vidējos uzņēmumus, šie pārsvarā ir lieli korporatīvie klienti, kuri ir izveidojuši relatīvi augstu kredītu un depozītu koncentrāciju attiecīgajos Bankas portfeļos. Taču jāuzsver, ka šie koncentrācijas līmeņi atbilst FKTK noteiktajām prasībām.
Par Parex banku:
Parex banka dibināta 1992.gadā, patlaban bankas filiālēs visā Latvijā strādā vairāk kā 2200 cilvēki. Bankai ir pārstāvniecības, filiāles un meitas uzņēmumi 15 pasaules valstīs, tajā skaitā filiāles Berlīnē, Stokholmā un Tallinā, Šveicē un Lietuvā. Parex banka ir vienīgais American Express sadarbības partneris Latvijā un Lietuvā, kam ir tiesības emitēt American Express kredītkartes.
Papildu informācija:
Indra Zinkeviča
Korporatīvo komunikāciju un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Parex banka
Tālr. 67778571
E-pasts: pr@parex.lv
Pielikumi