Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Akciju sabiedrība Ventspils nafta maina attīstības stratēģiju un turpmāk specializēsies tranzīta nozarē
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-12-17 15:02:01
Versijas komentārs
Teksts
Akciju sabiedrība Ventspils nafta maina attīstības stratēģiju un turpmāk specializēsies tranzīta nozarē
 
2008.gada 17.decembris, Rīga
 
 
 
Šodien, 2008.gada 17.decembrī, akciju sabiedrības Ventspils nafta padome ir apstiprinājusi uzņēmuma turpmākās attīstības stratēģijas maiņu un piekritusi apjomīga darījuma slēgšanai, kā rezultātā a/s Ventspils nafta tuvākajā nākotnē specializēsies ar tranzīta nozari saistītu aktīvu pārvaldē, atsakoties no holdinga darbības pārējās plaša spektra nozarēs, kurās līdz šim aktīvi īstenotās biznesa risku diversifikācijas rezultātā iesniedzās a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmējdarbība. Optimizējot un restrukturizējot a/s Ventspils nafta koncerna darbību, mātes uzņēmuma pārvaldē tiks saglabāti tikai ieguldījumi naftas un naftas produktu tranzīta un kuģošanas biznesa jomās. Līdz ar a/s Ventspils nafta padomes lēmumu nekustamo īpašumu, poligrāfijas un izdevējdarbības uzņēmumi vienotā paketē tiek pārdoti a/s Ventspils nafta asociētajai sabiedrībai a/s Latvijas kuģniecība, šā darījuma summai sasniedzot 82,7miljonus latu. Darījuma rezultātā a/s Ventspils nafta peļņa sasniegs ap 40 miljonu latu.
 
A/s Ventspils nafta restrukturizācijas plāna īstenošanu nosaka globālie un vietējie makroekonomiskie rādītāji, kuru ietekme uz koncerna uzņēmumu darbības rezultātiem šobrīd un pārskatāmā nākotnē ir likusi mainīt gan visa koncerna, gan a/s Ventspils nafta mātes uzņēmuma turpmākās attīstības stratēģiju, lai nodrošinātu ieguldījumu nepieciešamo atdevi visu a/s Ventspils nafta akcionāru interesēs. Balstoties uz vietējo un starptautisko ekspertu un konsultantu ieteikumiem, par a/s Ventspils nafta stratēģiskās attīstības turpmāko virzienu definēta tranzīta nozare, kas ir uzņēmuma vēsturiskais pamatbizness.
 
Šāda stratēģija ļaus a/s Ventspils nafta pārliecinoši attīstīt vienas biznesa jomas segmentu, koncentrējoties uz tā izaugsmi uz pilnveidošanu, īpaši ņemot vērā iepriekšējo gadu desmitos mērāmo pieredzi un panākumus šajā jomā, kā arī starptautisko know-how, kas līdz ar starptautiska akcionāra piesaisti ir aktīvi apgūts tieši pēdējos gados. Tā rezultātā, atsakoties no a/s Ventspils nafta aktīviem ar tranzītbiznesa jomu nesaistītās nozarēs un pārdodot tos par Latvijas un starptautisku ekspertu akceptētu tirgus cenu, a/s Ventspils nafta akcionāri gūs ievērojamu peļņu, bet uzņēmuma ilgtermiņa aktīvi tiks aizstāti ar ātrākas likviditātes aktīviem. Tādējādi tiks panākts visa koncerna vērtības pieaugums, un a/s Ventspils nafta iegūs finanšu resursus tālākai jaunā stratēģiskās attīstības virziena attīstībai atbilstoši mērķiem, kurus noteiks uzņēmuma akcionāri.
 
„Saspringtajos globālās ekonomiskās krīzes apstākļos būtu bezatbildīgi izlikties, ka mūsu koncernu šī situācija neskar. Tāpēc veicām visu a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumu visaptverošu un detalizētu monitoringu un risku analīzi, meklējot optimālāko risinājumu maksimāli efektīvai koncerna darbības nodrošināšanai tuvākajos gados. Piesaistot ievērojamus intelektuālos resursus, esam aktīvi strādājuši un atraduši tādu turpmākās attīstības modeli, kas, no vienas puses, minimizēs a/s Ventspils nafta koncerna biznesa riskus, bet, no otras puses, – nodrošinās tā vērtības pieaugumu,” uzsver a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone. „Mēs uzskatām, ka šajā ekonomiskajā situācijā a/s Ventspils nafta aktīvā rīcība, plānojot koncerna turpmāku stabilu darbību, būs sava veida stimuls Latvijas kopējai ekonomiskajai attīstībai.”
 
Viens no a/s Ventspils nafta ieguldījumiem kopējās ekonomikas veicināšanā būs arī fakts, ka restrukturizācijas rezultātā valsts gūs ievērojamu atbalstu budžetam, saņemot vairākus miljonus latu nodokļu veidā. Darījuma izdevīgumu a/s Ventspils nafta pastiprina fakts, ka, slēdzot pirkuma-pārdevuma līgumu ar a/s Latvijas kuģniecība, pārdodamie aktīvi tiek realizēti vienotā paketē, nevis pa daļām. Darījuma maksājuma struktūra tiek plānota trīs daļās – līdz 25% no pārdošanas summas tiks saņemta kā tūlītēja samaksa pēc šodien notikušās pirkšanas-pārdošanas līguma slēgšanas, vēl 25% – līdz 2009.gada februāra beigām, pakāpeniski veicot īpašuma pārreģistrāciju, un atlikušie 50% – ne vēlāk kā līdz 2010.gada 1.ceturkšņa beigām. Papildus a/s Ventspils nafta ik ceturksni saņems procentu maksājumus par atliktā maksājuma daļām, tādējādi nodrošinot a/s Ventspils nafta papildu ieņēmumus vairāku miljonu latu apjomā.
 
Pēdējo 10 gadu laikā a/s Ventspils nafta, pamatojoties uz tābrīža aktuālajām norisēm ekonomikā un starptautisko auditoru ieteikumiem, īstenoja aktīvu biznesa risku diversifikācijas politiku, mērķtiecīgi ieguldot investīcijas likvīdos un uz izaugsmi orientētos biznesa projektos ārpus tās vēsturiskās pamatbiznesa jomas – naftas un naftas produktu tranzīta nozares. Būtisku šo ieguldījumu daļu veido ekskluzīvi nekustamie īpašumi, kas iekļauti starp likvīdākajiem nekustamajiem īpašumiem visā Latvijā. Līdzšinējos ekonomiskajos apstākļos minētā politika deva iespēju a/s Ventspils nafta stabili strādāt un nodrošināt akcionāriem vēlamus finansiāli ekonomiskos rādītājus – risku sadale ļāva elastīgi reaģēt uz tirgus konjunktūras izmaiņām jebkurā no koncerna darbības segmentiem. Taču, strauji mainoties ekonomiskās situācijas nosacījumiem, a/s Ventspils nafta mātes uzņēmumam kā saimniecisko darbību neveicošai holdingsabiedrībai šo ieguldījumu turpmākā attīstīšana un uzturēšana kļūst saimnieciski mazefektīva.
 
Tāpēc, īstenojot restrukturizāciju, a/s Ventspils nafta saglabās savus ieguldījumus meitas sabiedrībā naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmumā SIA Ventspils nafta termināls (51%), meitas sabiedrībā naftas un naftas produktu cauruļvadu īpašniecē un operatorē SIA LatRosTrans (66%) un asociētajā sabiedrībā a/s Latvijas kuģniecība (49,94%). Savukārt pārdoti tiek ieguldījumi meitas sabiedrībā nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzņēmumā SIA Nekustamie īpašumi VN (100%) un meitas sabiedrībā nekustamā īpašuma apsaimniekošanas uzņēmumā SIA Rīgas līcis VN (100%), kā arī nekustamie īpašumi Rīgā, Blieķu ielā 3; Ventspilī, Talsu ielā 75d; Jūrmalā, Dubultu prospektā 51, un Kuldīgas rajona Rendas pagasta Lejastiezumi. Pārdotas tiek arī a/s Ventspils nafta īpašuma daļas meitas sabiedrībā poligrāfijas uzņēmumā a/s Preses nams (95,4%) un meitas sabiedrībā izdevniecībā SIA Mediju nams (95,63%). Arī saistībā ar a/s Preses nams jāņem vērā nekustamā īpašuma aspekts: a/s Preses nams pieder vairāki vērtīgi nekustamie īpašumi, un tas ir galvenais pircēja interešu objekts. Savukārt būtisku daļu poligrāfijas uzņēmuma biznesa vērtības patlaban veido pasūtījumi no konkrētās izdevniecības – SIA Mediju nams, tāpēc šo ieguldījumu uzņēmējdarbība faktiski nav atdalāma.
 
A/s Ventspils nafta koncerna restrukturizācijas darījuma sagatavošanai un izvērtēšanai tika piesaistīti augstas kvalifikācijas neatkarīgi profesionāļi, tajā skaitā sertificētie Latvijas nekustamo īpašumu vērtētāji SIA Biznesa konsultantu grupa, SIA Colliers International; starptautiski atzītās profesionālus kvalificētus finanšu speciālistus apvienojošās organizācijas Institute of Charted Accountant of England and Wales biedrs Kelvins Huks (Kelvin Hooke, BSc ACAI); finanšu konsultanti KPMG Corporate Finance, zvērinātu advokātu biroji Eversheds Bitāns un Skudra & Ūdris.
 
 
 
 
A/s Ventspils nafta
Sīkākai informācijai –
Gundega Vārpa, sabiedrisko attiecību un reklāmas vadītāja,
tālr.: + 371 67229182;
e-pasts: gundega.varpa@vnafta.lv
Pielikumi