Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS “Latvijas kuģniecība” izdevīgi izvieto brīvos finanšu resursus, diversificē biznesa riskus
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-12-17 14:56:34
Versijas komentārs
Teksts
Šodien, 2008. gada 17. decembrī, akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” padome ir akceptējusi lēmumu par uzņēmuma attīstības stratēģijas papildināšanu ar jaunu virzienu – ilgtermiņa investīcijas dažādos aktīvos, kas ļaus samazināt uzņēmuma biznesa riskus.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka uzņēmuma rīcībā ir ievērojami brīvi naudas līdzekļi un to efektīva izmantošana pamatbiznesa jomā šobrīd nav iespējama globālo ekonomisko nosacījumu ietekmē, kas saistīti, piemēram, ar naftas cenu un līdz ar to – tankkuģu frakta likmju potenciālu samazinājumu. Brīvi naudas resursi uzņēmumam ir pieejami, pateicoties sekmīgi realizētai a/s „Latvijas kuģniecība” izaugsmes stratēģijai pēdējo gadu laikā. Taču šo līdzekļu izvietošana finanšu institūcijās šobrīd vērtējama kā riskanta, ņemot vērā pasaules finanšu tirgu ievērojamo kritumu un šaubas par šo institūciju spēju garantēt drošus noguldījumus pasaules ekonomiskās krīzes apstākļos. Minēto apsvērumu ietekmē a/s „Latvijas kuģniecība” ir jāizšķiras par labu ieguldījumiem, kas sekmēs kompānijas tālāku attīstību un vienlaikus samazinās tās biznesa riskus.

Pirmais solis risku diversifikācijas virzienā sperts, ieguldot daļu a/s „Latvijas kuģniecība” brīvo naudas līdzekļu atsevišķos ar uzņēmuma pamatdarbības jomu nesaistītos projektos, pirmām kārtām likvīdos un ekskluzīvos nekustamajos īpašumos Latvijas vērtīgākajās attīstības teritorijās, kā arī izdevējdarbības un poligrāfijas nozarēs. Tāpēc a/s „Latvijas kuģniecība” ir pieņēmusi lēmumu abpusēji izdevīgā darījumā iegādāties no a/s „Ventspils nafta” šādus nekustamos īpašumus un uzņēmumu kapitāla daļas:
 
•    nekustamo īpašumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA Nekustamie īpašumi VN (100%);
•    nekustamā īpašuma apsaimniekošanas uzņēmums SIA Rīgas līcis VN (100%);
•    nekustamie īpašumi Rīgā, Briāna ielā 3; Ventspilī, Talsu ielā 75d; Jūrmalā, Dubultu prospektā 51; konferenču un atpūtas centrs Lejastiezumi Kuldīgas rajona Rendas pagastā;
•    poligrāfijas uzņēmums a/s Preses nams (95,4%) un izdevniecība SIA Mediju nams (95,63%). A/s Preses nams pieder vairāki vērtīgi nekustamo īpašumi, un tas ir būtisks LK kā pircēja interešu objekts. Savukārt lielu daļu poligrāfijas uzņēmuma biznesa vērtības veido pasūtījumi no izdevniecības Mediju nams, tāpēc šo ieguldījumu uzņēmējdarbība faktiski nav atdalāma.

Ar a/s „Latvijas kuģniecība” jaunā investīciju virziena pārvaldi un attīstību nodarbosies a/s „Latvijas kuģniecība” 100% piederoša meitas sabiedrība SIA “LASCO Investment”. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 19 miljoni latu.

“A/s „Latvijas kuģniecība” jau vairākus gadus sekmīgi realizē savu biznesa attīstības stratēģiju, kuras pamata elements ir un būs flotes modernizācija. To apliecina mūsu finanšu rezultāti un aizvadīto gadu laikā uzkrātie finanšu resursi. Ilgstoši analizējot mūsu attīstības perspektīvas nākotnē, situāciju starptautiskajā pārvadājumu tirgū, kā arī ņemot vērā uzkrāto naudas resursu apjomu, a/s „Latvijas kuģniecība” interesēs ir realizēt tādus investīciju projektus, kas mazinātu uzņēmuma finanšu riskus. Ieguldījums likvīdos īpašumos nesīs labāku atdevi, nekā šobrīd iespējams gūt naudas tirgū vai a/s „Latvijas kuģniecība” pamatbiznesā, kas saskaņā ar ekspertu prognozēm tuvāko gadu laikā var piedzīvot lielāka vai mazāka apjoma stagnāciju. Protams, ja situācija mainīsies, mēs attiecīgi reģēsim un rīkosimies atbilstoši tai,“ norāda Imants Sarmulis, a/s “Latvijas kuģniecība” valdes priekšsēdētājs.

Maksājumu paredzēts veikt trīs daļās – līdz 25% no pārdošanas summas tiks saņemta kā tūlītēja samaksa pēc šodien notikušās pirkšanas-pārdošanas līguma slēgšanas, vēl 25%  līdz 2009. gada februāra beigām, pakāpeniski veicot īpašuma pārreģistrāciju, un atlikušie 50% – ne vēlāk kā līdz 2010. gada 1. ceturkšņa beigām. Darījuma kopējā summa ir 82,7 miljoni latu.

„A/s „Latvijas kuģniecība” koncerna pēdējo gadu rezultāti, kas uzrāda stabilu vairāku desmitu miljonu latu peļņu ik gadu, apstiprina, ka uzņēmuma stratēģija investēt vidēja izmēra tankkuģu flotē ir bijusi pareiza. A/s „Latvijas kuģniecība” šodien ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem vidēja vai tā saucamā handy izmēra tankkuģu segmentā. Taču šobrīd nozares speciālisti atzīst, ka kuģu pārvadājumu apjoms, iespējams, samazināsies līdz ar globālo recesiju. Šajos apstākļos a/s „Latvijas kuģniecība” turpinās tankkuģu flotes atjaunošanu, taču ne tik intensīvi kā pēdējo divu gadu laikā. Lai stiprinātu uzņēmuma aktīvu bāzi, ir nolemts veikt peļņu nesošus, drošus ilgtermiņa ieguldījumus,“ norāda a/s „Latvijas kuģniecība” viceprezidents Raivis Veckāgans.

Darījuma sagatavošanai un izvērtēšanai tika piesaistīti augstas kvalifikācijas neatkarīgi profesionāļi, tajā skaitā sertificēti Latvijas nekustamo īpašumu vērtētāji SIA „Biznesa konsultantu grupa”, SIA „Colliers International”, starptautiski atzītās profesionālus kvalificētus finanšu speciālistus apvienojošās organizācijas „Institute of Charted Accountant of England and Wales” biedrs Kelvins Huks; finanšu konsultanti SIA „KPMG Corporate Finance ”, zvērinātu advokātu biroji „Eversheds Bitāns” un „Skudra & Ūdris”.

A/s „Latvijas kuģniecība” komerciālajā vadībā esošajā flotē ietilpst 37 kuģi: 34 tankkuģi, divi gāzvedējkuģi un viens sauskravu kuģis. Vidēja izmēra tankkuģu segmentā a/s „Latvijas kuģniecība” ierindojas desmit pasaules lielāko kuģu īpašnieku vidū, vienlaicīgi ieņemot līdera pozīcijas Ziemeļeiropas tirgū. A/s „Latvijas kuģniecība” peļņa šī gada 9 mēnešos bija 65,6 miljoni ASV dolāru.


Papildu informācijai:

Marita Ozoliņa-Tumanovska,
A/s “Latvijas kuģniecība”
Sabiedrisko attiecību diensta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv
Pielikumi