Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Debeta operāciju ierobežojumi Parex bankā praktiski neietekmēs privātpersonu ikdienu, uzņēmumiem lielākā daļa saimniecisko maksājumu - bez izmaiņām
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-12-02 15:51:45
Versijas komentārs
Teksts

 

Debeta operāciju ierobežojumi Parex bankā praktiski neietekmēs privātpersonu ikdienu, uzņēmumiem lielākā daļa saimniecisko maksājumu - bez izmaiņām
 
 Šī gada 1.decembrī Latvijas Republikas Ministru kabinets (MK) un Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir pieņēmuši kopīgu lēmumu par saistību izpildes ierobežojumiem Parex bankā.
 
Šāds FKTK un MK kopīgi pieņemts lēmums ir īslaicīgs Kredītiestāžu likumā paredzēts pasākums, kuru var piemērot, ja no kredītiestādes notiek pārmērīga noguldījumu un citu piesaistīto līdzekļu aizplūšana.
 
Parex banka jau pirms šo ierobežojumu noteikšanas bija veikusi milzīgu darbu ar klientiem, kā rezultātā nepamatotā naudas līdzekļu aizplūšanas tendence tika stabilizēta. Tomēr bankas turpmākās darbības plānveidīguma nodrošināšanas nolūkā tika pieņemts attiecīgais MK un FKTK lēmums.
 
MK un FKTK konkrētā lēmuma pieņemšanas rezultātā neērtības varētu rasties pavisam nelielai klientu daļai, jo faktiski šie ierobežojumi attiecas tikai uz tām operācijām, kas ir saistītas ar naudas nepamatotu aizplūšanu no bankas.
 
Atgādinām, ka šobrīd bankai ir atļauts veikt naudas līdzekļu izmaksu (tajā skaitā, ar internetbanku, bankas automātiem un skaidrā naudā) bankas klientiem - fiziskām personām ne vairāk kā 35 000 latu apjomā kalendārajā mēnesī. Šāds summas limits pilnībā atbilst bankas klientu – fizisko personu veikto darījumu apjomam. Banka - neveiks debeta operācijas (tajā skaitā, ar internetbanku, bankas automātiem un skaidrā naudā) klientiem - juridiskām personām, ja šīs operācijas nav paredzētas saimnieciskās darbības veikšanai. Savukārt minētajām operācijām saimnieciskās darbības veikšanai juridiskām personām ir noteikti šādi ierobežojumi – 35 000 latu (ar darbinieku skaitu līdz 10) un 350 000 latu (ar darbinieku skaitu no 11 – 250) kalendārajā mēnesī.
 
Ierobežojumi neskar operācijas saimnieciskās darbības veikšanai juridiskām personām, ja to darbinieku skaits pārsniedz 250, tāpat uz maksājumiem valsts budžetā, valsts un pašvaldību iestādēm, darījumiem ar Latvijas Banku, maksājumiem komercsabiedrībām, kuru darbība saistīta precu ražošanu un pakalpojumu sniegšanu valsts un pašvaldību regulējamās nozarēs. Tāpat īpaši jāuzsver, ka nekādi ierobežojumi neattiecas uz piesaistīto noguldījumu procentu maksājumiem, kā arī saistību pret banku un tās meitas sabiedrībām izpildi.
 
Papildu informācija:
Irēna Miziša
Investoru attiecību nodaļas vadītāja
Tālrunis: 6 777 8565
Fakss: 6 777 8569
 
Pielikumi