Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
INDEXO Banka gandrīz gatava, pēdējais solis pirms licencēšanas - kapitālam piesaistīs 12,5 miljonus eiro
Emitents Indexo, IPAS (875500AT8JI5HU41AY20)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2023-11-14 15:39:23
Versijas komentārs Pievienots labots pielikums
Teksts

Pensiju pārvaldes uzņēmums IPAS INDEXO (turpmāk – INDEXO), kas kopš pagājušā gada vidus strādā pie jaunas bankas projekta, ir gandrīz noslēdzis bankas izveides sagatavošanas darbu. Tas ietver IT infrastruktūras izveidi, maksājumu funkcionalitātes ieviešanu, atbilstības procedūru izveidi, privātpersonu pakalpojumu izstrādi, mobilās lietotnes dizainu un testēšanu, kā arī kreditēšanas politiku un kreditēšanas pieteikumu apstrādes modeļa izveidi. Tāpat pastāvīgi tiek paplašināta jaunās bankas komanda. Kopā ar šo paziņojumu INDEXO publicē savu plānoto izaugsmes plānu līdz 2027. gadam.  

Pirms licences saņemšanas un bankas darbības uzsākšanas, INDEXO plāno jaunā akciju emisijā piesaistīt 12,5 miljonus eiro kapitāla, lai nodrošinātu kreditēšanai, rezervēm un darbības izaugsmei nepieciešamos ieguldījumus. Paredzams, ka jaunā akciju emisija tiks īstenota šī gada decembrī un noslēgta nākamā gada sākumā, akcijas cena tiks noteikta diapazonā no 11 līdz 15 eiro.  

INDEXO šobrīd ir iesniedzis pilnu bankas licencēšanas pieteikuma dokumentu paketi Latvijas Bankā, kas sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku to šobrīd izskata. Pēc licences saņemšanas INDEXO sāks piedāvāt pakalpojumus privātpersonām, un tas varētu notikt pavisam īsi pēc licences saņemšanas – provizoriski nākamā gada pirmajā ceturksnī. Pakalpojumi uzņēmumiem sekos no 2025. gada. 

“Mēs esam gandrīz pabeiguši bankas izveidi un tagad palicis pēdējais solis – kapitāla piesaiste pašas bankas darbībai. Līdzībās varu teikt, ka lidmašīnu esam uzbūvējuši un atlicis vien tai ieliet degvielu. Mēs vēlamies banku tirgū ieviest izmaiņas līdzīgi kā mēs izaicinājām pensiju pārvaldes sistēmu 6 gadus atpakaļ un panācām zemākas komisijas maksas un labāku piedāvājumu Latvijas iedzīvotājiem,” saka Valdis Siksnis, INDEXO valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem. 

“Latvijas banku tirgus vienkārši nepietiekami iesaistās Latvijas ekonomikā – mums ir zems kreditēšanas līmenis, augstas kredītu procentu likmes un zems inovāciju līmenis. Ņemot vērā Latvijas attīstību pēdējo desmit gadu laikā izklausās neticami, ka kreditēšanas attiecība pret IKP ir savā vēsturiski zemākajā punktā. Ja 2011. gadā Latvijā izsniegto kredītu proporcija pret IKP bija 82%, tad šī gada pirmajā pusē tā bija vairs tikai 27%. Tas ir dramatiski maz un Latvijā ir otrs zemākais kredītu īpatsvars pret ekonomikas lielumu visā Eirozonā. Mazāks ir tikai Īrijā. Eirozonā mājsaimniecību kredītsaistību attiecība pret ienākumiem 2021. gadā bija 96.4%, bet Latvijā tikai 29.9%. Tam ir būtiska ietekme uz Latvijas ekonomikas izaugsmi, jeb pareizāk, izaugsmes trūkumu, jo Latvijas ekonomika stagnē jau ilgāku laiku un šogad patiesībā sarūk,” turpina V. Siksnis. 
 

Par kapitāla piesaisti lems akcionāri 23. novembrī 

“IPO laikā mēs plānojām, ka bankai drīz pēc darbības uzsākšanas būs vajadzīgs piesaistīt kapitālu 11 miljonu apmērā. Tagad, licencēšanas procesā, ir noskaidrojies, ka bankas pirmo 36 mēnešu attīstībai nepieciešamais kapitāls ir jāpiesaista jau pirms darbības uzsākšanas. INDEXO ir sasaucis akcionāru sapulci, kas notiks 23. novembrī, un akcionāriem tiks piedāvāts lemt par papildu nepieciešamā kapitāla piesaisti. Ja akcionāri atbalstīs šo lēmumu, un tiks piesaistīts papildu finansējums, ar piesaistīto kapitālu būs pietiekami, lai panāktu nozīmīgas izmaiņas esošajā banku tirgū. Vēlāk bankas attīstību plānots finansēt ar uzņēmuma resursiem – gan pensiju pārvaldes darbības peļņu, gan jaunās bankas peļņu. Tas pilnībā neizslēdz kapitāla piesaisti nākotnē, ja mēs redzam iespējas vēl straujākai attīstībai, taču tā nav plānota publicētajā tuvāko gadu izaugsmes modelī,” turpina V. Siksnis.   

Jaunā banka plāno panākt būtisku klātbūtni banku tirgū jau līdz 2027. gada beigām, plāno sākt pelnīt no otrā darbības gada 

Līdz 2027. gada beigām INDEXO plāno, ar papildu kapitāla palīdzību, piesaistīt aptuveni 118 tūkstošus klientu INDEXO Bankai, kamēr plānotais izsniegto kredītu apjoms 2027. gadā ir 362 miljoni. 

“Mēs zinām mūsu pensiju pārvaldes attīstības tempu un mums ir pieredze klientu uzrunāšanā ar inovatīvu, augstākas vērtības piedāvājumu. Mēs plānojam ātru ienākšanu tirgū, kas nodrošinās izaugsmes rezultātus jau agrīnā bankas darbības stadijā, kas, savukārt, palīdzēs mums nodrošināt vērtību mūsu akcionāriem,” turpina V. Siksnis.  

 

INDEXO Banka iegūs no spēcīgas pensiju pārvaldes darbības attīstības 

“Mēs būvējam INDEXO Banku uz mūsu veiksmīgās pensiju pārvaldības darbības pamata. Kopš mūsu sākotnējā akciju piedāvājuma (IPO), kas norisinājās 2022. gada jūlijā, esam papildus piesaistījuši 320 miljonus eiro pensiju plānu pārvaldē, bet klientu skaitu palielinājuši par 42 tūkstošiem. Šobrīd 124 tūkstoši klientu mums uzticas ar vairāk nekā 840 miljoniem savu pensijas uzkrājumu, padarot mūs par trešo lielāko pensiju 2. līmeņa pārvaldītāju Latvijā pēc aktīviem pārvaldībā. Turklāt pensiju pārvaldes darbība ir pelnoša. Šis ir fundamentāli svarīgs stūrakmens nākotnes bankas attīstībai, jo mūsu akcionāri vienlaicīgi ir un būs akcionāri gan pensiju pārvaldes uzņēmumā, gan bankā, kas ir pensiju pārvaldes sabiedrības meitas uzņēmums,” saka Henriks Karmo, INDEXO valdes loceklis un viens no dibinātājiem. 

Atruna: Bankas (kredītiestādes) licences saņemšanai nepieciešama Eiropas Centrālās bankas piekrišana. Akciju emisijai ir nepieciešama emisijas prospekta apstiprināšana Latvijas Bankā. Šeit ietvertie viedokļi par paredzamajiem vai gaidāmajiem nākotnes rezultātiem vai nākotnes darbībām ir uz nākotni vērsti apgalvojumi, kas atspoguļo pašreizējo tendenču, informācijas un plānu analīzi. Uz nākotni vērsti apgalvojumi ir pakļauti vairākiem riskiem un nenoteiktībai, kuru dēļ faktiskie rezultāti var atšķirties no plāniem un notikumu prognozēm.  

 

Par INDEXO 

INDEXO ir Latvijas Bankas licencēta ieguldījumu pārvaldes sabiedrība, kas Latvijā piedāvā modernus 2. un 3. pensiju līmeņa plānus. INDEXO ir straujāk augošais pensiju pārvaldītājs Baltijā pēc klientu skaita ar vairāk kā 124 tūkstošiem klientu un vairāk kā 840 miljoniem eiro pārvaldībā. 

INDEXO 2017. gadā dibināja vairāk nekā 30 Latvijā pazīstami uzņēmēji un vadītāji ar mērķi cīnīties par labāku finanšu vidi Latvijā. INDEXO vīzija ir kļūt par finanšu pakalpojumu grupu, kas sniedz modernus un pielāgotus pakalpojumus, lai Latvijas iedzīvotāji paši spētu atbilstoši savām vajadzībām rūpēties par savu finanšu labklājību. 

Papildu informācija pieejama www.indexo.lv. 

Kontaktinformācija: 
Ieva Bauma 
IPAS “Indexo” 
Valdes locekle, mārketinga vadītāja 
E-pasts: ieva.bauma@indexo.lv 
Telefons:+ 371 28 636 789 

Pielikumi
INDEXO planotas izaugsmes plans lidz 2027. gadam.pdf (8514.40 kB)