Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Stabila portfeļa izaugsme, saglabājot lielisku rentabilitāti
Emitents mogo AS (213800DOKX626GYVOI32)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2023-11-13 14:55:32
Versijas komentārs
Teksts

Operacionālie un stratēģiskie notikumi

 

  • Eleving Group aizvadītajā pārskata periodā uzrādīja labākos finanšu darbības rezultātus ceturkšņa griezumā šogad. Deviņu mēnešu ieņēmumi sasniedza EUR 136,0 milj., kas ir par 2,6% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt Grupas neto portfelis sasniedza EUR 327,3 milj., kas ir par aptuveni 11% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī. Arī neskaitot nesen integrēto ExpressCredit biznesu, Grupas portfelis pieauga par 2,8%.
  • Diversificēti biznesa virzieni un sabalansēta ieņēmumu plūsma no visām pamatdarbības jomām:
    • Elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas produkti deviņu mēnešu ieņēmumos veidoja EUR 37,7 milj., kas salīdzinājumā ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu ir stabils rādītājs. Nemainīgo rezultātu absolūtajos skaitļos var izskaidrot ar Renti Plus portfeļa pārdošanu un nelielu ienākumu kritumu motociklu-taksometru segmentā, ko kompensē Renti Lietuvas biznesa izaugsme.
    • Nomas un atgriezeniskā līzinga produktu ieņēmumi sasniedza EUR 51,0 milj., kas uz Baltkrievijas portfeļa samazināšanas fona ir saglabājis nemainīgu rezultātu attiecībā pret deviņu mēnešu periodu 2022. gadā.
    • Patēriņa finansēšanas produkti perioda ieņēmumos veidoja EUR 43.7 milj. jeb par 8,0% vairāk nekā aizvadītā gada deviņos mēnešos. Tas galvenokārt skaidrojams ar Express Credit biznesa integrāciju un veiksmīgiem rezultātiem patēriņa segmentā Balkānos.
  • Attiecīgais ceturksnis ir pirmais kopš ExpressCredit biznesa integrācijas Grupas portfelī un operācijās. Pirmajos mēnešos jaunie tirgi ir uzrādījuši atzīstamus rezultātus, palielinot Grupas neto portfeli par EUR 26 milj., kā arī uzrādot ieņēmumus EUR 5,0 milj., EBITDA EUR 2,9 milj. un peļņu EUR 0,4 milj. apmērā.
  • Trešajā ceturksnī tika ieviesta jauna automašīnu pārdošanas platforma biznesa klientiem, lai padarītu automašīnu iegādi pieejamāku un ātrāku maziem un vidējiem uzņēmumiem. Trešā ceturkšņa beigās šī platforma pilotprojekta formātā darbojas Lietuvā, un ir plānots to pakāpeniski lokalizēt arī citos Grupas tirgos.
  • Ilgtspējas jomā Eleving Group turpina iesākto kursu elektrisko motociklu finansēšanā Kenijā. Pārskata perioda beigās Grupa ir piešķīrusi finansējumu jau 150 e-motociklu iegādei. Grupa novēro pieaugošu interesi no pašnodarbināto un mazo vidējo uzņēmumu puses, tāpēc turpmākajos mēnešos, palielinot piegādes kapacitāti, Grupa sagaida, ka e-motociklu finansēšanas apjomi ievērojami palielināsies. Vienlaikus kompānija ir dažu soļu attālumā, lai uzsāktu e-motociklu finansēšanas pakalpojumu arī Ugandā.

 

 

  • Trešajā ceturksnī OX Drive, Tesla elektrisko automašīnu koplietošanas uzņēmums, turpināja uzrādīt teicamus operacionālos rezultātus. Kopš OX Drive darbības uzsākšanas pagājušajā vasarā, šo pakalpojumu ir izmantojuši jau vairāk nekā 35 000 klientu, kuri 64 000 braucienu laikā ir nobraukuši vairāk nekā 2,5 miljonus kilometru. Trešajā ceturksnī uzņēmums izvērtēja jaunas pieejas, kā piesaistīt ārējās investīcijas tālākai izaugsmei, kā rezultātā Industra Bank oktobra beigās ir piešķīrusi EUR 2,8 milj. autoparka palielināšanai.

 

Finanšu aktualitātes un progress

 

  • Stabila rentabilitāte, pateicoties: 
    • Koriģētajam EBITDA rādītājam – EUR 58,5 milj. (9M 2022: EUR 51,5 milj.);
    • Koriģētajam neto peļņas rādītājam pirms valūtas kursu svārstību ietekmes – EUR 23,5 milj. (9M 2022: EUR 18,2 milj.);
    • Koriģētajam neto peļņas rādītājam pēc valūtas kursu svārstību ietekmes – EUR 19,4 milj. (9M 2022: EUR 18,7 milj.). 
  • Pieaugošs neto portfelis EUR 327,3 milj. apmērā; Eleving Vehicle Finance un Eleving Consumer Finance portfelī veidoja attiecīgi EUR 227,1 milj. un EUR 100,2 milj.
  • Trešajā ceturksnī Grupa ielika pamatus jaunajai obligāciju emisijai un turpmākai Grupas finansējuma struktūras un saistību atmaksas termiņu diversifikācijai. Investoriem tika piedāvāta iespēja apmainīt Mogo AS 2021/2024 obligācijas un parakstīties uz jaunajām Eleving Group 2023/2028 nodrošinātajām un garantētajām obligācijām ar 13% kupona likmi. Rezultātā Eleving Group ir emitējusi obligācijas EUR 50 milj. vērtībā ar dzēšanas termiņu 2028. gadā.
  • Līdztekus eiroobligāciju emisijai tika uzsākta jauna lokālā Kenijas triju gadu obligāciju programma, ar mērķi piesaistīt finansējumu vietējā valūtā apjomā līdz EUR 12 milj.
  • Tikmēr ExpressCredit bizness tiek integrēts ar jau iepriekš piesaistītu finansējumu, ko veido vairāki finansēšanas kanāli, piemēram, ieguldījumu fondi, Mintos un vietējo banku aizdevumi.
  • Pateicoties stabilajiem deviņu mēnešu finanšu rezultātiem, Grupa turpina atrasties spēcīgā finanšu pozīcijā – pārskata perioda beigās kapitalizācijas rādītājs sasniedza 26,6% (2022. gada 31. decembrī – 25,8%), procentu segumu koeficients (ICR) 2,4 (2022. gada 31. decembrī – 2,4), un parādsaistību slogs 3,6 (2022. gada 31. decembrī – 3,3), nodrošinot eiroobligāciju līgumisko noteikumu izpildi.

 

Modestas Sudnius, Eleving Group izpilddirektors:

 

"Atskatoties uz pēdējo ceturksni, redzam, ka Eleving Group veiksmīgi stājas pretī globālās ekonomikas radītajiem izaicinājumiem. Grupas bizness ir stabils, un tas ir tieši tas, ko mēs vēlējāmies panākt - paaugstināt portfeļa kvalitāti un saglabāt veselīgu izaugsmes tempu. Ņemot vērā augošo inflāciju, mēs redzam, ka mūsu klientu maksājumu disciplīna nedaudz mainās, taču tas būtiski neietekmē kompānijas portfeli. Iemesls tam ir iepriekš pieņemtā stratēģija, kas šā gada trešajā un arī iepriekšējos ceturkšņos ir apliecinājusi savu efektivitāti.

Pēc nedaudz lēnāka pirmā pusgada, trešajā ceturksnī novērojām pakāpenisku patēriņa rādītāju uzlabošanos mūsu pārstāvētajos tirgos, kas izpaudās saņemto pieteikumu skaita pieaugumā un kopējā portfeļa izaugsmē. Neņemot vērā jauniegūtos ExpressCredit tirgus, neto kredītportfelis trešajā ceturksnī pieauga par gandrīz 3%. Patēriņa kreditēšanas segmentā Balkānu tirgos joprojām vērojama stabila izaugsme, savukārt transportlīdzekļu segmentā atjaunojas cerētā biznesa dinamika.

Arī trešajā ceturksnī viena no mūsu galvenajām prioritātēm bija racionalizēt mūsu uzņēmējdarbības procesus. Esam turpinājuši pilnveidot savu riska izvērtēšanas politiku, kā arī pārskatīt administratīvās izmaksas un cenu noteikšanas stratēģiju. Uzskatu, ka šobrīd esam paveikuši lielisku darbu iepriekš uzskaitītajās jomās, lai veiksmīgi pārvarētu ziemas periodu, kas nereti atstāj zināmu negatīvu ietekmi uz klientiem un to spēju pildīt savas saistības.

Tāpat esam cītīgi strādājuši arī pie ExpressCredit integrācijas Grupas sistēmās un procedūrās. Mērķis ir pabeigt tehnisko integrāciju līdz šā gada beigām, un mēs sagaidām, ka pēc tās noslēguma ievērojami pieaugs jauniegūtā biznesa efektivitāte. Kā varam novērot pēc trešajā ceturksnī uzrādītajiem ExpressCredit rezultātiem, šis bizness ir ar lielu potenciālu.

Tajā pašā laikā mēs neesam pārtraukuši īstenot savu zaļo kursu. Kenijā e-boda bizness uzņem apgriezienus, un mēs saskatām pieaugošu vietējo patērētāju un mazo uzņēmumu interesi par elektrisko mobilitāti. Turklāt esam dažu soļu attālumā no līdzvērtīga pakalpojuma ieviešanas Ugandā. Tikmēr OX Drive trešajā ceturksnī ir turpinājis uzrādīt labus rezultātus, un ir skaidrs, ka videi draudzīgs automašīnu koplietošanas pakalpojums kļūst par daudzu Latvijas iedzīvotāju iecienītu pārvietošanās veidu."

Māris Kreics, Eleving Group finanšu direktors

 

"Trešajā ceturksnī turpinājām uzrādīt spēcīgus rezultātus galvenajās uzņēmējdarbības jomās. Grupas ieņēmumi sasniedza EUR 142,5 milj., bet neto portfelis - EUR 327,3 milj. Attiecīgā perioda koriģētā EBITDA sasniedza EUR 58,5 milj. salīdzinājumā ar EUR 51,5 milj. gadu iepriekš. Turklāt koriģētā neto peļņa pirms valūtas maiņas darījumiem sasniedza EUR 23,5 milj., kas ir par EUR 5,3 milj. vairāk nekā 2022. gada deviņu mēnešu periodā.

Šis ceturksnis ir pirmais kopš ExpressCredit biznesa integrācijas Grupas portfelī un operācijās. Pirmajos mēnešos jaunie tirgi ir uzrādījuši atzīstamus rezultātus, palielinot Grupas neto portfeli par EUR 26 milj., kā arī uzrādot ieņēmumus EUR 5,0 milj., EBITDA EUR 2,9 milj. un peļņu EUR 0,4 milj. apmērā. Tieši šādus rezultātus mēs arī sagaidījām no nesen integrētā uzņēmuma, un esam optimistiski noskaņoti par tā izaugsmes perspektīvām nākamajos ceturkšņos.

 

Tāpat liels uzsvars tika likts uz tālāku Grupas finansējuma struktūras diversifikāciju. Tika ielikti pamati šā gada oktobrī noslēgtajai obligāciju emisijai, kuras ietvaros investoriem bija piedāvāta iespēja apmainīt Mogo AS 2021/2024 obligācijas un parakstīties uz jaunajām Eleving Group 2023/2028 nodrošinātajām un garantētajām obligācijām ar kupona likmi 13% apmērā. Rezultātā Eleving Group ir izlaidis obligācijas EUR 50 milj. vērtībā ar dzēšanas termiņu 2028. gadā. Apjoma ziņā šis ir viens no lielākajiem publiskajiem korporatīvo obligāciju piedāvājumiem Baltijā pēdējos gados. Turklāt mēs šo emisiju uzskatām par lielu panākumu arī mūsu finansējuma struktūras turpmākai diversifikācijai, ņemot vērā to, ka esam piesaistījuši teju 2000 jaunus investorus no dažādām valstīm, nebūdami atkarīgi no viena vai dažiem institucionālajiem investoriem. Turklāt jaunās obligācijas uzlabos mūsu saistību dzēšanas profilu - to dzēšanas termiņš ir četrus gadus vēlāk nekā Mogo AS 2021/2024 obligācijām. Esam sasnieguši punktu, kurā nākamais lielais saistību dzēšanas termiņš iestāsies pēc trīs gadiem. Tas dod mums pietiekami daudz laika, lai sagatavotos nākamajām refinansēšanas kampaņām.

Tuvākajā nākotnē mēs plānojam piesaistīt jaunus aizdevējus - vietējos un starptautiskos investorus, lai diversificētu mūsu aizdevēju bāzi tādos tirgos kā Botsvāna un Namībija. Visbeidzot, ceturtajā ceturksnī mēs plānojam stratēģiski izmantot jauniegūtos līdzekļus no obligāciju emisijas saskaņā ar Eleving Group 2023/2028 obligāciju prospektu, galvenokārt, ar mērķi refinansēt Mogo AS 2021/2024 obligācijas, kā arī segt citas grupas saistības."

Pilnais nerevidētais konsolidētais pārskats par deviņu mēnešu periodu, kas noslēdzās 2023. gada 30. septembrī: https://eleving.com/investors/

 

Konferences zvans:

Konferences zvans angļu valodā ar Grupas vadības komandu, lai apspriestu rezultātus, ir paredzēts 2023. gada 14. novembrī, plkst. 15:00 CET.

Reģistrācijas saite dalībai konferences zvanā pieejams šeit.

 

Kontaktinformācija:

Eleving Group

Artūrs Čakars, Grupas korporatīvo attiecību direktors

E-pasts: arturs.cakars@eleving.com

 

Par Eleving Group

Eleving Group ir starptautiska finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupa ar plašu pārstāvniecību visā pasaulē. Grupa ir pārstāvēta trīs kontinentos un tās biznesa virzieni ietver transportlīdzekļu un patēriņa finansējuma pakalpojumus. Grupa, kas 2012. gadā tika dibināta ar Mogo zīmolu, patlaban darbojas 16 pasaules valstīs. Ar galveno mītnes vietu Latvijā, Eleving Group veic saimniecisko darbību Baltijā un Eiropā, Kaukāza un Centrālāzijas reģionos, kā arī Subsahāras reģionā un Austrumāfrikā.

 

Vairāk: www.eleving.com

 

SVARĪGA INFORMĀCIJA

 

Šeit sniegtā informācija nav paredzēta pilnīgai vai daļējai, tiešai vai netiešai izpaušanai, publicēšanai vai izplatīšanai Amerikas Savienotājās Valstīs, Austrālijā, Kanādā, Honkongā, Japānā, Jaunzēlandē, Dienvidāfrikā vai citas valstīs, vai jebkādos citos apstākļos, kuros informācijas izpaušana, publicēšana vai izplatīšana būtu nelikumīga. Šeit sniegtā informācija neveido piedāvājumu vai pieprasījumu pārdot obligācijas nevienā jurisdikcijā, kura šāds piedāvājums, obligāciju pirkšana vai pārdošana būtu pretlikumīga pirms reģistrācijas, atbrīvojama no reģistrācijas vai kvalificējama saskaņā ar jebkuras šādas jurisdikcijas vērtspapīru likumiem. Personām, kuru rīcībā ir nonācis šis paziņojums, ir pienākums būt informētām un ievērot visus minētos ierobežojumus.

 

Šis paziņojums nav vērtspapīru piedāvājums pārdošanai Amerikas Savienotājās Valstīs. Obligācijas nav bijušas un netiks reģistrētas saskaņā ar Vērtspapīru likumu (Securities Act) vai saskaņā ar jebkurā ASV štatā piemērojamiem vērtspapīru likumiem, un obligācijas nedrīkst tieši vai netieši piedāvāt vai pārdot Amerikas Savienotajās Valstīs vai ASV dzīvojošu vai reģistrētu personu īpašumā vai labā, izņemot gadījumus, kad piemērojams izņēmums saskaņā ar Vērtspapīru likumu vai uz darījumu neattiecas Vērtspapīru likuma prasības par reģistrāciju.

Šis dokuments nav prospekts Direktīvas 2003/71/EK ("Prospektu direktīva") tās aktuālās redakcijas izpratnē un nav uzskatāms par publisku vērtspapīru piedāvājumu nevienā Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī ("EEZ ").

Šis paziņojums nav obligāciju piedāvājums Apvienotas Karalistes sabiedrībai. Apvienotajā Karalistē nav un nebūs apstiprināts obligāciju prospekts. Attiecīgi šis paziņojums netiek izplatīts plašai sabiedrībai Apvienotajā Karalistē un to nedrīkst nodot tālāk. Informācija par šo paziņojumu kā finansiālu veicināšanu var izplatīt tikai un vienīgi: i) personām, kas atrodas ārpus Apvienotās Karalistes, vai ii) investīciju speciālistiem, uz kuriem attiecas 2000. gada Finanšu pakalpojumu un tirgu likuma.

 

  1. panta 5. punkta (Finanšu veicināšanas) rīkojuma 2005 ("Rīkojums") (Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion Order 2005 ("Order")), vai (iii) uzņēmumi ar augstu tīro vērtību un citas personas, kurām tas var tikt likumīgi paziņots, uz kuram attiecas Rīkojuma 49. panta 2. punkta a) līdz d) apakšpunkts (visas i), ii) un iii) apakšpunktā minētās personas sauktas par "Attiecīgajam personām"). Jebkurš uzaicinājums, piedāvājums vai vienošanas parakstīties, iegadāties vai citādi iegūt šādus vērtspapīrus tiks realizēts tikai ar Attiecīgajām personām. Neviena persona, kas nav Attiecīgā persona, nedrīkst rīkoties vai balstīties uz šo paziņojumu vai tā saturu.

 

TIKAI PROFESIONĀLI INVESTORI - ražotāja mērķa tirgus (direktīva 2004/39/EK par finanšu instrumentu tirgiem, II produktu pārvaldība) ir tikai atbilstoši darījumu partneri un tikai profesionāli klienti (visi izplatīšanas kanāli). Neviens privāto ieguldījumu un apdrošināšanas ieguldījumu produktu pamatinformācijas galvenais informācijas dokuments (GID) nav sagatavots, jo obligācijas nav gatavs produkts un tās piedāvās tikai atbilstošiem darījuma partneriem un profesionāliem klientiem.

Pielikumi
Eleving_Group_Report_9M_2023_LV.pdf (1349.68 kB)