Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Stabila portfeļa izaugsme ar augstu rentabilitāti
Emitents mogo AS (213800DOKX626GYVOI32)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2023-08-09 09:44:04
Versijas komentārs
Teksts

Operacionālie un stratēģiskie notikumi

 

  • 2023. gada pirmo pusgadu Grupa noslēdza, uzrādot stabilus finanšu rezultātus. Sešu mēnešu ieņēmumi saglabājās relatīvi nemainīgi salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, sasniedzot EUR 90,6 milj. Tikmēr neto portfelis pieauga par 1,7% salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni un sasniedza EUR 295,1 milj.
  • Diversificēta uzņēmējdarbība un sabalansēta ieņēmumu plūsma no visām trim pamatdarbības jomām:
    • elastīgās nomas un transportlīdzekļu abonēšanas produkti sešu mēnešu ieņēmumos veidoja EUR 25,2 milj., kas ir par 7,2% vairāk nekā 2022. gada sešos mēnešos. Ieņēmumu pieaugumu veicināja stabilais sniegums produktīvo aizdevumu jomā motociklu taksometru segmentā Austrumāfrikā un veiksmīga nomas produktu attīstība Baltijā.
    • nomas un atgriezeniskā līzinga produktu ieņēmumi sasniedza EUR 34,0 milj., kas ir par 7,9% vairāk nekā attiecīgajā pārskata periodā pirms gada. Attiecīgo ieņēmumu pieaugumu, galvenokārt, noteica portfeļa pieaugums Rumānijā, kamēr arī citos Grupas tirgos bija novērojams mērens portfeļa pieaugums.
    • patēriņa finansēšanas produkti pirmā pusgada ieņēmumu kopējā apjomā veidoja EUR 27,6 milj. jeb par 11,0% mazāk nekā aizvadītā gada pirmajos sešos mēnešos. Negatīvo ieņēmumu dinamiku, galvenokārt, noteica Ukrainas portfeļa samazināšanās, jo ieņēmumi visos citos patēriņa kreditēšanas tirgos attiecīgajā laika posmā ir palielinājušies.
  • Jūlija sākumā Eleving Group integrācijas ceļā Grupas portfelim pievienoja EC Finance Group1. Darījuma rezultātā Eleving Group pārņēma uzņēmuma aktīvus, meitasuzņēmumus un klientu portfeli EUR 28 milj. vērtībā, kā arī palielināja Eleving Group pašu kapitālu. EC Finance Group, kas plašāk pazīstama ar produktu zīmolu ExpressCredit, ir patēriņa finanšu pakalpojumu sniedzējs, kas darbojas četrās Subsahāras reģiona valstīs.
  • Tāpat, jūlija ievadā tika pārdots2 Grupas auto abonēšanas bizness Latvijā - Renti Plus. Darījuma ietvaros SIA Transporent, kas Latvijā strādā ar SIXT zīmolu, ieguva vairāk nekā 100 automašīnu lielu autoparku, kā arī aktīvo klientu portfeli. Skatoties nākotnē, Grupa plāno turpināt attīstīt finansēšanas pakalpojumus mazumtirdzniecības un MVU segmentā Latvijā ar fokusu uz esošo produktu attīstību un uzlabošanu.
  • ceturkšņa beigas iezīmē pirmo pilno kalendāro gadu, kopš Latvijā darbojas Grupas elektrisko automobiļu koplietošanas produkts OX Drive. Pirmajā gadā tika gūti vairāk nekā pusmiljons eiro ieņēmumos un mobilā lietotne tika lejup lādēta vairāk kā 30 tūkst. reižu. Arī transportlīdzekļu parks kopš darbības uzsākšanas ir palielināts divas reizes un pārsniedzis 100 transportlīdzekļu slieksni. Ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc elektromobiļu koplietošanas pakalpojumiem, Grupa plāno līdz 2023. gada beigām dubultot esošo transportlīdzekļu parku.
  • ESG jomā Grupa ir turpinājusi attīstīt savu elektrisko motociklu finansēšanas produktu Kenijā. 2023. gadā ir finansēti teju 80 elektriskie motocikli, bet līdz gada beigām plānots finansēt līdz pat 500 vienībām. Elektrisko motociklu finansēšanas produkts pašlaik tiek izstrādāts arī Ugandas tirgum. Visbeidzot, Grupa ar lepnumu paziņo, ka 2 miljoni kilometru, kas nobraukti, izmantojot OX Drive e-mobilitātes produktu, ir ļāvuši ietaupīt tikpat lielu CO2 emisiju daudzumu, kādu viena gada laikā būtu izdevies uzņemt 10 tūkstošiem koku.

 

Finanšu aktualitātes un progress

  • Stabila rentabilitāte, pateicoties: 
    • Koriģētajam EBITDA rādītājam – EUR 36,1 milj. (6M 2021: EUR 30,7 milj.);
    • Koriģētajam neto peļņas rādītājam  pirms valūtas kursu svārstību ietekmes – EUR 13,6 milj. (6M 2021: EUR 9,0 milj.);
    • Koriģētajam neto peļņas rādītājam pēc valūtas kursu svārstību ietekmes– EUR 12,4 milj. (6M 2021: EUR 7,6 milj.). 
  • Stabils neto portfelis 295,1 miljona eiro apmērā. Transportlīdzekļu finansēšanas produkti pārskata perioda beigās veidoja EUR 223,9 milj., bet patēriņa finansēšanas produkti EUR 71,2 milj.  no kopējā portfeļa.
  • Otrā ceturkšņa beigās Grupa piesaistīja3 USD 7 milj. (aptuveni EUR 6,4 milj.) Kenijā no Verdant Capital Hybrid Fund. Attiecīgais ieguldījums tika strukturēts kā divpakāpju ieguldījums, kas ietvēra USD 5,5 milj. vērtu prioritāro nodrošināto aizdevumu un USD 1,5 milj. vērtu subordinēto aizdevumu. Investīciju mērķis ir paplašināt esošo transportlīdzekļu finansēšanas portfeli, kā arī atbalstīt ilgtspējīgas mobilitātes produktu ieviešanu Kenijā.
  • 2024. gada sākumā beidzas Grupas 3-gadu Latvijas obligāciju termiņš, līdz ar ko Grupa kopā ar partneriem aktīvi strādā pie jauna instrumenta izstrādes, kuru plānots piedāvāt investoriem šī gada 3. ceturksnī.
  • Otrā ceturkšņa ietvaros starptautiskā reitingu aģentūra Fitch apstiprināja Eleving Group B- reitingu ar stabilu nākotnes perspektīvu.
  • Pateicoties stabilajiem sešu mēnešu finanšu rezultātiem, Grupa atrodas spēcīgā finanšu pozīcijā – pārskata perioda beigās kapitalizācijas rādītājs sasniedza 27,2% (2022. gada 31. decembrī – 25,8%), procentu segumu koeficients (ICR) 2,4 (2022. gada 31. decembrī – 2,4), un parādsaistību slogs 3,4 (2022. gada 31. decembrī – 3,3), nodrošinot eiroobligāciju līgumisko noteikumu izpildi.

Eleving Group izpilddirektors Modestas Sudnius:

“Sešu mēnešu pārskats liecina, ka Eleving Group ir veiksmīgi pildījis savus solījumus un realizējis aizvadītajā gadā pieņemto stratēģiju, kā rezultātā pirmajos divos ceturkšņos ir sasniegti augsti efektivitātes un rentabilitātes rādītāji. Pēdējo 12 mēnešu laikā Grupa piekopa konservatīvāku izaugsmes taktiku un vairāk koncentrējās uz riska izvērtēšanas procesu uzlabošanu un portfeļa kvalitāti, ar nolūku kāpināt biznesa efektivitāti. Tā rezultātā Grupas neto kredītportfelis saglabājās stabilā līmenī, bet galvenie darbības un efektivitātes rādītāji turpināja uzlaboties.

Pirmajos sešos mēnešos novērojām, ka klienti mūsu ES un Āfrikas tirgos saskaras ar inflācijas izraisītām finanšu grūtībām, kas ietekmēja viņu saistību izpildes disciplīnu. Tomēr šai tendencei nebija būtiskas ietekmes uz Grupas portfeli. To sekmēja iepriekš paveiktais darbs riska izvērtēšanas procesu uzlabošanā, pārskatītajās politikās, kas noteica lielāku klientu avansa maksājumu apmēru, kā arī parādu piedziņas instrumentu regulāra pilnveidošana. Neraugoties uz izaicinājumiem globālajā ekonomikā, šie veiksmīgi izpildītie mājasdarbi mums ļāva ierobežot aizdevumu portfeļa vērtības samazināšanās izmaksas salīdzinājumā ar 2022. gadu. Grupa ir apņēmusies arī turpmāk saglabāt nemainīgu stratēģisko virzienu, kas saskaņā ar pārskatīto cenu politiku, turpmākajos ceturkšņos nodrošinās labus rezultātus, neraugoties uz ekonomisko apstākļu izmaiņām.

Viens no galvenajiem Grupas šā gada mērķiem bija izpētīt izaugsmes potenciālu vēl neapgūtajos tirgos, kas noslēdzās ar ExpressCredit biznesa integrāciju Grupas portfelī. Tas ir stabils un nobriedis bizness četros tirgos Āfrikas Subsahāras reģionā, kas piedāvā patēriņa finansēšanas pakalpojumus valsts pārvaldes darbiniekiem. Tuvākajā laikā mēs plānojam pabeigt biznesa un sistēmu salāgošanu un integrāciju, kā arī administratīvo procesu optimizāciju, tādējādi paaugstinot piedāvāto pakalpojumu kvalitāti un paša biznesa efektivitāti. Ilgtermiņā mēs arī plānojam ieviest jaunus nodrošināto aizdevumu produktus šajos tirgos.

Visbeidzot, pieminēšanas vērta ir arī Renti plus, jaunu automobiļu ilgtermiņa abonēšanas biznesa, pārdošana. Tas ir bijis stratēģisks un pārdomāts lēmums, kura pamata motivācija bija portfeļa efektivitātes kāpināšana. Šis darījums ļaus kompānijai vēl vairāk koncentrēties uz piedāvāto finanšu pakalpojumu attīstību mazumtirdzniecības un MVU segmentos Latvijā.”

 

Eleving Group finanšu direktors Māris Kreics:

“2023. gada pirmie seši mēneši uzrāda pozitīvu izaugsmi visos galvenajos uzņēmējdarbības rādītājos. Grupas ieņēmumi pārskata periodā sasniedza 90.6 miljonus eiro, bet neto portfelis - 295,1 miljonu eiro. Tikmēr koriģētā EBITDA šajā periodā sasniedza 36,1 milj. eiro, salīdzinot ar 30,7 milj. eiro iepriekšējā pārskata periodā. Savukārt koriģētā neto peļņa pirms valūtas maiņas darījumiem sasniedza 13.6 milj. eiro, kas ir par 4.6 milj. eiro vairāk nekā 2022. gada pirmajā pusgadā. Eleving Group šobrīd var lepoties ar spēcīgu finanšu stāvokli, kas ļauj apsvērt jaunu uzņēmumu pārņemšanu, kā tas bija arī ExpressCredit gadījumā.

Otrajā ceturksnī liela uzmanība tika pievērsta Grupas kapitāla piesaistes stratēģijas izpildei un plāniem globālajos kapitāla tirgos. Kopā ar partneriem aktīvi strādājam pie jaunas obligāciju emisijas kampaņas, ko plānots īstenot šī gada otrajā pusē. Vienlaikus turpinām darbu arī pie vietējo obligāciju emitēšanas Grupas valstu līmenī un citu finansējuma avotu apguves. Piemēram, 2. ceturksnī Grupa piesaistīja 7 miljonus ASV dolāru (aptuveni 6,4 miljonus eiro) no Verdant Capital Hybrid Fund. Piesaistītie līdzekļi tiks izmantoti, lai attīstītu ar ilgtspēju saistītus produktus un palielinātu Grupas portfeli Kenijā. Vienlaikus sadarbība ar Verdant Capital veiksmīgi sader kopā ar Grupas pieņemto ārvalstu valūtas risku vadības stratēģiju Āfrikā. Turklāt mēs plānojam dubultot mūsu vietējo obligāciju emitēšanas programmu, kas pirms gada tika uzsākta Kenijā. Šobrīd ar šī finanšu instrumenta palīdzību piesaistītās investīcijas tuvojas 13 milj. eiro apmēram.

Otrā ceturkšņa beigu daļā reitingu aģentūra Fitch apstiprināja Eleving Group B- reitingu ar stabilu nākotnes perspektīvu, un to mums ir izdevies saglabāt esošajā līmenī jau trešo gadu pēc kārtas, neraugoties uz izaicinājumiem, ko nesa Covid-19 pandēmija, karš Ukrainā un pārmaiņas pasaules ekonomikā. Fitch atzinīgi novērtēja faktu, ka Eleving Group ir izpildījis savus solījumus un veiksmīgi turpinājis parādu sloga  samazināšanu, vēl vairāk uzlabojot (samazinot) bruto parāda attiecību pret pašu kapitālu (1. ceturkšņa beigās - 5,1x; 2021. gada beigās - 7,7x). Vēl viens pozitīvais aspekts ir saglabātā rentabilitāte, galvenokārt pateicoties augsta ienesīguma produktiem un lielākoties pieejamajam finansējumam ar fiksētu procentu likmi. Turklāt Eleving Group veiksmīgi absorbēja negatīvo ietekmi, ko radīja portfeļa norakstīšana Ukrainā un biznesa apjoma samazināšana Baltkrievijā. Tas liecina par Grupas portfeļa vispārējo kvalitāti un tā augstajām spējām ģenerēt pozitīvu naudas plūsmu . Trešais faktors, ko atzīmēja Fitch, ir stabila Grupas finansējuma struktūra, kuras pamatā atrodas eiroobligācijas 150 miljonu eiro apmērā ar dzēšanas termiņu tikai 2026. gadā, kā arī elastīga kapitāla pieejamība, Mintos aizdevumu platformā. Šis reitings ir būtisks apliecinājums mūsu pieņemtās stratēģijas stabilitātei un kvalitātei.”

 

Pilnais nerevidētais konsolidētais pārskats par sešu mēnešu periodu, kas noslēdzās 2023. gada 30. jūnijā: https://eleving.com/investors/

Konferences zvans:

Konferences zvans angļu valodā ar Grupas vadības komandu, lai apspriestu rezultātus, ir paredzēts 2023. gada 10. augustā, plkst. 16:00 CET.

Reģistrācijas saite dalībai konferences zvanā pieejams šeit.

Kontaktinformācija:

Eleving Group

Artūrs Čakars, Grupas korporatīvo attiecību direktors

E-pasts: arturs.cakars@eleving.com

Par Eleving Group

Eleving Group ir starptautiska finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupa ar plašu pārstāvniecību visā pasaulē. Grupa ir pārstāvēta trīs kontinentos un tās biznesa virzieni ietver transportlīdzekļu un patēriņa finansējuma pakalpojumus. Grupa, kas 2012. gadā tika dibināta ar Mogo zīmolu, patlaban darbojas 16 pasaules valstīs. Ar galveno mītnes vietu Latvijā, Eleving Group veic saimniecisko darbību Baltijā un Eiropā, Kaukāza un Centrālāzijas reģionos, kā arī Subsahāras reģionā un Austrumāfrikā.

Vairāk: www.eleving.com

SVARĪGA INFORMĀCIJA

Šeit sniegtā informācija nav paredzēta pilnīgai vai daļējai, tiešai vai netiešai izpaušanai, publicēšanai vai izplatīšanai Amerikas Savienotājās Valstīs, Austrālijā, Kanādā, Honkongā, Japānā, Jaunzēlandē, Dienvidāfrikā vai citas valstīs, vai jebkādos citos apstākļos, kuros informācijas izpaušana, publicēšana vai izplatīšana būtu nelikumīga. Šeit sniegtā informācija neveido piedāvājumu vai pieprasījumu pārdot obligācijas nevienā jurisdikcijā, kura šāds piedāvājums, obligāciju pirkšana vai pārdošana būtu pretlikumīga pirms reģistrācijas, atbrīvojama no reģistrācijas vai kvalificējama saskaņā ar jebkuras šādas jurisdikcijas vērtspapīru likumiem. Personām, kuru rīcībā ir nonācis šis paziņojums, ir pienākums būt informētām un ievērot visus minētos ierobežojumus.

Šis paziņojums nav vērtspapīru piedāvājums pārdošanai Amerikas Savienotājās Valstīs. Obligācijas nav bijušas un netiks reģistrētas saskaņā ar Vērtspapīru likumu (Securities Act) vai saskaņā ar jebkurā ASV štatā piemērojamiem vērtspapīru likumiem, un obligācijas nedrīkst tieši vai netieši piedāvāt vai pārdot Amerikas Savienotajās Valstīs vai ASV dzīvojošu vai reģistrētu personu īpašumā vai labā, izņemot gadījumus, kad piemērojams izņēmums saskaņā ar Vērtspapīru likumu vai uz darījumu neattiecas Vērtspapīru likuma prasības par reģistrāciju.

Šis dokuments nav prospekts Direktīvas 2003/71/EK ("Prospektu direktīva") tās aktuālās redakcijas izpratnē un nav uzskatāms par publisku vērtspapīru piedāvājumu nevienā Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī ("EEZ ").

Šis paziņojums nav obligāciju piedāvājums Apvienotas Karalistes sabiedrībai. Apvienotajā Karalistē nav un nebūs apstiprināts obligāciju prospekts. Attiecīgi šis paziņojums netiek izplatīts plašai sabiedrībai Apvienotajā Karalistē un to nedrīkst nodot tālāk. Informācija par šo paziņojumu kā finansiālu veicināšanu var izplatīt tikai un vienīgi: i) personām, kas atrodas ārpus Apvienotās Karalistes, vai ii) investīciju speciālistiem, uz kuriem attiecas 2000. gada Finanšu pakalpojumu un tirgu likuma.

  1. panta 5. punkta (Finanšu veicināšanas) rīkojuma 2005 ("Rīkojums") (Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion Order 2005 ("Order")), vai (iii) uzņēmumi ar augstu tīro vērtību un citas personas, kurām tas var tikt likumīgi paziņots, uz kuram attiecas Rīkojuma 49. panta 2. punkta a) līdz d) apakšpunkts (visas i), ii) un iii) apakšpunktā minētās personas sauktas par "Attiecīgajam personām"). Jebkurš uzaicinājums, piedāvājums vai vienošanas parakstīties, iegadāties vai citādi iegūt šādus vērtspapīrus tiks realizēts tikai ar Attiecīgajām personām. Neviena persona, kas nav Attiecīgā persona, nedrīkst rīkoties vai balstīties uz šo paziņojumu vai tā saturu.

TIKAI PROFESIONĀLI INVESTORI - ražotāja mērķa tirgus (direktīva 2004/39/EK par finanšu instrumentu tirgiem, II produktu pārvaldība) ir tikai atbilstoši darījumu partneri un tikai profesionāli klienti (visi izplatīšanas kanāli). Neviens privāto ieguldījumu un apdrošināšanas ieguldījumu produktu pamatinformācijas galvenais informācijas dokuments (GID) nav sagatavots, jo obligācijas nav gatavs produkts un tās piedāvās tikai atbilstošiem darījuma partneriem un profesionāliem klientiem.

 

1 Darījumi tika pabeigts 3. ceturkšņa sākumā, tāpēc nav atspoguļots Grupas 2. ceturkšņa finanšu rādītājos.

2 Darījumi tika pabeigts 3. ceturkšņa sākumā, tāpēc nav atspoguļots Grupas 2. ceturkšņa finanšu rādītājos.

3 Finansējums tika saņemts 3. ceturkšņa sākumā, tāpēc nav atspoguļots Grupas 2. ceturkšņa finanšu rādītājos.

Pielikumi
Eleving Group_Report_6M2023_LV.pdf (1035.23 kB)