Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s „Latvijas kuģniecība” tankkuģa vārda došanas ceremonijā plāno piedalīties Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-09-03 10:26:40
Versijas komentārs
Teksts
Šā gada 5. septembra pēcpusdienā Horvātijas kuģu būves rūpnīcā “3. Maj” norisināsies akciju sabiedrības  “Latvijas kuģniecība” tankkuģa jaunbūves vārda došanas un ūdenī nolaišanas ceremonija. Kuģim tiks dots Latvijas jūrniecības šūpuļa – pilsētas Ainaži vārds, un kļūt par tā krustmāti a/s “Latvijas kuģniecība” ir aicinājusi Ainažu jūrskolas muzeja direktori Ivetu Erdmani, kura ar savu entuziasmu un profesionālajām zināšanām devusi būtisku ieguldījumu Latvijas jūrniecības vēstures un tradīciju saglabāšanā. Plānots, ka svinīgo ceremoniju ar savu klātbūtni pagodinās arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Jauno tankkuģi paredzēts nodot ekspluatācijā līdz šā gada beigām, un tas būs pēdējais no desmit kuģu būves rūpnīcā “3. Maj” pasūtītajiem kuģiem.

Tankkuģa jaunbūves vārda došanas un ūdenī nolaišanas ceremonija iecerēta Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Latvijas uzņēmēju delegācijas vizītes, kā mērķis ir ekonomiskās sadarbības veicināšana ar Horvātiju, ietvaros. Īstenojot tankkuģu atjaunošanas programmu, a/s “Latvijas kuģniecība” ir attīstījusi veiksmīgu sadarbību ar Horvātijas kuģu būvētavu “3. Maj” un realizējusi apjomīgu investīciju programmu: 2004. gada beigās a/s “Latvijas kuģniecība” noslēdz aizdevuma līgumu 360 miljonu ASV dolāru apjomā ar Eiropas vadošo banku sindikātu, kas paredz 14 tankkuģu jaunbūvju, tostarp arī desmit Horvātijas kuģu būvētavā pasūtīto tankkuģu, projekta finansēšanu. Apmēram 70 procentus no projekta kopējās summas veido banku aizdevumi, savukārt pārējos 30 procentus finansē a/s “Latvijas kuģniecība” no pašu līdzekļiem.

Jaunie divkorpusu ledus klases tankkuģi ir būvēti atbilstoši visām Eiropas Savienības un starptautisko konvenciju kuģošanas drošības jomā prasībām. To optimālais izmērs pieļauj kuģu vispusīgu izmantošanu naftas produktu, ķīmisko kravu un augu eļļas pārvadājumos. Izvēršot vērienīgo tankkuģu flotes atjaunošanas programmu, a/s “Latvijas kuģniecība” ir likusi pamatus uzņēmuma veiksmīgai konkurētspējai pasaules tirgū ne tikai tuvākajos divos – trīs gados, bet arī tālākā nākotnē. Vienlaicīgi a/s “Latvijas kuģniecība” turpina tās stratēģiskā darbības mērķa – koncerna vērtības pieauguma nodrošināšanu, saglabājot tā vietu pasaulē vidēja izmēra tankkuģu īpašnieku desmitniekā reizē ar līdera pozīcijām Ziemeļeiropas tirgū – īstenošanu. 

A/s “Latvijas kuģniecība” tankkuģu atjaunošanas programma uzsākta 2004. gadā atbilstoši koncerna darbības stratēģijā paredzētajam flotes attīstības scenārijam, kad ar Horvātijas kuģu būvētavu “3. Maj” tika parakstīti līgumi par desmit tankkuģu būvi. Izvēloties kuģu būves rūpnīcas “3. Maj” piedāvājumu, ņemta vērā ne tikai a/s “Latvijas kuģniecība” līdzšinējā pozitīvā pieredze sadarbībā ar rūpnīcu, bet arī fakts, ka tankkuģu pasūtīšana vienā un tajā pašā kuģu būvētavā rada iespēju samazināt gan būvēšanas, gan arī rezerves daļu izmaksas nākotnē.

Kopš pirmās jaunbūves “Ance” nodošanas ekspluatācijā 2006. gada jūlijā a/s “Latvijas kuģniecība” līdz šim ir saņēmusi 13 tankkuģus – deviņus no desmit Horvātijas kuģu būves rūpnīcā “3. Maj” pasūtītajiem un četrus Korejas kuģu būves rūpnīcā “Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd.” būvētus kuģus. Līdz 2008. gada beigām saņemot arī tankkuģi “Ainaži”, koncerna flote kopumā būs papildināta ar 14 moderniem kuģiem, tādējādi noslēdzot šo a/s “Latvijas kuģniecība" tik būtisko tankkuģu flotes atjaunošanas projektu.

Saskaņā ar a/s “Latvijas kuģniecība” darbības stratēģijā līdz 2015. gadam ietvertajiem koncerna ilgtermiņa attīstības plāniem 2007. gada beigās ir parakstīti līgumi ar Korejas kuģu būves rūpnīcu “Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd.” par vēl četru vidēja izmēra tankkuģu būvi.


Uzziņai:

2008. gada 3. septembrī akciju sabiedrības „Latvijas kuģniecība” komerciālajā vadībā esošajā flotē ietilpst 38 kuģi: 35 tankkuģi, divi gāzvedējkuģi un viens sauskravu kuģis. Vidējo (MR) un vidēji mazo (handy) tankkuģu segmentā a/s „Latvijas kuģniecība” ierindojas desmit pasaules lielāko kuģu īpašnieku vidū, vienlaicīgi ieņemot līdera pozīcijas Ziemeļeiropas tirgū.



Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv
Pielikumi