Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s Ventspils nafta peļņa 2008.gada sešos mēnešos – 7,8 miljoni latu
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-08-29 16:14:32
Versijas komentārs
Teksts
Akciju sabiedrības Ventspils nafta koncerna konsolidētais neto apgrozījums 2008.gada pirmajos sešos mēnešos sasniedzis 40,7 miljonus latu, un neto peļņa – 7,8 miljonus latu, liecina sabiedrības 2008.gada pirmā pusgada neauditētie finanšu rezultāti. Kaut arī minētie rādītāji pārsniedz a/s Ventspils nafta iepriekš publiskotās 2008.gada budžeta prognozes,pasaules un Latvijas ekonomiskās norises 2008.gada pirmajos sešos mēnešos diemžēl ir apliecinājušas a/s Ventspils nafta piesardzīgo prognožu pareizību, plānojot ārējo faktoru potenciālo ietekmi uz vairāku koncerna meitas sabiedrību darbību tajā skaitā valūtas kursa svārstības, kuru rezultātā koncerns zaudējis kopumā vairāk nekā 4 miljonus latu.
A/s Ventspils nafta vadība jau iepriekš uzsvēra, ka 2008.gads a/s Ventspils nafta un tās koncerna uzņēmumiem ir ļoti sarežģīts gan globālo apstākļu, gan Latvijas iekšējās ekonomiskās situācijas ietekmē. Būtisku daļu a/s Ventspils nafta konsolidētā apgrozījuma veido ieņēmumi ASV dolāros, ko gūst, piemēram, koncerna tranzīta jomā strādājošās meitas sabiedrības – naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmums SIA Ventspils nafta termināls un naftas un naftas produktu cauruļvadu īpašniece un operatore Latvijas teritorijā SIA LatRosTrans. Tādējādi šo rādītāju jūtami skāra ASV dolāra/lata kursa ievērojamais kritums par 13% salīdzinājumā ar 2007.gada analogo periodu.
 
„Taču a/s Ventspils nafta koncerna 2008.gada 1.pusgada konsolidētie rezultāti apliecina a/s Ventspils nafta uzņēmumu spēju stabili strādāt arī sarežģītajos globālās ekonomiskās krīzes apstākļos, kas skar vairākas starptautiskajā tirgū strādājošās koncerna sabiedrības un kas spilgti atbalsojas Latvijas ekonomiskajā vidē, jau ilgāku laiku nerimstot inflācijas kāpumam un visa veida izmaksu pieaugumam. Dažādi efektīvi risinājumi veicina a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumu darbību no ilgtermiņa attīstības perspektīvu skatījuma arī šajā saspringtajā situācijā: piemēram, regulārus ienākumus nodrošina ārvalstu investora klātbūtne tranzīta nozarē, savukārt poligrāfijas nozares izaicinājumi līdz ar jaunas ražotnes nodošanu ekspluatācijā vērsti arvien plašāku starptautisku tirgu apguvē,” norāda a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone.
 
 
 
A/s Ventspils nafta meitas sabiedrība SIA Ventspils nafta termināls  pārskata periodā tupināja aktīvu modernizācijas realizāciju, plānojot uzņēmuma darba procesu un procedūru optimizāciju, kā arī darbaspēka efektivitātes palielināšanu un augstāku prasību ieviešanu vides aizsardzības jautājumos. Termināļa modernizācija tika sākta līdz ar jauna stratēģiskā partnera starptautiskās naftas un gāzes kompānijas Vitol piesaisti 2007.gada vasarā. Lai arī SIA Ventspils nafta termināls vērojams stabili augsts naftas produktu pārkraušanas apjoma līmenis 2008.gada 1.pusgadā – vairāk nekā 6,6 miljoni tonnu, papildu drošību sarežģītajos ekonomiskajos apstākļos uzņēmumam rada fakts, ka līgums ar ārvalstu investoru jebkurā gadījumā garantē terminālim regulārus ienākumus.
 
Modernizācijas mērķis ir nostiprināt SIA Ventspils nafta termināls kā Baltijas reģiona lielākā naftas un naftas produktu pārkraušanas kompleksapozīcijas, attīstot tā darbību pēc līdzīgiem principiem kā citos Vitol koncernā ietilpstošos uzņēmumos visā pasaulē, piemēram, EuroTank Roterdamā un Amsterdamā. Starptautiskā konkurence naftas un naftas produktu termināļu biznesā pieaug, tādēļ modernizācija un uzņēmuma saimnieciskās darbības diversifikācija šobrīd ir vienīgais veids, kā terminālisvar pielāgoties jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem, saglabājot un vienlaikus nostiprinot savas pozīcijas globālajā tirgū. Saskaņā ar SIA Ventspils nafta termināls izaugsmes plāniem tāattīstība sniegs būtisku ieguldījumu ne vien uzņēmuma, bet arī visas Ventspils ostas konkurētspējas veicināšanā.
 
Uzņēmuma modernizācijas sākotnējos posmos jau īstenoti vairāki būtiski pasākumi termināļa darbībā, piemēram, naftas un naftas produktu pārkraušanas drošības uzlabošanai; rezervuāru parka darbības efektivizācijai, darbinieku nepārtrauktas informēšanas sistēmas izveidei u.c., kopumā investējot ap 1 miljonu latu.
 
Atbilstoši iepriekšējām a/s Ventspils nafta prognozēm ārējo apstākļu darbība pārskata periodā joprojām b;utiksi ietekmē citu sensitīvajā tranzīta nozarē strādājošo koncerna uzņēmumu SIA LatRosTrans. Ģeopolitiskās situācijas ietekmē vēl aizvien nav atsākta naftas transportēšana pa SIA LatRosTrans piederošo cauruļvadu Lietuvas virzienā, bet tehniski iemesli – remontdarbi cauruļvada posmos Baltkrievijas teritorijā – ietekmējuši arī naftas produktu transportēšanas apjomu uz Ventspili, tam samazinoties par 0,5 milj. tonnu. Turklāt negatīvu ietekmi atstāja ASV dolāra/lata kursa starpība un tā svārstības 2008.gada 1.pusgadā.
 
A/s Ventspils nafta koncerna meitas sabiedrība Baltijā lielākais poligrāfijas uzņēmums a/s Preses nams 2008.gada pirmajos sešos mēnešos aktīvi un mērķtiecīgi turpināja ražošanas attīstības, optimizācijas un jaunu tirgu apguves plānu īstenošanu, kas ļāva jau pēc pārskata perioda beigām oficiāli atklāt jauno grāmatu ražošanas rūpnīcu Rīgas rajona Ropažu novada Silakroga Jāņsilos. Jaunās rūpnīcas tehniskās jaudas un tehnoloģiskās iespējas ierindo a/s Preses nams ne tikai starp Ziemeļeiropā lielākajām poligrāfijas sabiedrībām, bet arī starp pasaulē 300 lielākajiem grāmatu ražošanas uzņēmumiem. Grāmatu ražotnē investēti 13,5 miljoni latu, un tā paver uzņēmumam iespēju nostiprināties jau esošajos, kā arī pastiprināti apgūt jaunus tirgus – gan Skandināvijā, NVS un Rietumeiropā, gan arī citās valstīs. 
 
A/s Preses nams stratēģiskās attīstības plānos ietilpst vēl vienas jaunas poligrāfiskās rūpnīcas būvniecības pabeigšana – tā ir laikrakstu un žurnālu ražotne lidostas Rīga industriālā parka teritorijā, kas darbu varētu sākt 2009.gadā.
 
A/s Ventspils nafta kā daudznozaru koncerna centrālā holdingsabiedrība pārskata periodā sekmīgi pildīja savus uzdevumus, kas saistās ir ieguldījumu pārvaldi meitas sabiedrībās, veicinot koncerna kopējās vērtības un katras atsevišķās meitas sabiedrības vērtības pieaugumu.
 
Kaut arī ekonomiskās attīstības un izaugsmes situācija patlaban ir nelabvēlīga, a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumi pārskata periodā strādājuši saskaņā ar budžeta prognozēm, īstenojot savu akcionāru interešu ievērošanu.
 
 
 
 
 
A/s Ventspils nafta
Sīkākai informācijai –
Gundega Vārpa, sabiedrisko attiecību un reklāmas vadītāja,
tālr.: +371 67229793;
 
Pielikumi
LAT_2008_1pusg_konc_EUR.pdf (157.93 kB)
LAT_2008_1pusg_konc_LVL.pdf (170.95 kB)