Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Moody’s prognozē Hipotēku bankai stabilu nākotnes attīstību
Emitents Latvijas Hipotēku un zemes banka, VAS
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-07-11 09:00:02
Versijas komentārs
Teksts

Šodien starptautiskā reitinga aģentūra Moody’s apstiprinājusi Hipotēku bankai iepriekš piešķirtos reitingus un noteikusi tiem stabilu nākotnes prognozi.


Bankai piešķirtais Moody’s reitings ilgtermiņa depozītiem A2 un īstermiņa depozītiem P-1 ir investīciju līmeņa reitingi. Līdz šim bankas ilgtermiņa noguldījumu reitings ir Latvijas valsts maksimālā novērtējuma līmenī A2, tādēļ noguldījumu reitingus nav iespējams paaugstināt, nepārskatot valsts maksimālo novērtējumu.


Finanšu ministrs Atis Slakteris atzinīgi novērtē bankas darbu un ir gandarīts par pozitīvo reitinga aģentūras novērtējumu: „Hipotēku banka ir vienīgā banka Latvijas valsts īpašumā, kas arvien ir aktīvi iesaistījusies biznesa vides sakārtošanā. Arī pašreiz tā aktīvi piedalās valsts ekonomikas stabilizācijas procesā, iesaistoties uzņēmēju konkurētspējas uzlabošanas un eksporta apjomu palielināšanas atbalsta programmas realizācijā. Šobrīd jo īpaši svarīga kļūst Hipotēku bankas kā attīstības bankas loma, kas kalpo par instrumentu tautsaimniecības attīstības veicināšanai. Tādēļ esmu gandarīts par to, ka arī starptautiskā reitinga aģentūra ir spējusi pozitīvi novērtēt Hipotēku bankas darbību.”


Hipotēku bankas valdes loceklis Andris Riekstiņš ar gandarījumu atzina, ka  „Hipotēku bankai piešķirtie reitingi ir augstākie investīciju līmenī starp tām Latvijas bankām, kuras neoperē ar mātes bankas reitingu. To ir izdevies panākt ar saskanīgu, valsts interesēm atbilstošu darbu un ar adekvātu risku pārvaldību.

Hipotēku bankai reitings ir svarīgs gan aizņemoties finansu resursus no sadarbības bankām pasaulē un starptautiskajām finansu institūcijām valstiskas nozīmes mērķprogrammu realizēšanai, gan arī tāpēc, ka banka ir biržā tirgojamu parāda vērtspapīru – hipotekāro ķīlu zīmju emitents.”


Reitingu aģentūra savā ziņojumā norāda,  ka Hipotēku bankas augsto kredītreitinga novērtējumu nodrošina:

·         banka pieder valstij un saņem valsts atbalstu;

·         laba aktīvu kvalitāte, neskatoties uz strauji augošo kredītportfeli;

·         finanšu stabilitāte, kas balstīta uz pastāvīgu rentabilitāti un labu likviditāti;

·         vadošā loma ķīlu zīmju emisijā, kas pozitīvi ietekmē resursu piesaistes iespējas.

Bankas likviditātes pārvaldība ir pietiekoša, un tā ir demonstrējusi savas spējas piesaistīt starpbanku finansējumu, lai nodrošinātu savas aizdevumu programmas mazo un vidējo uzņēmumu kā arī mājokļu finansēšanas jomās.


Bankas finansiālā stabilitāte novērtēta D- līmenī, to saglabājot esošajā līmenī.

 

Hipotēku banka ir vienīgā valstij piederošā banka Baltijā. Hipotēku bankas koncernā darbojas meitas uzņēmumi: HipoNIA, Hipolīzings, Hipo Fondi un Risku investīciju sabiedrība.

Baiba Ābelniece
Hipotēku bankas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 67774244, 29117172
Pielikumi
Moody's zinojums 11.07.2008.pdf (94.69 kB)