Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s Ventspils nafta peļņa pirmajā ceturksnī – 3,3 miljoni latu
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-05-30 15:30:53
Versijas komentārs
Teksts
Akciju sabiedrības Ventspils nafta koncerna konsolidētā neto peļņa 2008.gada pirmajā ceturksnī sasniegusi 3,3 miljonus latu, neskatoties uz tādiem ārējās ietekmes faktoriem kā ievērojamais ASV dolāra kursa kritums un augstais inflācijas līmenis Latvijā. A/s Ventspils nafta budžetā apstiprinātā un iepriekš publiskotā konsolidētās neto peļņas prognoze visam 2008.gadam ir 5,5 miljoni latu. A/s Ventspils nafta koncerna konsolidētais neto apgrozījums 2008.gada pirmajos trīs mēnešos bija 22,25 miljoni latu.
 
„Kā prognozējām jau iepriekš, šis gads a/s Ventspils nafta un tās koncerna uzņēmumiem ir ļoti sarežģīts gan globālo apstākļu, gan Latvijas iekšējās ekonomiskās situācijas ietekmē,” uzsver a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone. A/s Ventspils nafta finanšu rādītājus 2008.gada janvārī-martā būtiski skāra ASV dolāra/lata kursa kritums par vēl 12,4% salīdzinājumā ar 2007.gada attiecīgo periodu. Vairāki a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumi – tranzīta jomā strādājošās meitas sabiedrības SIA Ventspils nafta termināls un SIA LatRosTrans, kā arī asociētā sabiedrība a/s Latvijas kuģniecība – ieņēmumus gūst ASV dolāros, un šis fakts kursa krituma kontekstā atstāja jūtamu ietekmi arī uz konsolidēto apgrozījumu. A/s Ventspils nafta koncerna zaudējumi no valūtas kursa svārstībām šā gada pirmajā ceturksnī sasniedz 4,3 miljonus latu.
 
Arī konstanti augošie inflācijas rādītāji Latvijā, 2008.gada pirmajā ceturksnī turpinot negatīvi skart ražošanas un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumu finanšu rezultātus, ir nelabvēlīgi ietekmējuši a/s Ventspils nafta koncerna darbību. Tajā pašā laikā jāuzsver, ka a/s Ventspils nafta spējusi nodrošināt veiksmīgu pastāvīgo izmaksu kontroli, piemēram, vispārējo un administrācijas izmaksu izmaiņām nesasniedzot kopējā inflācijas līmeņa rādītājus.
 
Neņemot vērā minētās grūtības, a/s Ventspils nafta koncerna uzņēmumi 2008.gada janvārī-martā aktīvi strādāja izvirzīto mērķu sasniegšanai.
 
Naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmumā SIA Ventspils nafta termināls 2008.gada pirmajā ceturksnī tika pārkrauti vairāk nekā 3,8 miljoni tonnu naftas un naftas produktu jeb par pusmiljonu tonnu vairāk nekā 2007.gada pirmajā ceturksnī. Martā tika sasniegts šogad lielākais SIA Ventspils nafta termināls pārkraušanas apjoms – 1,36 miljoni tonnu naftas un naftas produktu.Paralēli SIA Ventspils nafta termināls īsteno pakāpenisku uzņēmuma modernizācijas procesu, paredzot termināļa darba procesu un procedūru optimizāciju, kā arī darbaspēka efektivitātes palielināšanu un augstāku prasību ieviešanu vides aizsardzības jautājumos.
 
Intensīvu eksporta tirgus izpētes un mārketinga darbību, gatavojoties drīzai celtniecības darbu pabeigšanai jaunajā grāmatu ražotnē netālu no Rīgas, ir izvērsis Baltijas valstu lielākais poligrāfijas uzņēmums a/s Preses nams. Jaunā poligrāfijas rūpnīca nozīmē ievērojamus ieguldījumus uzņēmuma nākotnes perspektīvu nodrošināšanā – plānots, ka tā būs Baltijas reģionā un pat Skandināvijā lielākā šāda veida ražotne, apgādāta ar modernākajām iekārtām un tehnoloģijām cietā un mīkstā sējuma grāmatu iespiešanai un apstrādei. Mūsdienīgās un patlaban poligrāfiski jaudīgākās poligrāfiskās iekārtas, kas darbosies trīs korpusos izvietotajā ražotnē, ir piemērotas faktiski jebkāda grāmatu ražošanai visaugstākajā kvalitātē, samazinot brāķa īpatsvaru un ļaujot klientiem piedāvāt maksimāli izdevīgākās cenas.  
 
Darbību saspringtos apstākļos nācās turpināt naftas un naftas produktu cauruļvadu īpašniecei un operatorei Latvijas teritorijā SIA LatRosTrans, jo Krievijas naftas piegādes Lietuvas Mažeiķu virzienā, daļēji izmantojot SIA LatRosTrans piederošo cauruļvadu, kopš 2006.gada vasaras joprojām nav atjaunotas.
 
 
 
 
A/s Ventspils nafta
Sīkākai informācijai –
Gundega Vārpa, sabiedrisko attiecību un reklāmas vadītāja,
tālr. 7229793;
Pielikumi
2008_1cet_konc_LVL.pdf (338.46 kB)
2008_1cet_konc_EUR.pdf (320.37 kB)