Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Reverta ir iesniegusi kasācijas sūdzību Rema Kargina 15 miljonu eiro lietā
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2016-09-20 10:32:42
Versijas komentārs
Teksts

Akciju sabiedrība „Reverta” ir iesniegusi kasācijas sūdzību par Augstākās tiesas lēmumu, ar kuru 2016. gada 14. jūnijā tika apmierināta bijušā AS "Parex banka" akcionāra Valērija Kargina dēla Rema Kargina prasība pret "Revertu", viņam par labu piespriežot vairāk nekā 15 miljonus eiro. Saistībā ar šo spriedumu „Reverta” ir vērsusies Eiropas Komisijā.
 

Pēc iepazīšanās ar Augstākās tiesas pilno spriedumu „Revertas” pārstāvis zvērināts advokāts Agris Bitāns norāda: „Izlasot spriedumu, ir jāsecina, ka tiesa ne tikai nav vērtējusi lielāko daļu „Revertas” sniegto argumentu, bet nav tos pat pieminējusi savā spriedumā. Piemēram, tiesa nav ņēmusi vērā Komercdarbības atbalsta kontroles likuma noteikumus attiecībā uz pakārtoto saistību izpildes aizliegumu, kā arī Satversmes tiesas spriedumu, kurā nepārprotami pateikts, ka R.Kargina pieprasītā summa 15 miljonu eiro apmērā ir pakārtotās saistības, līdz ar to tās ir kārtojamas tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas.”
 

Ja šāds spriedums paliks spēkā, tad vairāk nekā 15 miljoni eiro no „Revertas” atgūtajiem naudas līdzekļiem tiks samaksāti bijušā "Parex bankas" akcionāra ģimenei, nevis iemaksāti valsts budžetā. Tā kā šādas summas izmaksa uzskatāma par „Revertai” piešķirtā valsts atbalsta nepareizu izmantošanu, kas ir tiešā pretrunā ar Eiropas Komisijas lēmumiem, tad „Reverta” par Augstākās tiesas spriedumu ir informējusi Eiropas Komisiju. Paredzams, ka Eiropas Komisija 15 miljonu eiro lielo izmaksu atzīs par valsts atbalsta sniegšanas rupju pārkāpumu, kā rezultātā Latvijas valstij var tikt piemērotas nopietnas  sodas sankcijas. 
 

Jāatgādina, ka kopš „Parex bankas” restrukturizācijas līdz brīdim, kad tika pieņemti likuma grozījumi, „Reverta” procentos par pakārtotajām saistībām ir samaksājusi 18,6 miljonus eiro – pamatā tās veiktas ar bijušo „Parex banku” saistītām personām un viņu ģimenes locekļiem.  
 

Advokāts Agris Bitāns jau pēc saīsinātā tiesas sprieduma saņemšanas šā gada 14. jūnijā neslēpa savu pārsteigumu, ņemot vērā, ka 2014. gada 1. jūlijā stājās spēkā izmaiņas Komercdarbības atbalsta kontroles likumā, kas aizliedz veikt jebkādus maksājumus  subordinētā kapitāla jeb pakārtoto saistību turētājiem pirms valsts ieguldījuma pilnīgas atmaksas. Papildu tam, A.Bitāns  norādīja uz vēl vienu būtisku apstākli  -  R.Kargina lietā esošie divi tiesneši bija arī tās tiesas sastāvā, kas  analogā lietā Ņ.Kondratjevas prasību pret „Revertu” noraidīja.

 
Papildus informācijai:

Akciju sabiedrība „Reverta” ir  problemātisko aktīvu pārvaldītāja, kuras darbība ir koncentrēta trīs galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana un nekustamo īpašumu pārvaldīšana un pārdošana. 
Atbilstoši Eiropas Komisijas apstiprinātajam restrukturizācijas plānam „Revertas portfeļa izstrāde  un uzņēmuma darbība ir jāizbeidz līdz 2017. gada beigām.
Kopumā kopš 2010. gada 1. augusta „Reverta” no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi 704,3 miljonus eiro jeb vairāk nekā 63 procentus no visiem tās portfelī atstātajiem problemātiskajiem aktīviem.

Lai uzzinātu par akciju sabiedrību „Reverta” vairāk, lūdzam apmeklēt uzņēmuma korporatīvo interneta mājas lapu: www.reverta.lv.

Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: marita.ozolina@reverta.lv
 

Pielikumi