Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "Reverta" neauditētie 2016. gada pirmā pusgada finanšu rezultāti
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2016-08-30 11:26:15
Versijas komentārs
Teksts

Akciju sabiedrības „Reverta” 2016. gada pirmo sešu mēnešu finanšu pārskats liecina, ka šajā periodā ir atgūti 38,1 miljons eiro, salīdzinot ar 20,6 miljoniem eiro pērn. Kopumā kopš 2010.gada 1.augusta „Reverta” no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi 704,3 miljonus eiro jeb vairāk nekā 63 procentus no visiem tās portfelī atstātajiem problemātiskajiem aktīviem.

„Vidēji tirgū nekustamo īpašumu vērtība, salīdzinot ar 2007./2008 gadu, ir samazinājusies par aptuveni 50 procentiem. Savukārt „Revertas” kredītu nodrošinājumu portfelī esošie nekustamie īpašumi nereti ir zaudējuši pat līdz 90 procentiem no to sākotnējās tirgus  vērtības. Līdz ar to var droši apgalvot, ka jau šobrīd atgūtie 63 procenti ir vērtējami kā ļoti labs rezultāts”, norāda Reverta valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.

Valsts kasei „Reverta” pirmajā pusgadā ir atmaksājusi 30,2 miljonus eiro, kas ir trīs reizes vairāk nekā analogā laika periodā pērn. No šīs summas 21,5 miljoni eiro tika novirzīti pamatsummas atmaksai, bet 8,7 miljoni eiro - procentu maksājumiem. 

„Reverta” jau ir informējusi, ka 2016. gada pirmais pusgads tai ir bijis iezīmīgs ar  vairāku lielu un sarežģītu darījumu pabeigšanu Latvijā, Krievijā, Lietuvā un Igaunijā. Tā, piemēram, ir noslēdzies apjomīgs un sarežģīts astoņus gadus ilgušais projekts Krievijā, kā rezultātā Reverta” kļuva par pilntiesīgu īpašnieci 1000 m2 komercplatībām prestižajā „Frunzenskaja naberežnaja”  Maskavā. Tāpat ir sekmīgi  pabeigts lielākais un sarežģītākais  kredītu projekts  Lietuvas portfelī, kura kopējā  darījuma summa bija 10,6 miljoni eiro.    

Kopš 2010. gada 1. augusta, kad tika pabeigta AS „Parex banka” restrukturizācija, Latvijas valsts no „Revertas” dažādu maksājumu veidā kopumā ir saņēmusi jau vairāk nekā 641 miljonu eiro, no kuriem tiešie maksājumi Valsts kasei 2016. gada 30.jūnijā veidoja 397 miljonus eiro. Papildus ir veikta arī ierobežoto noguldījumu, procentu par subordinēto kapitālu un citu apjomīgu maksājumu savlaicīga izpilde.

Neraugoties uz Latvijas nekustamā īpašumu lēno izaugsmi, šā gada pirmajos sešos mēnešos „Revertas”  ieņēmumi no pārdotajiem nekustamajiem īpašumiem veidoja 12,9 miljonus eiro, pārsniedzot pagājušā gada rādītājus par 7,2 miljoniem eiro. Šāda rezultāta pamatā ir viena no „Revertas” lielākā projekta – „airBaltic” centrālās biroja ēkas rekonstrukcijas, iznomāšanas un pārdošanas darījuma īstenošana. Pārdošanas rezultātus labvēlīgi ietekmēja arī „Revertas” regulāri veiktā nekustamo īpašumu cenu pārskatīšanas politika.

Efektīvās aktīvu izstrādes rezultātā 2016. gada 30. jūnijā „Revertas” kopējie aktīvi veidoja 104,5 miljonus eiro, salīdzinot ar 194,9 miljoniem eiro analogā periodā pērn.

Jau pēc pārskata perioda beigām - 2016. gada augustā -  „Reverta” veica kārtējo maksājumu Valsts kasei 4 miljonu eiro apmērā. Tādējādi šobrīd Valsts kase no „Revertas”  kopumā ir saņēmusi 401 miljonu eiro.

Papildus informācijai:
Akciju sabiedrība „Reverta” ir  problemātisko aktīvu pārvaldītāja, kuras darbība ir koncentrēta trīs galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu atgūšana un nekustamo īpašumu pārvaldīšana un pārdošana. 
Atbilstoši Eiropas Komisijas apstiprinātajam restrukturizācijas plānam, kas paredz „Revertas portfeļa izstrādi  un uzņēmuma darbības izbeigšanu līdz 2017. gada beigām, „Reverta” ir noslēgusi līgumu ar SIA „KMPG Baltics” par konsultāciju sniegšanu ”Revertas” kredītportfeļu  un nekustamā īpašuma portfeļu pārdošanas procesā.
Lai nezaudētu esošās iestrādes un maksimāli palielinātu ienākumus no uzsāktajiem izstrādes procesiem, paralēli pārdošanas procesam “Reverta” turpinās portfeļu pozīciju izstrādi līdz atlikušā portfeļa pārdošanas brīdim.

Lai uzzinātu par akciju sabiedrību „Reverta” vairāk, lūdzam apmeklēt uzņēmuma korporatīvo interneta mājas lapu: www.reverta.lv.

Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: marita.ozolina@reverta.lv
 

Pielikumi
Nerevidēts saīsināts fin.pārsk.2016.g.1. pusg..pdf (320.12 kB)