Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "Revertas" 2015.gada 1.pusgada nerevidētais finanšu pārskats
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2015-08-28 12:09:34
Versijas komentārs
Teksts

Akciju sabiedrība „Reverta” 2015. gada pirmajos sešos mēnešos no problemātiskajiem kredītiem ir atguvusi 20,6 miljonus eiro. Valsts kasei šā gada pirmajos sešos mēnešos ir atmaksāti 9,7 miljoni eiro un vēl 12,8 miljonu eiro lielu maksājumu „Reverta” veica pēc pārskata perioda beigām. 
„Kopš 2010. gada 1. augusta, kad „Reverta” uzsāka „Parex bankā” ieguldīto valsts līdzekļu atgūšanu, šis pārskata periods ir bijis smagākais un sarežģītākais gan kredītu izstrādes, gan atgūšanas jomā. Krīze Krievijā un Ukrainā, nestabilais ģeopolitiskais stāvoklis, kā arī ekonomiskā  situācija Latvijā un pasaulē ir ievērojami samazinājusi aktīvu vērtību un apgrūtinājusi to atgūšanas iespējas. Tomēr neatlaidīgi turpinām cīnīties par katru centu, lai pēc iespējas mazinātu valsts  zaudējumus. Gūtie rezultāti liecina, ka spējam risināt arī šķietami bezcerīgas situācijas”, norāda „Revertas” valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.


Kopš 2010. gada 1. augusta līdz pārskata perioda beigām „Reverta” kopumā ir atguvusi 625,5 miljonus eiro, savukārt valsts no „Revertas” dažādu maksājumu veidā kopumā ir atguvusi  569 miljonus eiro, tostarp 323,2 miljonus eiro kā tiešos maksājumus Valsts kasei.
Pārskata periodā „Revertas” darbību turpināja ietekmēt nelabvēlīgie ārējie apstākļi, bet jo īpaši Krievijas/Ukrainas krīze, kā rezultātā ir krasi samazinājies no NVS valstu portfeļa atgūto līdzekļu apjoms. Krievijas ekonomikas recesija un rubļa devalvācija apgrūtināja Krievijas un citu NVS valsts klientu kredītu atmaksas iespējas, turklāt nereti kredītņēmēji radušos situāciju izmantoja ļaunprātīgi, mēģinot nobēdzināt aktīvus un neveicot maksājumus.
Līdzīgi kā iepriekšējos gados, kredītu atgūšanas procesus būtiski apgrūtina pārslogotā un neefektīvā Latvijas tiesu sistēma. Vienas lietas izskatīšanas un iztiesāšanas vidējais ilgums ir 5-7 gadi, kuru laikā būtiski samazinās ieķīlāto objektu vērtība un attiecīgi no to pārdošanas atgūto līdzekļu apjoms. Ieilgušo tiesvedību rezultātā tiek patērēti arī ievērojami cilvēkresursi: pārskata perioda beigās „Revertas” darba kārtībā bija 2440 tiesvedību procesi dažādās tiesvedības stadijās un 2009 kredītkaršu lietas. Kopumā pārskata periodā „Reverta” ir piedalījusies 621 tiesu sēdē.

Pārskata periodā „Revertas” nekustamo īpašumu portfelis ir samazinājies no  584 objektiem šā gada sākumā līdz 390 objektiem pārskata perioda beigās. Pārskata periodā ir pārdoti 125 īpašumi, salīdzinot ar 254 darījumiem analogā periodā pērn. Darījumu skaita samazinājums pamatā ir saistīts ar „Revertas” nekustamo īpašumu portfeļa struktūru, proti, likvīdie īpašumu jau ir pārdoti, bet atlikušie neietilpst pieprasīto īpašumu segmentā. Kopējie ieņēmumi no nekustamo īpašumu pārdošanas pārskata periodā veidoja 5,7 miljonus eiro. 
2015. gada 30. jūnijā „Revertas” kopējie aktīvi veidoja 194,9 miljonus eiro, no tiem kredītu portfelis – 134,7 miljonus eiro. 



Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: marita.ozolina@reverta.lv

Pielikumi
Fin. parskati_LV_30.06.2015_Reverta.pdf (320.82 kB)