Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvijas kuģniecība” auditētā peļņa 2007. gadā - 67 miljoni ASV dolāru
Emitents Latvijas kuģniecība, AS (48510000VYR04HZGC213)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-04-15 09:59:13
Versijas komentārs
Teksts Pievienots a/s "Latvijas kuģniecība" mātes uzņēma gada pārskats EUR.


Publiskās akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” koncerna 2007. gada veiksmīgie saimnieciskās darbības rezultāti apliecinājuši a/s “Latvijas kuģniecība” kā konkurētspējīgu uzņēmumu starptautiskajā kuģošanas vidē - 2007. gadā a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna neto peļņa sasniedza 67,0 miljonus ASV dolāru, tādējādi divas reizes jeb par 33,3 miljoniem ASV dolāru pārsniedzot analoga 2006. gada perioda rādītāju.

A/s “Latvijas kuģniecība” koncerna 2007. gada saimnieciskās darbības finanšu rezultātu pamatā ir ne vien profesionāla kuģu komerciālā un operatīvā vadība, to skaitā dažādu frakts veidu optimāla pielietošana atbilstoši mainīgajiem tirgus apstākļiem, bet arī salīdzinoši augstās tankkuģu frakts likmes un divu “Panamax” tipa tankkuģu pārdošana par izdevīgu cenu.

A/s „Latvijas kuģniecība” padomes priekšsēdētājs Uldis Pumpurs norāda, ka pozitīvie finanšu rezultāti 2007. gadā sasniegti, pateicoties koncerna vadības un darbinieku profesionālai un mērķtiecīgai darbībai, kā arī salīdzinoši augstajām tankkuģu tirgus frakts likmēm. U. Pumpurs uzsver: „Jebkura uzņēmuma galvenā vērtība pirmām kārtām ir cilvēki – zinoši un lojāli darbinieki. Tieši saliedēts komandas darbs mums palīdz veiksmīgi realizēt vienu no koncerna svarīgākajiem stratēģiskajiem mērķiem – tankkuģu flotes atjaunošanu. Neraugoties uz to, ka globāli ekonomisko procesu iespaidā kuģošanas nozarē 2008. netiek prognozēts kā viegls gads, flotes atjaunošanas programmas realizācija ļaus a/s “Latvijas kuģniecība” attīstīties un nostiprināt tās tradicionālo tirgus daļu. Jaunākas flotes uzturēšana ir gan ekonomiski efektīvāka, gan arī dod augstākus rezultātus par vecākas tonnāžas floti.”

 Pārskata periodā a/s “Latvijas kuģniecība” koncerns aktīvi turpināja īstenot tam izvirzīto stratēģisko darbības mērķi – koncerna vērtības pieauguma nodrošināšanu, saglabājot tā vietu pasaulē vidēja izmēra tankkuģu īpašnieku desmitniekā. Koncentrējot spēkus a/s “Latvijas kuģniecība” definētajai pamatdarbībai – jūras kravu pārvadājumu nodrošināšanai starp pasaules ostām, – koncerns izvērsa mērķtiecīgu darbību vidēja izmēra tankkuģu pārvadājumu tirgos, aptverot tādus reģionus kā Tālos Austrumus, Ameriku, Rietumāfriku, Indijas okeāna reģionu, Ziemeļeiropas Rietumu daļu, kā arī Vidusjūras, Baltijas un Melnās jūras baseinus.

Būtiski 2007. gadā pieaudzis a/s “Latvijas kuģniecība” neto reisu rezultāts jeb tīrie ieņēmumi no kuģu darbības, kas veidoja 209,7 miljonus ASV dolāru, tādējādi par 54,3 miljoniem ASV dolāru pārsniedzot 2006. gada rādītāju. Pozitīvās pārmaiņas saistītas ar a/s “Latvijas kuģniecība” flotes restrukturizēšanu – palielinājies ekspluatācijā nodoto jauno tankkuģu skaits, kuru ienākumi, ņemot vērā frakts likmju līmeni, ir būtiski augstāki nekā vecākajiem kuģiem. A/s “Latvijas kuģniecība” koncerna rezultāts no kuģu operatīvās
darbības 2007. gadā pieauga līdz 69,8 miljoniem ASV dolāru, kas ir par 24,7 miljoniem ASV dolāru vairāk nekā 2006. gadā.

Lai nodrošinātu a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna sekmīgu darbību tālākā nākotnē, a/s “Latvijas kuģniecība” padome pārskata periodā ir izvērtējusi un pieņēmuši zināšanai uzņēmuma stratēģiju līdz 2015. gadam, kuras izstrādē piedalījās koncerna vadošie speciālisti un kuģošanas biznesā starptautiski atzīti brokeri un konsultanti. Darba gaitā tika veikta a/s “Latvijas kuģniecība” SWOT analīze, definēta uzņēmuma misija, stratēģiskais mērķis un uzdevumi tā sasniegšanai. Kā nozīmīgākie resursi koncerna ilgtermiņa attīstības perspektīvai jāmin a/s “Latvijas kuģniecība” personāla zināšanas un profesionalitāte, uzņēmuma ilgstošā pieredze jūras pārvadājumu jomā, tā atpazīstamība un klientu izrādītā uzticība, kā arī pārliecinošās pozīcijas pasaulē – mazo un vidēji mazo tankkuģu segmentā ar kravnesību no 27,500 līdz 52,000 tonnām a/s “Latvijas kuģniecība” 2007. gadā ieņēma 6. – 8. vietu.

Turpinot a/s “Latvijas kuģniecība” tankkuģu atjaunošanas programmas realizāciju, 2007. gadā vislielākā uzmanība bija pievērsta flotes atjaunošanai. Tās ietvaros Horvātijas kuģu būvētavā “3. Maj” ir pasūtīti desmit, bet Korejas kuģu būvētavā “Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd” – četri jauni tankkuģi. Atbilstoši kuģu būves grafikam 2007. gadā ekspluatācijā nodoti četri no desmit Horvātijas kuģu būves rūpnīcā “3. Maj” pasūtītajiem tankkuģiem, kā arī visi Korejas kuģu būvētavā “Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd” pasūtītie tankkuģi.

2008. gada laikā a/s “Latvijas kuģniecība” saņems vēl trīs Horvātijas kuģu būves rūpnīcā “3. Maj” būvētās kuģu jaunbūves, tādējādi pabeidzot vērienīgā flotes atjaunošanas projekta pirmo kārtu.

Sekojot a/s “Latvijas kuģniecība” darbības stratēģijā ietvertajam tankkuģu flotes attīstības scenārijam, pārskata periodā noslēgti līgumi par vēl četru vidēja izmēra tankkuģu būvi Korejas kuģu būvētavā “Hyundai Mipo Dockyard Co.,Ltd.”. Plānoto tankkuģu jaunbūvju optimālais izmērs ir piemērots to vispusīgai izmantošanai naftas produktu, ķīmisko kravu un augu eļļas pārvadājumos.

A/s “Latvijas kuģniecība” tankkuģu flotes neto reisu rezultāts veidoja 86 procentus no kopējā koncerna neto reisu rezultāta. Īpaši pozitīvi tankkuģu flotes finanšu rādītājus ietekmēja flotes atjaunošana, kā rezultātā pieauga jaunajiem kuģiem maksātās frakts likmes.

2007. gada laikā refrižeratorkuģu floti veidoja pieci ledus klases refrižeratorkuģi ar ietilpību no 289,000 līdz 387,000 kubikpēdām. Flote tradicionāli bija nodarbināta banānu un citu augļu, kā arī saldēto kravu pārvadājumos no Ziemeļāfrikas, Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas uz Krieviju. 2007. gadā refrižeratorkuģu flotes reisu rezultāts veidoja piecus procentus no kopējā a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna neto reisu rezultāta. Izvērtējot situāciju refrižeratorkuģu tirgū, plānota a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna flotē ietilpstošo piecu refrižeratorkuģu pārdošana, iegūtos finanšu līdzekļus investējot vidēja izmēra tankkuģu jaunbūvēs.

A/s “Latvijas kuģniecība” koncernam pieder divi 20,500 kubikmetru ietilpīgi moderni gāzvedējkuģi “Vidzeme” un “Kurzeme”. Abu kuģu reisu rezultāts bija 8 procenti no


kopējā koncerna neto reisu rezultāta. Nepieredzēti silto laika apstākļu un to izraisītā pazeminātā energoresursu patēriņa, kā arī plānoto sausā doka remontu ietekmē ieņēmumi no gāzvedējkuģu operatīvās darbības 2007. gadā bija zemāki, salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

A/s “Latvijas kuģniecība” sauskravas kuģis “Telo” pārskata periodā deva stabilu un prognozējamu naudas plūsmu visa gada garumā, neto reisu rezultātam 2007. gadā sasniedzot vienu procentu no a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna kopējā neto reisu rezultāta.

2008. gadā paredzēts pārdot vecākos tankkuģus, jo to tālāku ekspluatāciju nepieļauj MARPOL („The International Convention for the Prevention of Pollution from Ships”) konvencija. Liela ietekme uz frakts likmēm, kravu sadalījumu un metāllūžņu cenu būs pārējo, to skaitā vienkorpusa kuģu īpašnieku lēmumiem attiecībā uz viņiem piederošo kuģu konvertāciju vai nodošanu lūžņos. Palielinoties kuģu skaitam jeb piedāvājumam, visu veida kravu kuģu segmenta pieprasījums pēc veciem kuģiem samazināsies, jo fraktētāji pirmām kārtām izvēlas modernākus, uzticamākus un drošākus kuģus.

Akciju sabiedrība ”Latvijas kuģniecība” apzinās atbildīgas vides aizsardzības politikas nozīmi, tādēļ tās uzmanība ir vērsta uz drošu kuģu darbības un vides aizsardzības nodrošināšanu. A/s “Latvijas kuģniecība” īstenotā tankkuģu flotes atjaunošana būtiski mazina jauno kuģu ietekmes risku uz vidi, uzlabo to energoresursu izmantošanas efektivitāti un apliecina augošo a/s “Latvijas kuģniecība” korporatīvo sociālo atbildību par okeāna un piekrastes vides aizsardzību.

2007. gada 31. decembrī a/s “Latvijas kuģniecība” koncerna komerciālajā vadībā esošajā flotē ietilpa 45 kuģi – 37 tankkuģi, divi gāzvedējkuģi, pieci refrižeratoru kuģi un viens sauskravu kuģis.

2008. gadā a/s “Latvijas kuģniecība” koncerns turpinās strādāt tam izvirzīto stratēģisko mērķu īstenošanai, maksimālu rezultātu sasniegšanai īpašu uzmanība pievēršot administratīvo izmaksu efektivitātes paaugstināšanai un materiālo un nemateriālo resursu mobilizēšanai.





Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa-Tumanovska
Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja
Tālr. 67020120, 29287169
E-pasts: marita.ozolina@lscgroup.lv
Pielikumi
LK_2007_mates_uzn_EUR_lv.pdf (554.54 kB)
LK_REV_GADA_PARSKATS_2007.pdf (1397.30 kB)
GP_2007_mates_uzn_LVL.pdf (578.55 kB)
LSC_un_sub_2007_EUR_saisin_latv.pdf (743.85 kB)