Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvenergo” emitēs zaļās obligācijas un publicē Zaļo obligāciju satvaru un trešās puses atzinumu
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2015-05-25 15:28:49
Versijas komentārs
Teksts

Aizņemtā kapitāla piesaistes plāna ietvaros AS „Latvenergo” veiks obligāciju emisiju līdz 100 miljoniem eiro apmērā. Plānots emitēt t.s. zaļās obligācijas, ieguldot līdzekļus videi draudzīgu projektu īstenošanā Latvenergo kapitālieguldījumu programmas ietvaros. Tādējādi AS „Latvenergo” būtu pirmā valsts kapitālsabiedrība Austrumeiropā, kas kapitāltirgū izietu ar zaļajiem vērtspapīriem.

Turpinot sekmīgi aizsākto darbību vērtspapīru tirgū, AS „Latvenergo” veiks obligāciju publisku emisiju par kopējo nominālvērtību līdz 100 miljoniem eiro. Obligācijas plānots iekļaut Nasdaq OMX Baltijas biržas Parāda vērtspapīru sarakstā.

Ņemot vērā to, ka Latvenergo koncerna kapitālieguldījumu programmas ietvaros ir paredzēta vairāku zaļai domāšanai atbilstošu projektu realizācija un vērtspapīru tirgū ir novērojams investoru pieprasījums pēc ieguldījumiem šādos projektos, Latvenergo ir pieņemts lēmums emitēt zaļās obligācijas (green bonds). Zaļo obligāciju pamatprasība ir emisijas procesā iegūto līdzekļu izmantošana vienīgi zaļajai domāšanai atbilstošos projektos, kas saistīti ar atjaunojamiem enerģijas avotiem, enerģijas efektivitātes uzlabošanu, ilgtspējīgu vidi. Iegūtie līdzekļi tiktu novirzīti Latvenergo koncerna pilnībā vai daļēji finansētiem zaļajai domāšanai atbilstošiem projektiem ražošanā, sadales un pārvades tīklu aktīvos.

Lai emitētu zaļās obligācijas, AS „Latvenergo” ir izstrādāts un apstiprināts Zaļo obligāciju satvars, kā arī uzņēmuma pieeju atbilstošu projektu atlasei un vides mērķu iekļaušanai investīciju projektos ir izvērtējusi arī ārējā puse – CICERO (Starptautiskais klimata un vides izpētes centrs – Oslo), atzīstot piedāvāto pieeju kā progresīvu, skaidru un atbilstošu, lai nodrošinātu vides mērķu sasniegšanu. Tāpat CICERO ir pozitīvi novērtējis arī piedāvāto pārvaldību, lai nodrošinātu projektu atlasi un atskaites investoriem. CICERO nav identificējis nekādus trūkumus mūsu piedāvātajā pieejā un attiecīgi novērtējis to kā Tumši Zaļu – ar augstāko iespējamo novērtējumu vides jomā. Zaļo obligāciju satvars un CICERO atzinums ir pieejams šīs ziņas pielikumā.

Tuvāko gadu Latvenergo koncerna kapitālieguldījumu programmas ietvaros ir paredzēta vairāku zaļajai domāšanai atbilstošu projektu realizācija, piem., patlaban notiekošā Daugavas HES rekonstrukcija.

Zane Kotāne, AS „Latvenergo” valdes locekle, Finanšu direktore: „AS „Latvenergo” ir ambīcijas būt par pirmo valsts uzņēmumu Austrumeiropā, kas emitē zaļās obligācijas, jo koncerna darbība ir apzināti un mērķtiecīgi videi draudzīga gan ražošanas, gan citu aktivitāšu jomās.”

Emitējot zaļās obligācijas, uzņēmums sniedz papildu iespēju arī investoriem, mudinot viņus kļūt par atklātiem ieguldītājiem un lepoties ar savu finanšu atbalstu videi draudzīgiem projektiem. Ārvalstu prakse rāda, ka fondi, kas ieguldījuši zaļajās obligācijās, to norāda savos ilgtspējas pārskatos, tādējādi papildus paplašinot arī Latvenergo atpazīstamību.

Vienlaikus zaļo obligāciju papildu ieguvums ir iespēja piesaistīt plašāku investoru loku, tādējādi vēl vairāk diversificējot finansējuma avotus. Būtiski, ka šāda obligāciju emisija atbilst AS „Latvenergo” darbībai un centieniem vides aizsardzības jomā, vēl vairāk nostiprinot AS „Latvenergo” zaļi domājošā uzņēmuma tēlu.

Uldis Bariss, AS „Latvenergo” valdes loceklis, Komercdirektors: „Mūsu investoru loks ir bijis ļoti plašs, apliecinot veiksmīgu startu vērtspapīru tirgū, kā arī to, ka investori mūsu obligācijas novērtē kā labu ieguldījuma veidu. Starp investoriem ir apdrošināšanas kompānijas, pensiju fondi, bankas, aktīvu pārvaldītāji. Īpaši vēlos uzsvērt to, ka vairāk nekā 10% no pirmo Latvenergo obligāciju īpašniekiem ir privātpersonas.”

Māris Kuņickis, AS „Latvenergo” valdes loceklis, Ražošanas direktors: „2014. gadā Eiropas līderi ir pieņēmuši jaunu vides un klimata politiku, nosakot izaicinošus mērķus vides uzlabojumiem līdz 2030. gadam. Lai gan Latvenergo pašreizējā stratēģija ir definēta līdz 2016. gadam, uzskatām sevi par nozīmīgu partneri, lai nodrošinātu, ka valsts spēs sasniegt uzliktos vides un klimata izmaiņu mērķus. Plānotās zaļās obligācijas tiek emitētas ar mērķi piesaistīt finansējumu tieši tiem projektiem, kas ir svarīgi videi un palīdz Latvenergo sniegt pienesumu arī valsts un Eiropas izvirzīto vides mērķu sasniegšanā.”

Līdz ar obligāciju emisiju ir sasniegti visai sabiedrībai redzami un novērtējami uzlabojumi reputācijas un korporatīvās pārvaldības labā, to apliecina arī ieinteresētās puses.

„Mums ir gandarījums, ka Latvenergo finansējuma piesaistei ir izvēlējies atkārtotu publisku obligāciju emisiju Nasdaq Riga biržā, tā turpinot nostiprināt savu reputāciju un atpazīstamību starptautiskajos finanšu tirgos un sniedzot plašākas ieguldījumu iespējas investoriem ne tikai Baltijas reģionā,” teica Daiga Auziņa-Melalksne, Nasdaq Riga vadītāja. „Veicot atkārtotu obligāciju emisiju, Latvenergo raida spēcīgu signālu uzņēmumiem Latvijā un Baltijā, ka caurskatāmiem un labi pārvaldītiem uzņēmumiem ar skaidru un ilgtspējīgu attīstības stratēģiju birža var nodrošināt papildu finansējumu straujākai attīstībai.

Zaļo obligāciju koncepts ir radies salīdzinoši nesen pēc investoru pieprasījuma un centieniem sniegt ieguldījumu vides saglabāšanas un uzlabošanas jomā. Emisijām zaļo obligāciju formātā ir stabila tendence ik gadu ievērojami palielināties.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir lielākais energoapgādes pakalpojumu sniedzējs Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncerna ražotnēs 2014. gadā ir izstrādātas 3 625 GWh elektroenerģijas, no kurām 54 %, izmantojot atjaunīgos energoresursus. Latvenergo koncerns ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijā, 2014. gadā sasniedzot 35 % tirgus daļu Baltijas valstīs. Kopējais mazumtirdzniecībā un vairumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms 2014. gadā ir 10 451 GWh. Emitējot obligācijas, Latvenergo koncerns darbojas atbilstoši AS „NASDAQ OMX Riga” apstiprinātajiem „Korporatīvās pārvaldības principiem un ieteikumiem to ieviešanā”, nodrošinot labas un caurskatāmas korporatīvās pārvaldības praksi.

Pielikumi
Second opinion _2015.05.18.pdf (260.91 kB)
Zalo obligaciju satvars_28.04.2015.pdf (31.16 kB)