Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Olainfarm” Padomes ziņojums kārtējai akcionāru sapulcei
Emitents Olainfarm, AS (213800WCG52W62ENOP27)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2015-05-11 10:02:28
Versijas komentārs Labota drukas kļūda datumā
Teksts

  

AS „Olainfarm” Padomes ziņojums kārtējai akcionāru sapulcei

 

 

Akciju sabiedrības „Olainfarm” Padome ir iepazinusies ar Sabiedrības Valdes sagatavoto konsolidēto un koncerna mātes uzņēmuma 2014. gada pārskatu, kā arī ar zvērināto revidentu slēdzienu par šo pārskatu. Tāpat Padome ir izvērtējusi Sabiedrības finansu stāvokli un Valdes darbu šī finansu gada laikā un ir sagatavojusi šo paziņojumu.

 

Padome pauž gandarījumu, ka jau sesto gadu pēc kārtas Sabiedrība darbojas ar ievērojamu peļņu un tās apgrozījums turpina pieaugt.  Neskatoties uz to, ka 2014. gada laikā nopietni ekonomiski satricinājumi skāra četrus uzņēmumam svarīgus tirgus, sabiedrībai izdevās kāpināt tās realizācijas apjomus gandrīz visos no tiem. Tā rezultātā par vairāk kā 20% ir audzis arī Sabiedrības apgrozījums kopumā. Kā īpaši veiksmīgu 2014. gadā vēlamies izcelt Sabiedrības sadarbību ar Polijas partneriem, kā arī ievērojamo piegāžu pieaugumu Pasaules veselības organizācijai. Abos gadījumos realizācijas apjomi gada laikā ir pieauguši vairākkārtīgi, un, kas ir īpaši svarīgi, tie nedaudz mazina atkarību no šobrīd nestabilajiem NVS valstu tirgiem. 

 

Pateicoties veiksmīgi izveidotajam un augošajam aptieku tīklam, kā arī veiksmīgai Sabiedrības meitas uzņēmuma SIA “Silvanols” darbībai 2014. gada laikā Sabiedrība ir vēl vairāk nostabilizējusi savas pozīcijas Latvijas tirgū, tam jau pārliecinoši kļūstot par otro Sabiedrībai nozīmīgāko tirgu.  2014. gada laikā katru piekto eiro Sabiedrība saņēma par produkcijas realizāciju Latvijā, un katru trešo eiro – par produkcijas realizāciju Eiropas Savienības valstīs. Ņemot vērā to, ka farmācijas nozare tiek būtiski regulēta, šo Padome vērtē kā būtisku panākumu noieta tirgu dažādošanas jomā.

 

2014.gadā Sabiedrības konsolidētā peļņa sasniedza 12,2 miljonus eiro, bet nekonsolidētā peļņa pārsniedza 11,4 miljonus latu.  Lai gan visa gada garumā bija pamatotas cerības, ka izdosies sasniegt gadam noteiktās peļņas prognozes, attiecīgi 15 un 14 miljonu eiro apmērā, tomēr straujais Krievijas rubļa kursa kritums 2014. gada beigās, kā arī citu valūtu negatīvās svārstības kopumā Sabiedrībai radīja 4,5 miljonus eiro lielus zaudējumus, kas sākotnēji noteikto peļņas prognožu sasniegšanu padarīja faktiski neiespējamu.  Padome ir vērsusi Valdes uzmanību uz to, ka šie valūtas zaudējumi ir vēl viens piemērs tam, cik svarīga Sabiedrības stabilai attīstībai ir tālāka tās noieta tirgus diversifikācija.

 

 

Ņemot vērā straujo Sabiedrības realizācijas apjomu pieaugumu pēdējo gadu laikā, Padome jau iepriekš ir vērsusi uzmanību uz nepieciešamību uzmanīgi sekot tam, vai Sabiedrības rīcībā ir nepieciešamās tehnoloģiskās jaudas tālākai attīstībai.  Padome atzinīgi vērtē to darbu, ko Valde 2014. gada laikā ir paveikusi Sabiedrības ražotņu modernizācijā un tās finansēšanai nepieciešamo līdzekļu piesaistē. Ja ražošanas procesu modernizācijā divu gadu laikā ir panākti būtiski uzlabojumi, tad tuvāko gadu laikā ir vēl daudz darāmā arī ražošanas infrastruktūras sakārtošanā, kas ne tikai būtiski uzlabos vides aizsardzības standartu ievērošanu Sabiedrībā, bet, piesaistot pieejamos finanšu līdzekļus, dos arī ievērojamu ekonomisku efektu.

 

Ņemot vērā šo nepieciešamību tuvākajos gados turpināt investīcijas, tajā skaitā ar ražošanu saistītā Sabiedrības infrastruktūrā, kā arī joprojām nestabilo situāciju Sabiedrībai būtiskos noieta tirgos, Padome pieturas pie iepriekš izteiktā aicinājuma līdz lēmuma pieņemšanai par 2015.gada peļņas sadali, apturēt dividenžu izmaksu.  Situācijai nepasliktinoties Padome varētu aicināt no 2015.gada peļņas izmaksāt dividendes 17.5% apmērā no peļņas.

 

Padome turpina uzmanīgi sekot pēdējā laika notikumu attīstībai Krievijā, kas joprojām ir lielākais Sabiedrības noieta tirgus.  Lai arī Padome ir vairākkārtīgi, tajā skaitā arī šajā ziņojumā, vērsusi Valdes uzmanību uz nepieciešamību aktivizēt darbu pie noieta tirgus diversifikācijas, lai mazinātu atkarību no tāda šobrīd nestabila tirgus, kā Krievija, tomēr Padome nekādā mērā neiestājas par jebkāda veida darbības vai aktivitātes samazināšanu tajā.  Tā vietā, diversifikācija būtu panākama uz lielāka realizācijas pieauguma rēķina citās valstīs. Par vienu, no īpaši efektīviem veidiem Padome joprojām uzskata tāda līdzīga profila uzņēmuma iegādi, kura noieta tirgi būtiski atšķirtos no Sabiedrības noieta tirgiem un Padome aicina Valdi vēl rūpīgāk izsvērt šādas iegādes iespējas.

 

Par svarīgu, lai gan nepietiekamu soli noieta tirgus diversifikācijas virzienā Padome uzskata Sabiedrības lēmumu iegādāties 70,88% kapitāla daļu uzņēmumā Silvanols un 2014.gada laikā notikušo Sabiedrībai piederošo kapitāla daļu skaita palielināšanu līdz gandrīz 97%.  Kopdarbībā ar SIA “Silvanols” Sabiedrībai ir reālas iespējas gan vēl vairāk nostiprināt savas pozīcijas NVS valstīs, gan apgūt tādus tirgus, kuros vienkāršāk uzsākt darbību reģistrējos uztura bagātinātājus.

 

2014. gada laikā Sabiedrības Padome ir pildījusi savus pienākumus un uzraudzījusi Sabiedrības darbu saskaņā ar likumdošanu, akcionāru sapulču lēmumiem, pārskatījusi finanšu atskaites un pārraudzījusi Sabiedrības vadības darbu.  Pārskata gada laikā notika pavisam 25 Padomes sēdes. Sēdēs tika izskatīti Valdes ziņojumi un atskaites par darbu, plānu un budžeta izpildi,  kā arī iepriekš izskatīti akcionāru sapulču darba kārtībā iekļautie jautājumi un to lēmumu projekti. Nekādi trūkumi Sabiedrības Valdes darbībā 2014.gada laikā konstatēti netika. Valde savā darbībā lielā mērā ir konsultējusies ar Padomi un ņēmusi vērā iepriekšminētos un citus ieteikumus Sabiedrības biznesa drošības un tālākas izaugsmes nodrošināšanai.

 

Padome vēlas pateikties Valdei, visiem Sabiedrības darbiniekiem un partneriem par veiksmīgu darbu 2014.gadā, apsveikt Sabiedrības akcionārus ar veiksmīgiem aizvadītā gada rezultātiem un novelēt veiksmīgu, stabilu un pozitīviem izaicinājumiem pilnu 2015. un turpmākos gadus.

 

Apstiprināts Padomes sēdē 2015. gada 5. maijā

 

 

Padomes priekšsēdētāja                         Valentīna Andrējeva

 

 

Pielikumi