Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „TRASTA KOMERCBANKA” auditēts finanšu pārskats par 2014. gadu
Emitents TRASTA KOMERCBANKA, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2015-03-31 09:54:30
Versijas komentārs AS "TRASTA KOMERCBANKA" auditētajā finanšu pārskatā tika veiktas nebūtiskās noformējuma izmaiņas, kas neskar finansiālos rādītājus vai pamata informāciju par Bankas darbību.
Teksts

2014.gadā Latvijas IKP izaugsme sasniedza 2.4%, ko galvenokārt nodrošināja tādas nozares, kā būvniecība, valsts pārvalde, transports un tirdzniecība. Šis rādītājs ir gandrīz divreiz mazāks nekā trijos iepriekšējos gados, tomēr divreiz augstāks par vidējo Eiropas Savienībā un 2.5 reizes augstāks– par vidējo eirozonā, par kuras biedru Latvija kļuva 2014.gada 1.janvārī. Bezdarba līmenis Latvijā 2014.gadā samazinājās no 9.5% līdz 8.5%, pie tam valstī tika reģistrēta ļoti zema inflācija – 0.6%.

Latvijas kopbudžeta deficīts 2014.gadā veidoja ap 2% no IKP (nodokļu ieņēmumu plāns 2014.gadā netika izpildīts par 0.7%), arī tekošā konta deficīts sasniedzis 3% no IKP, tomēr, saskaņā ar sākotnējām aplēsēm, valsts parāds pērn samazinājās procentuālajā izteiksmē līdz 37% no IKP. 2014. gadā Latvijai izdevās piesaistīt pasaules finanšu tirgos 2 mljrd. euro, pateicoties 7-gadīgo eiroobligāciju emisijai janvārī un 10-gadīgo eiroobligāciju emisijai aprīlī, kas martā ļāva samazināt parādu Eirokomisijai par 1 mljrd. euro un 2015.gada janvārī – vēl par 1.2 mljrd. euro. Tādējādi valsts finanses pašreiz var nosaukt par sabalansētām. Ņemot vērā iepriekš minēto, starptautiskās reitingu aģentūras Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s un Fitch Ratings turpina pozitīvi vērtēt Latvijas potenciālu, līdz ar to valsts kredītreitingi līdz 2015. gada martam tika paaugstināti līdz A līmenim.

No otras puses, 2015.gadā neviens no Latvijas ārējiem tirdzniecības partneriem negaida būtisku ekonomikas pieaugumu, līdz ar to arī Latvijas IKP pieaugums nav skaidri paredzams. Pieauguma prognoze 2015.gadam - 0.5-1% līmenī.

Neskatoties uz šo situāciju, 2014.gadā Banka turpināja attīstīt savu darbību ne tikai Latvijas ietvaros, bet arī ārzemēs, par ko liecina fakts, ka Baltijas–Honkongas tirdzniecības asociācija piešķīrusi TKB sertifikātu, kas apliecina Bankas īpašā biedra statusu šajā organizācijā. Kā atzina asociācijas vadība, šis statuss tiek piešķirts kompānijām par īpašiem nopelniem asociācijas attīstībā. TKB joprojām ir vienīgā banka Baltijā, kurai ir sava pārstāvniecība Honkongā.

Domājot par papildu iespējām Bankas klientiem jaunu eksporta tirgu apgūšanā, Banka 2014.gadā turpināja strādāt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) biedrībā, kas dod iespēju vienkopus uzklausīt uzņēmēju viedokļus, iepazīties ar eksportējošu uzņēmumu problēmām un vajadzībām, kā arī dalīties uzkrātajā pieredzē drošu un efektīvu tirdzniecības finansēšanas operāciju veikšanā, ko banka jau desmit gadus sniedz saviem klientiem kā vienīgais starptautiskās faktoringa organizācijas Factors Chain International (FCI) pārstāvis Latvijā.

2014.gadā Banka uzsāka darbu pie piedāvājuma klāsta paplašināšanas esošajiem un jaunajiem klientiem. Banka veica aptauju Latvijas klientu vidū, lai noskaidrotu viņu vēlmes. Izteiktie priekšlikumi kļuva par impulsu tādu jaunu pakalpojumu ieviešanai kā klientu komplekti. 2014.gadā turpinājās darbs pie jaunu produktu attīstīšanas, it īpaši Life style segmentā: tika izstrādāta lojalitātes programma un radīts piedāvājums, kas ļauj Bankas karšu īpašniekiem izmantot izdevīgus piedāvājumus labākajās atpūtas vietās Latvijā un aiz tās robežām.

2014.gadā Banka turpināja attīstīt tehnoloģijas, kuras nodrošina klientiem pieeju kontiem no jebkuras vietas pasaulē ar visaugstāko drošības pakāpi. Tika arī uzsākts Bankas imidža maiņas process – mainīsies uzņēmuma logotips un korporatīvais stils. Bankas jaunais sauklis „Open private banking” nozīmē, ka mēs esam atvērti sadarbībai ar plašāku klientu loku un TKB plāno vēl uzlabot klientu servisa kvalitāti.

Aizvadītajā gadā Banka turpināja uzturēt augstus standartus klientu apkalpošanā un maksājumu kvalitātē. Bankas starptautisko maksājumu teicamo kvalitāti kārtējo reizi apstiprināja Bankas sadarbības partneri – lielākās Vācijas bankas Deutsche Bank un Commerzbank, jau devito reizi pēc kārtas piešķirot Bankai ikgadējās balvas STP Award 2013 un STP Excellence Award 2013. Tādejādi Banka vēlreiz saņēmusi apliecinājumu savas komandas profesionalitātei un nevainojamam klientu apkalpošanas servisam aizvadītajā darba posmā.

Saskaņā ar ASV likumdošanas prasībām par ārzemju kontu aplikšanu ar nodokļiem (FATCA) Banka veiksmīgi piereģistrējās ASV Iekšējā ieņēmuma dienesta reģistrā kā FATCA loceklis un saņēma speciālus reģistrācijas numurus. Bankas dalība FATCA programmā dod iespēju veikt dolāru maksājumus standarta režīmā.


2014.gadā Banka atzīmēja savu 25 gadu jubileju, kas ir apliecinājums Bankas pieredzei, stabilitātei un veiksmīgai darbībai Latvijas un ārvalstu finanšu tirgos. Banka turpinās aktīvi attīstīt savu servisu, liekot uzsvaru uz pakalpojumu klāsta pilnveidošanu un paplašināšanu, apkalpošanas kvalitāti un klientu vajadzību dziļāku izpēti.

2014.gada 31.decembrī Bankas aktīvu apjoms sasniedza 581.11 miljonus euro, kas ir par 166.00 miljoniem euro vairāk nekā 2013.gada noslēguma radītājs. Pārskata perioda beigās piesaistīto noguldījumu apjoms sasniedza 500.22 miljonus euro, kas par 164.74 miljoniem euro vairāk nekā 2013.gada noslēguma radītājs. 2014.gadā Banka aktīvi strādāja pie nedrošo kredītu atgūšanas un kredītportfeļa kvalitātes uzlabošanas, tāpēc kredītportfelis pārskata gadā samazinājās par 14.61 miljoniem euro, sasniedzot uz 2014.gada beigām 98.82 miljonus euro.

Ņemot vērā, ka Ukraina ir viena no Bankas kontrahentu valstīm, sarežģītā situācija valstī ietekmēja arī Bankas finansiālo stāvokli. Rezultātā, 2014.gadu Banka noslēdza ar zaudējumiem 12.75 miljoni euro apmērā, veicot uzkrājumus virknei kredītu, lielākoties saistītiem ar Ukrainas tirgu, kā arī nekustamā īpašuma kredītiem Bulgārijā. Bankas operatīvā peļņa sastādīja 5.4 miljonu euro. Attiecīgi, Bankas kapitāla un rezervju apjoms samazinājās par 12.63 miljoniem euro, sastādot 2014.gada 31.decembrī 41.92 miljonus euro. Pateicoties pirmskrīzes gadu piesardzīgai dividenžu izmaksas politikai, uz 2014.gada sākumu Bankas rīcībā bija 28.31 miljoni euro kapitāla rezerve nesadalītās peļņas veidā. Līdz ar ko, tekošā gada zaudējumi tiks segti uz šīs iepriekšējo gadu nesadalītās peļņas rēķina, atstājot Bankas rīcībā vēl 15.56 miljonus euro.

Grupas aktīvu apjoms uz pārskata perioda beigām sastāda 574.13 miljoni euro, kas ir par 157.44 miljoniem euro vairāk nekā 2013.gada noslēguma apjoms. 2014.gada gadu Grupa noslēdza ar zaudējumiem 14.01 miljoni euro apmērā. Bankas konsolidācijas grupu veido meitas uzņēmumi „TKB Nekustamie īpašumi”, „TKB Līzings” un tā meitas uzņēmumi „TKB Leasing Tajikistan”,”TKB LU” un „Project 1”, „Heckbert C7 Holdings” un tā meitas uzņēmums „Ferrous Kereskedelmi KFT”.

Par vienu no prioritātēm Bankas darbībā 2014.gadā kļuva kapitāla stiprināšana, veicot subordinēto obligāciju emisiju 10 miljonu eiro apmērā. Emisija tika veiksmīgi noslēgta - subordinētās obligācijas ir iegādājušies 47 investori, tai skaitā 38 fiziskas personas un 9 juridiskas personas. Pamatojoties uz AS „NASDAQ OMX Rīga” valdes lēmumu, 2014.gada 16. decembrī AS „TRASTA KOMERCBANKA” obligācijas tika iekļautas Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. Obligāciju emisija ir pievilcīga kapitāla piesaistes alternatīva, un, raugoties no investoru perspektīvas, fiksētā ienākuma aktīvi, kā korporatīvās obligācijas, ir piemēroti finanšu instrumenti investīciju portfeļa diversifikācijai kā privātajiem, tā institucionālajiem investoriem. Arī 2015.gadā Bankā plāno strādāt pie sava kapitāla stiprināšanas.

2015.gadā Banka plāno īpašu uzmanību veltīt informācijas sistēmu un tehnoloģiju uzlabošanai, pastiprinātu uzmanību pievēršot internetbankas un mājas lapas attīstībai, kas būs ne tikai mūsdienīgas un ērtas bet arī viegli adaptējama mobilajām ierīcēm. Paralēli tiek plānotas iekšējas izmaiņas, lai mazinātu biznesa riskus un uzlabotu personāla kvalifikāciju.

Bankas vadība pateicas visiem Bankas klientiem, akcionāriem un darbiniekiem par izrādīto uzticību, atbalstu un sekmīgo veikumu.

Šis pārskats ir brīvi pieejams Bankas interneta mājas lapā www.tkb.eu. Bankas vadība ir sagatavojusi Korporatīvās pārvaldības paziņojumu par 2014.gadu, kurš ir publiski pieejams elektroniskā veidā Bankas mājas lapā www.tkb.eu.

AS „TRASTA KOMERCBANKA” ir viena no vecākajām komercbankām Latvijā, kas darbojas finanšu tirgū jau no 1989. gada. Banka piedāvā plašu finanšu pakalpojumu spektru gan vietējiem, gan arī ārzemju klientiem. Ārpus Latvijas bankas konsolidētajai grupai ir pārstāvniecības Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā, Honkongā, kā arī filiāle Kiprā.

 Elīna Bikuļča
 Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste
 Tālr. +371 67027785
 fakss 67027700
 elina.bikulca@tkb.lv

Pielikumi
audites_finansu_parskats_TKB_2014_LV.pdf (1507.20 kB)
pazinojums_par_korporativo_parvaldibu_2014.pdf (99.66 kB)