Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Veikti grozījumi AS „Latvijas elektriskie tīkli” statūtos un valdes sastāvā
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2015-01-13 15:14:22
Versijas komentārs
Teksts

Šodien, 13. janvārī, notika AS „Latvijas elektriskie tīkli” (LET) akcionāru sapulce, kurā veikti grozījumi AS „Latvijas elektriskie tīkli” statūtos un valdes sastāvā. Arī turpmāk LET vadībā darbosies līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Guntis Stafeckis, kurš, pārdalot līdzšinējās LET funkcijas un daļēji nododot tās AS „Augstsprieguma tīkls” (AST) pārziņā, no 1.februāra būs arī vienīgais valdes loceklis. LET vadības komandā darbu turpinās bijušie valdes locekļi Jānis Kirkovalds un Vita Andersone.

Atbilstoši tiesību aktiem no 2015. gada 1. janvāra AS „Augstsprieguma tīkls” pārņem lielāko daļu līdz šim AS „Latvijas elektriskie tīkli” realizēto funkciju. Tādējādi no jaunā gada 430 zinoši jomas speciālisti līdzšinējo darbu turpinās, strādājot akciju sabiedrībā „Augstsprieguma tīkls”, un to pienākums būs līdz šim AS „Latvijas elektriskie tīkli” apkalpošanā esošā  pārvades tīkla (330 kV un 110 kV elektrolīnijas un apakšstacijas/ sadales punkti)  darbības nodrošināšana un ikdienas uzturēšana, kā arī jaunu tīklu izbūve un esošo tīklu pārbūve vai atjaunošana. Savukārt  AS „Latvijas elektriskie tīkli”  veiks pārvades sistēmas aktīvu pārvaldības funkciju un nodrošinās finansējuma piesaisti tīklu attīstībai.

Guntis Stafeckis, AS „Latvijas elektriskie tīkli” valdes priekšsēdētājs: „No 1. janvāra uzņēmuma rīcība vistiešākajā veidā ir saistīta ar pārvades aktīvu vērtības un to stāvokļa uzraudzību, nodrošinot aktīvu atjaunošanai nepieciešamo finansējumu. Esmu pārliecināts, ka sadarbībā ar kolēģiem AST spēsim īstenot drošu elektroapgādi klientiem, kā arī nodrošināt augstsprieguma tīkla attīstību, būvējot jaunas līnijas un atjaunojot apakšstacijas.”

Atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2009. gada 13. jūlija direktīvas 2009/72/EK par kopīgiem noteikumiem attiecībā un elektroenerģijas iekšējo tirgu un Elektroenerģijas tirgus likuma prasībām AS „Latvijas elektriskie tīkli” nodod vairākas funkcijas AS „Augstsprieguma tīkls”.

Nosacījumi nosaka, ka ne vēlāk kā no 2015. gada 30. janvāra pārvades sistēmas pamatlīdzekļu apkalpošanu un uzturēšanu, kā arī pārvades sistēmas attīstību, jaunu tīklu izbūvi, esoši tīklu pārbūvi un atjaunošanu, kas nav saistīta ar elektroenerģijas ražošanu, tirdzniecību un sadali, veiks AS „Augstsprieguma tīkls”.

LET darbība turpmākajos periodos ir noteikta trīs būtiskās uzņēmuma pārvaldības jomās:

  • aktīvu pārvaldība (iznomāšana, jauno aktīvu pieņemšana uzskaitē, aktīvu vērtības pieauguma izvērtēšana, aktīvu atdeves analīze);
  • finansējuma piesaiste aktīvu vērtības saglabāšanai, jaunu aktīvu izveidei, Eiropas Savienības (ES) līdzfinansēto projektu finansējuma piesaiste, tā izlietojuma kontrole. Izbūvēto pieslēguma aktīvu vērtības iekļaušana pārvades aktīvu bāzē;
  • aktīvu tehniskā uzraudzība, projektu realizācijas uzraudzība (nomnieka veikto darbību pieņemšana, plānoto investīciju saskaņošana), ES līdzfinansēto projektu uzraudzība.

Lai veiktu šos uzdevumus, nav nepieciešams liels darbiniekus skaits. Ar 2015. gada 1. janvāri AS „Augstsprieguma tīkls” ir pārņēmis lielāko daļu AS „Latvijas elektriskie tīkli” funkciju un esošos darbiniekus, tādēļ valdes locekļu skaits LET samazināts līdz vienam valdes loceklim.

AS „Augstsprieguma tīkls” ir neatkarīgs Latvijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades pakalpojumu, pamatojoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, nodrošina brīvu trešās puses pieeju pārvades tīklam, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu elektroenerģijas pārvadi. Līdz ar izmaiņām likumdošanā AST savā darbībā ir konkurētspējīgs, profesionāls un atbildīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas efektīvas darbības nodrošinātājs, to uzturot un attīstot.Uzņēmums veic kvalitatīvu, drošu un videi draudzīgu ietaišu, iekārtu un tehnoloģiju uzturēšanu, kas nodrošina ilgtspējīgu uzņēmuma attīstību un veicina līdzsvarotu un ilgtspējīgu tautsaimniecības izaugsmi. AS „Augstsprieguma tīkls” akcionārs ir Latvijas Republikas Finanšu ministrija.

AS „Latvijas elektriskie tīkli” ir AS „Latvenergo” meitassabiedrība, kas nodrošina Latvijas pārvades tīklu aktīvu uzraudzību un pārvaldību, kā arī finansējuma piesaisti esošo tīklu uzturēšanai un jaunu izbūvei. AS „Latvijas elektriskie tīkli” akcionārs ir AS „Latvenergo”. Savukārt visas AS „Latvenergo” akcijas pieder valstij, un to turētāja ir Latvijas Republikas Ekonomikas ministrija, kuras intereses akcionāru sapulcē pārstāv Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts: investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā), AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un pārdošana Liepājā), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Pielikumi