Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvenergo publicē 9 mēnešu rezultātus: koncerns pabeidz būtisku vērienīgā Kurzemes loka projekta posmu un ārpus Latvijas 2014. gada 9 mēnešos pārdod gandrīz uz pusi vairāk elektroenerģijas nekā pērn
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-11-28 13:05:32
Versijas komentārs
Teksts

Ekspluatācijā nodota projekta Kurzemes loks posma Grobiņa - Ventspils jaunā 330 kV elektropārvades līnija, kas ievērojami paaugstina energoapgādes drošumu Kurzemē un Latvijā, sniedzot iespēju nākotnē izmantot Lietuvas - Zviedrijas jūras kabeļa NordBalt darbību un piekļuvi Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgum. Latvenergo koncerna mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms ārpus Latvijas 2014. gada 9 mēnešos mērķtiecīgu elektroenerģijas pārdošanas aktivitāšu rezultātā ir palielināts par 47% un veido vairāk nekā trešo daļu no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā apjoma. Klientu skaits kaimiņvalstīs sasniedz 34 tūkstošus.

Latvenergo koncerna tirgus daļa pārsniedz trešo daļu no kopējā Baltijas elektroenerģijas patēriņa – pārdotās elektroenerģijas apjoms palielināts par 7% salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu un sasniedz 6 477 GWh. No kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apjoma lielākā daļa jeb 80% ir pārdoti atvērtā elektroenerģijas tirgū, savukārt par regulētu elektroenerģijas tarifu Latvijā – 20%. Latvenergo koncerna pārdotās elektroenerģijas apjoms Latvijā ir 4 109 GWh, Lietuvā – 1 393 GWh un Igaunijā – 975 GWh. Visbūtiskākais pārdotās elektroenerģijas apjoma pieaugums ir ārpus Latvijas – mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms Lietuvā un Igaunijā 2014.gada 9 mēnešos ir palielināts par 47% un veido vairāk nekā trešo daļu no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā apjoma.

Uldis Bariss, AS „Latvenergo” komercdirektors: „Mērķtiecīgi strādājam Baltijas tirgū, tādēļ arvien vairāk juridisko klientu, kā arī mājsaimniecības kaimiņzemēs par sev pievilcīgāko ir atzinušas Elektrum piedāvājumu. Mūsu klienti Igaunijā un Lietuvā novērtē klientu apkalpošanas servisa pieejamību, kvalitāti, kā arī uzņēmuma stabilitāti un prognozējamību ilgtermiņā. Rezultātā kaimiņvalstīs šogad ir nozīmīgi audzis gan pārdotās elektroenerģijas apjoms, gan klientu skaits. Šobrīd Igaunijā mājsaimniecību skaits, kam Elektrum piegādā elektrību jau ir aptuveni 28 tūkstoši, un piegādātās elektroenerģijas apjoms mājsaimniecībām šī gada 9 mēnešos vairāk kā divas reizes pārsniedz iepriekšējā gada līmeni. Savukārt, Elektrum juridisko klientu skaits Igaunijā un Lietuvā šī gada septembrī pārsniedza 6 tūkstošus, kas gada griezumā ir pieaugums vairāk nekā uz pusi.”

No 2014. gada vidus Latvenergo koncerns visu saražoto elektroenerģiju piedāvā Nord Pool Spot biržā, tādējādi vairākas reizes palielinot elektroenerģijas piedāvājumu un likviditāti Latvijas tirdzniecības apgabalā. Kopumā 2014. gada 9 mēnešos Latvenergo koncerna elektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjoms ir 2 688 GWh, kas ir par 29% mazāk nekā 2013.gada 9 mēnešos. 2014. gads Daugavas ūdens pieteces ziņā ir zemākais, kāds novērots pēdējo 10 gadu laikā. Līdz ar to šajā gadā izstrāde DHES ir 1 597 GWh, kas ir par 33% mazāk nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

2014.gada augustā ekspluatācijā tika nodota investīciju projekta Kurzemes loks posma Grobiņa – Ventspils jaunā 330 kV elektropārvades līnija. Investīciju projekta Kurzemes loks, kas ir daļa no starptautiskā energoinfrastruktūras attīstības projekta NordBalt, ietvaros tiek veikta Latvijas rietumu reģiona pārvades tīkla stiprināšana ar jaunām 330 kV elektropārvades līnijām. Modernu un videi draudzīgu tehnoloģiju izvēle ir koncerna pastāvīga prioritāte. Viens no ES enerģētikas un klimata politikas mērķiem, kas noteikti arī Latvijas politikas plānošanas dokumentos, ir veicināt atjaunīgo energoresursu izmantošanu, saudzējot apkārtējo vidi un panākot CO2 emisiju samazināšanos. Ņemot vērā, ka Latvijas rietumu daļā ir vislielākais vēja potenciāls valstī, tad pēc projekta Kurzemes loks posma izbūves ir iespēja nodrošināt vēja elektrostaciju un citu atjaunīgo energoavotu (lielāku jaudu) pieslēgumus, veicinot atjaunīgo energoresursu integrēšanu elektroenerģijas tirgū. Tāpat elektropārvades tīklu attīstība sniedz iespēju diversificēt elektroenerģijas piegādes avotus un efektīvāk ekspluatēt ražošanas iekārtas. Kurzemes loks ir nozīmīgs mūsu valsts nacionālais enerģētikas projekts, kas sniegs iespēju nākotnē izmantot Lietuvas – Zviedrijas jūras kabeļa NordBalt darbību, lai importētu lētāku elektroenerģiju no Ziemeļvalstīm. Projekta Kurzemes loks kopējās izbūves izmaksas plānotas aptuveni 220 miljonu eiro apmērā, un projektu plānots pabeigt 2019. gadā. Kopumā līdz 2014. gada 30. septembrim projektā investēti 94,8 miljoni eiro.

Latvenergo koncerna ieņēmumi 2014. gada 9 mēnešos ir 748,9 miljoni eiro un peļņa – 30,0 miljoni eiro (2013. gada 9 mēnešos attiecīgi – 819,1 miljons eiro un 32,9 miljoni eiro). Negatīvi koncerna rezultātus galvenokārt ietekmēja mazāka Daugavas HES izstrāde, savukārt Latvenergo koncerna negūtie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulēto tarifu Latvijā 2014. gada 9 mēnešos veido 37,6 miljoni eiro (2013.gadā kopumā – 44,2 miljoni eiro).

2014. gada 9 mēnešos veiktas investīcijas 114,6 miljonu eiro apmērā. Lai uzlabotu tīkla pakalpojumu kvalitāti un tehniskos rādītājus, Latvenergo koncerns lielāko investīciju apjomu investē tīklu aktīvos – 2014. gada 9 mēnešos investīciju apjoms tīklu aktīvos sasniedz 75% no kopējām investīcijām. Būtisks koncerna investīciju apjoms tiek veikts videi draudzīgos un apkārtējo vidi uzlabojošos investīciju projektos. Gandrīz 10 miljoni eiro 2014. gada 9 mēnešos ir ieguldīti Daugavas hidroagregātu rekonstrukcijā, rūpējoties par videi drošu saimniecisko darbību un efektīvu ūdens resursu izmantošanu.

Latvenergo konsolidētie 2014. gada saīsinātie finanšu pārskati (nerevidēti) tiks publicēti 2015. gada 27. februārī.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā), AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un pārdošana Liepājā), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Pielikumi
01_Latvenergo_9M_2014_LAT.pdf (1172.91 kB)
02_Latvenergo_Presentation_9M_2014_LAT.pdf (1433.89 kB)