Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Banku aizdevumu iepirkuma rezultāti liecina par uzticēšanos Latvenergo koncerna sniegumam
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-10-29 12:56:29
Versijas komentārs
Teksts

Pagājušajā nedēļā AS „Latvenergo” akcionāru sapulce lēma par aizdevumu līgumu slēgšanu ar uzvarētājiem banku aizdevumu iepirkumā, kas nepieciešamā aizņemtā kapitāla piesaistes plāna ietvaros tika izsludināts šī gada 25. aprīlī par kopējo apjomu līdz 150 milj. EUR.

Iepirkuma priekšmets bija sadalīts divās pasūtījuma daļās. Pirmā pasūtījuma daļa - par aizdevuma līgumu slēgšanu līdz 100 milj. EUR ar aizdevuma atmaksas termiņu uz 5 gadiem un iespēju aizdevuma atmaksas termiņu pagarināt par 2 gadiem, un otrā pasūtījuma daļa - par aizdevuma līgumu slēgšanu līdz 50 milj. EUR ar aizdevuma atmaksas termiņu uz 7 gadiem. Piedāvājumu izvēles kritērijs – saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums.

Iepirkuma rezultātā pirmajā pasūtījuma daļā par uzvarētājiem tika atzīti Pohjola Bank Plc, Svenska Handelsbanken AB Latvijas filiāle un AS "SEB banka", savukārt otrajā pasūtījuma daļā - Pohjola Bank Plc un „Swedbank” AS.

Izvērtējot iepirkuma norises gaitu un saņemtos piedāvājumus, AS „Latvenergo” Finanšu un kredītu vadības direktors Jānis Irbe uzsver: „Lai gan AS „Latvenergo” aizņemtā finansējuma piesaisti banku aizdevumu veidā veic regulāri, šis iepirkums banku sektorā ir raisījis vēsturiski vislielāko interesi, kopumā no deviņām reģiona bankām saņemot piedāvājumus 530 milj. EUR apmērā. Ne tikai banku aktivitāte, bet arī piedāvājumos norādītie finanšu nosacījumi norāda uz AS „Latvenergo” kā stabilu sadarbības partneri banku vērtējumā un liecina par banku uzticēšanos Latvenergo koncerna sniegumam un perspektīvām arī šajos mainīgajos tirgus apstākļos.”

Aizņemtais finansējums ir paredzēts elektroenerģijas ražošanas aktīvu un tīklu infrastruktūras kapitālieguldījumiem, kas nepieciešami kvalitatīvas un drošas elektroenerģijas piegādes nodrošināšanai un konkurētspējas uzturēšanai Baltijas reģiona elektroenerģijas tirgū. Kapitālieguldījumu programmas apmērs tiek plānots vidēji 250 milj. EUR gadā un tās realizāciju koncerns daļēji finansē no aizņemtā finansējuma. AS „Latvenergo” aizņemtā kapitāla piesaisti veic regulāri, lai savlaicīgi nodrošinātu kapitālieguldījumu finansēšanai nepieciešamos līdzekļus vairākiem gadiem.

Iepriekšējais aizdevuma piesaistes iepirkums komercbanku aizdevumu veidā tika organizēts 2009. gadā, nodrošinot nepieciešamo aizņemto kapitālu 2010. – 2012. gada koncerna investīciju programmas finansēšanai. Iepirkuma procedūras rezultātā 2010. gadā aizdevuma līgumi tika noslēgti ar Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāli, AS „DnB NORD Banka”, „Swedbank” AS un AS „SEB banka” par kopējo apjomu 90 milj. EUR.

Pašreiz paralēli banku aizdevuma iepirkumam norit vēl divi plānveidīgi organizēti aizņemtā kapitāla piesaistes procesi - aktivitātes jauna kredīta 100 milj. EUR apmērā no Eiropas Investīciju bankas piesaistei un sagatavošanās darbi obligāciju emisijas programmas līdz 100 milj. EUR realizācijai.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā), AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un pārdošana Liepājā), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Pielikumi