Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
„Reverta”: Valsts kasei šā gada laikā atmaksāti 66,7 miljoni eiro
Emitents Reverta, AS (iepriekšējais nosaukums - Parex banka, AS) (097900BHBR0000064855)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-08-29 08:50:13
Versijas komentārs
Teksts

Akciju sabiedrība „Reverta” 2014. gada pirmos sešus mēnešus ir noslēgusi ar pārliecinošiem darbības rādītājiem, pārskata periodā atmaksājot Valsts kasei  31,1  miljonu eiro. Kopumā šā gada laikā „Reverta” Valsts kasei ir atmaksājusi jau 66,7 miljonus eiro, turklāt būtiska maksājumu daļa veikta pirms noteiktā termiņa.
 

Sekmīgas nekustamo īpašumu pārdošanas un kredītu restrukturizācijas rezultātā 2014. gada pirmajos sešos mēnešos  „Reverta” ir atguvusi 38,7 miljonus eiro, bet kopš 2010.  gada 1. augusta atgūto līdzekļu daudzums ir pārsniedzis pusmiljardu jeb 550 miljonus eiro.
 

Akciju sabiedrības „Reverta” valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava uzsver: „Tas ir nozīmīgs sasniegums, jo mūsu primārais mērķis ir izpildīt saistības pret galveno kreditoru, šajā gadījumā -  Valsts kasi. Tomēr jāraugās uz situāciju reāli - zaudējumi būs jāatzīst. Precīzu to apmēru varēsim noteikt pēc aktīvu izstrādes pabeigšanas, jo „Revertas” rezultātus nosaka ne vien mūsu darbības efektivitāte, bet lielā mērā ietekmē arī tādi faktori kā Latvijas un pasaules eknomiskā izaugsme, situācija nekustamo īpašumu tirgū, pārslogotā Latvijas tiesu sistēma un kredītņēmēju pretdarbība.”
 

2014. gada sešos mēnešos „Reverta” ir pārdevusi 264 nekustamos īpašumus par kopējo summu  16,3 miljoni eiro, salīdzinot ar 14 miljoniem tajā pašā periodā pērn. Labie rādītāji skaidrojami ar vispārējo Latvijas ekonomikas izaugsmi un aktīvāku hipotekāro kredītu izsniegšanu, kā rezultātā nekustamo īpašumu tirgus ir bijis samērā dinamisks. Īpaši liels pieprasījums ir bijis pēc vidēja izmēra dzīvokļiem tipveida mājās, tāpat mērena, tomēr pieaugoša interese bija vērojama zemes īpašumu segmentā. Līdztekus efektīvam pārdošanas darbam šie apstākļi ir ļāvuši „Revertai” kāpināt nekustamo īpašumu pārdošanas tempu un apjomu. 2014. gada 30. jūnijā „Reverta” bija izlikusi pārdošanā 522 īpašumus.  
 

Ņemot vērā Krievijas/Ukrainas konflikta radīto nenoteiktību, „Reverta” ir veikusi preventīvas darbības, veidojot papildu uzkrājumus nedrošajiem kredītiem Ukrainā un Krievijā. Zaudējumi pārskata periodā veidoja 23,3 miljonus eiro. Tā kā „Revertas” kredītportfeļa zemās nodrošinājuma kvalitātes  dēļ atsevišķos gadījumos aktīvu vērtība ir samazinājusies pat par 90 procentiem, nav izslēgta arī turpmāka uzkrājumu veidošana un  zaudējumu atzīšana.   
 

Atbilstoši pārskata periodā Saeimas pieņemtajiem Komercdarbības atbalsta kontroles likuma grozījumiem turpmāk „Reverta" pakārtotās saistības jeb subordinēto kapitālu un procentu maksājumus drīkstēs veikt tikai pēc pilnīgas valsts atbalsta atmaksas. Veiktie likuma grozījumi, pirmkārt, ļaus valstij pirmajai atgūt savulaik „Parex bankā” veikto ieguldījumu, otrkārt, „Revertai” turpmāk ik gadus tas ļaus ietaupīt 4,4 miljonus eiro procentu maksājumos un, treškārt, atlikt pakārtoto saistību atmaksu 75 miljonu eiro apmērā. Minētās summas lielākoties veidoja maksājumi „Parex bankas” bijušajiem akcionāriem un ar tiem saistītajām personām.

Papildu informācijai:
AS „Reverta” ir lielākais problemātisko aktīvu pārvaldītājs Baltijas valstīs. Uzņēmuma darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana. Kopš 2010. gada 1.augusta līdz 2014. gada 29. augustam „Reverta” no problemātisko aktīvu izstrādes un pārdošanas ir atguvusi vairāk nekā 550 miljonus eiro.
Lai uzzinātu par AS „Reverta” vairāk, lūdzam apmeklēt uzņēmuma korporatīvo mājas lapu: www.reverta.lv.
 
Sīkākai informācijai:
Marita Ozoliņa
Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja
Tālr. 67779142 vai 29287169
E-pasts: marita.ozolina@reverta.lv
 

Pielikumi
Publiskie 2014_1_pusg_LAT_EUR_Reverta_1.pdf (734.31 kB)