Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvenergo” laicīgi plāno un veic finansējuma piesaisti
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-07-30 16:04:12
Versijas komentārs
Teksts

Lai Latvenergo koncerns nodrošinātu elektroenerģijas piegādes kvalitāti un drošību klientiem augstā līmenī, kā arī uzturētu savu konkurētspēju Baltijas reģiona elektroenerģijas tirgū, Latvenergo koncerns veic apjomīgas kapitālieguldījumus elektroenerģijas ražošanas aktīvos un tīklu infrastruktūrā.  Minētā kapitālieguldījumu programma tiek plānota vidēji 250 miljoni EUR gadā apmērā un tās realizāciju koncerns daļēji finansē no aizņemtā finansējuma. AS „Latvenergo” aizņemtā kapitāla piesaisti veic regulāri, lai savlaicīgi nodrošinātu vairāku gadu kapitālieguldījumu finansēšanai nepieciešamos līdzekļus. Aizņemtais finansējums tiek piesaistīts no komercbankām, no starptautiskajām investīciju bankām un kapitāla tirgū obligāciju veidā.

2012.-2013.gadā veiksmīgi realizētās obligāciju programmas ietvaros AS „Latvenergo” ir emitējis obligācijas ar 5 un 7 gadu atmaksas termiņiem 105 miljonu eiro apmērā, kas veido vairāk kā 10% no kopējā aizņemtā finansējuma portfeļa 926.7 milj. eiro apmērā. Iepriekš jau ticis ziņots, ka aizņemtā kapitāla piesaistes plāna ietvaros labvēlīgas situācijas kapitāla tirgos gadījumā AS „Latvenergo” jau šī gada nogalē plāno turpināt veiksmīgi aizsākto obligāciju emisiju, emitējot obligācijas jaunas obligāciju piedāvājuma programmas ietvaros. Laicīgai šī projekta realizācijai, ir uzsākti sagatavošanās darbi obligāciju emisijas programmas realizācijai.

Pašreiz norit arī aizņēmumu iepirkums banku aizdevumu veidā. Izvēlētais iepirkuma procedūras veids – sarunu procedūra ar dalības uzaicinājuma publicēšanu – visiem interesentiem (bankām) nodrošina vienādu iespēju dalībai iepirkumā, un sniedz AS „Latvenergo” iespēju piesaistīt banku aizdevumus uz optimāliem, līgumslēdzējiem abpusēji pieņemamiem aizdevuma līguma noteikumiem un par iespējami lētāko cenu. Iepirkuma ietvaros plānots piesaistīt aizņemto finansējumu 150 miljonu eiro apmērā ar 5 un 7 gadu atmaksas termiņiem.

Lai nodrošinātu nepieciešamo finansējumu tuvāko gadu kapitālieguldījumu finansēšanai paralēli iepriekš minētajiem aizņemtā kapitāla piesaistes procesiem, AS „Latvenergo” ir uzsākusi aktivitātes jauna kredīta 100 miljoni eiro apmērā no Eiropas Investīciju bankas piesaistei, kas ir laba iespēja saņemt nepieciešamo aizņemto kapitālu par konkurētspējīgu cenu. Minētais kredīts paredzēts elektroenerģijas sadales tīklu kapitālieguldījumu finansēšanai 3 gadu periodā, lai pastiprinātu un modernizētu sadales tīklus, kā arī veicinātu viedo skaitītāju infrastruktūras sagatavošanu. Eiropas Investīciju Banka ir apstiprinājusi aizdevuma piešķiršanas iespēju, un šobrīd turpinās līgumsarunas, kuru veiksmīgas noslēgšanās gadījumā tiks parakstīts aizdevuma līgums starp Eiropas Investīciju Banku un AS „Latvenergo”.

 

Papildu informācija:

Jānis Irbe

Finanšu un kredītu vadības direktors

Tālrunis: +371 67 728 239

E-pasts: investor.relations@latvenergo.lv                                                                                                                                      www.latvenergo.lv

 

 Par Latvenergo

 Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

 Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā), AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un pārdošana Liepājā), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana

Pielikumi