Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Gada sākumā Latvenergo koncerns 82% elektroenerģijas pārdevis brīvajā tirgū
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-05-30 14:15:26
Versijas komentārs
Teksts

Latvenergo koncerna mazumtirdzniecībā pārdotās elektroenerģijas apjoms ārpus Latvijas šā gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, mērķtiecīgu elektroenerģijas pārdošanas aktivitāšu rezultātā ir palielināts un veido vairāk nekā trešo daļu no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā apjoma. Klientu skaits kaimiņvalstīs pārsniedz 30 tūkstošus un, salīdzinot ar līdzvērtīgu periodu iepriekšējā gadā, ir trīskāršots. Latvenergo koncerns šā gada pirmajā ceturksnī Baltijā mazumtirdzniecības klientiem pārdevis 2 488 GWh elektroenerģijas, kas, salīdzinot ar 2013. gada 1. ceturksni, ir par 4 % vairāk.

No kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apjoma lielākā daļa jeb 82 % ir pārdoti atvērtā elektroenerģijas tirgū, savukārt par regulētu elektroenerģijas tarifu Latvijā – 18 %. Latvenergo koncerna pārdotās elektroenerģijas apjoms Latvijā ir 1 558 GWh; Lietuvā – 559 GWh un Igaunijā – 372 GWh. Kopumā Lietuvā un Igaunijā pārdotās elektroenerģijas apjoms sasniedz 931 GWh, kas ir par 556 GWh lielāks nekā konkurējošo elektroenerģijas tirgotāju pārdošanas apjoms Latvijā.

Uldis Bariss, AS „Latvenergo” komercdirektors: Lai arī kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā ir samazinājies, esam gandarīti, ka šā gada pirmajos trīs mēnešos ir būtiski pieauguši pārdotās elektroenerģijas apjomi – salīdzinot ar 2013. gada pirmo ceturksni, Igaunijā par 116 GWh, savukārt Lietuvā par 215 GWh. Līdz ar to ir pieaugusi arī AS „Latvenergo” meitassabiedrības Elektrum Eesti, OÜ tirgus daļa Igaunijā līdz 17 %, savukārt Elektrum Lietuva, UAB tirgus daļa Lietuvā līdz 22 %. Konkurence saasinās, brīvais tirgus veiksmīgi darbojas visās Baltijas valstīs, un to pierāda arī rezultāti. Arī tirgus izpausmes kļūst intensīvākas, jo iespēju izvēlēties sev piemērotāko pakalpojumu izmanto gan juridiskie klienti, gan arvien vairāk arī mājsaimniecības Igaunijā, kur elektroenerģijas tirgus šim segmentam tika atvērts jau pagājušā gadā. Līdz ar aktīvo pārdošanu Igaunijā arī mājsaimniecību sektorā un gatavojoties mājsaimniecību tirgus atvēršanai Latvijā, esam pārliecinājušies, ka tirgus atvēršana ir liels dzinējspēks attīstībai nākotnē, kurā viens no galvenajiem spēlētājiem ir klients ar savām prasībām.”

2014. gada 1. ceturksnī Latvenergo koncerna elektrostacijās saražotās elektroenerģijas apjoms ir 1 192 GWh. Daugavas HES izstrāde ir bijusi par 63 GWh jeb par 10 % lielāka nekā gadu iepriekš, savukārt Rīgas termoelektrostaciju izstrāde bija par 258 GWh mazāka nekā pērn. Samazinājumu noteica gan nelabvēlīgi elektroenerģijas tirgus apstākļi – salīdzinoši zema elektroenerģijas tirgus cena biržā un salīdzinoši augsta dabasgāzes cena, gan siltāki laika apstākļi un līdz ar to mazāks siltumenerģijas pieprasījums. Latvenergo koncernā 2014. gada 1. ceturksnī saražotas 1 094 GWh siltumenerģijas, kas ir par 12 % mazāk nekā gadu iepriekš.

Māris Kuņickis: AS „Latvenergo” ražošanas direktors: „Strādājot intensīvos tirgus apstākļos, ikvienam ražotājam ļoti būtiska ir katras stacijas darbības elastība un operativitāte, kas ļauj saglabāt ražošanas efektivitāti mainīgos tirgus apstākļos, un mūsu Rīgas termoelektrostacijas un Daugavas HES sniedz mums šādu iespēju. Daļas esošo Daugavas HES kaskādes hidroagregātu darba mūžs tuvojās beigām, un ir būtiski plānot investīcijas, lai arī savlaicīgi nomainītu novecojušos agregātus un iegūtu iespēju pilnvērtīgi izmantot Daugavas HES sniegto hidroenerģētikas potenciālu.”

Latvenergo koncerna ieņēmumi 2014. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, ir pieauguši par 4 % un sasniedz 324,5 miljonus eiro. Savukārt koncerna peļņa ir pieaugusi  līdz 30,8 miljoniem eiro. Pozitīvi koncerna rezultātus ietekmēja  saskaņotu obligātā iepirkuma ieņēmumu un izmaksu vienreizēja atzīšana, kas 1. ceturkšņa rezultātus, salīdzinot ar 2013. gada 1. ceturksni, uzlaboja par 21,0 miljonu eiro.  Savukārt negatīvi koncerna rezultātus ietekmēja negūtie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu Latvijā.

2014. gada pirmajos trīs mēnešos veiktas investīcijas 27,5 miljonu eiro apmērā.  Ar mērķi uzlabot tīkla pakalpojumu kvalitāti un tehniskos rādītājus Latvenergo koncerns turpina palielināt investīciju apjomu tīklu aktīvos – 2014. gada 1. ceturksnī investīciju apjoms tīklu aktīvos veido vairāk nekā 70 % no kopējām investīcijām.

2014. gada sākumā starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s Investors Service ir pārapstiprinājusi AS „Latvenergo” noteikto kredītreitingu Baa3 ar stabilas attīstības prognozi.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā), AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un pārdošana Liepājā), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Pielikumi
01_Latvenergo_2014_3M_LAT.pdf (594.78 kB)
02_Latvenergo_prezentacija_2014_3M_LAT.pdf (1596.82 kB)