Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvenergo koncerns publicē revidēto 2013. gada pārskatu, koncerna peļņa – 46 miljoni eiro
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-04-16 11:27:38
Versijas komentārs
Teksts

2013. gadā ekspluatācijā nodots Rīgas TEC-2, Baltijā modernākās termoelektrostacijas, otrais bloks, kura rekonstrukcijā kopumā ieguldītas EUR 320 miljonu lielas investīcijas. Aizvadītais gads arī nostiprinājis Latvenergo koncerna kā lielākā elektroenerģijas tirgotāja Baltijā pozīcijas - par trešdaļu pieaudzis ārvalstu mazumtirdzniecības tirgos pārdotais elektroenerģijas apjoms. 2013. gada laikā investīcijās ir ieguldīti EUR 225 miljoni, nopelnīti EUR 46 miljoni, nodokļos samaksāti EUR 147 miljoni, tajā skaitā dividendēs valsts budžetā 2013. gadā samaksāts EUR 41 miljons.

2014. gada 15. aprīlī AS „Latvenergo” valde apstiprināja revidēto Latvenergo koncerna Ilgtspējas un Gada pārskatu par 2013. gadu. 2014. gada 15. maijā ir plānots to apstiprināt AS „Latvenergo” akcionāru sapulcē. Pārskatā iekļauti galvenie uzņēmuma finanšu darbības rādītāji, kā arī sniegts uzņēmuma vadības ziņojums par galvenajiem notikumiem 2013. gadā.

Latvenergo koncerns ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijā, 2013. gadā mazumtirdzniecības klientiem pārdodot 7 954 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 4 % mazāk nekā iepriekšējā gadā. Pārdotās elektroenerģijas apjoma kritumu nosaka mazāks elektroenerģijas patēriņš Latvijas rūpniecības sektorā. Savukārt mērķtiecīgu elektroenerģijas pārdošanas aktivitāšu rezultātā 2013. gadā par 32 % ir palielināts pārdotās elektroenerģijas apjoms Igaunijā un Lietuvā, kas nu jau veido vairāk nekā 1/4 no kopējā mazumtirdzniecībā pārdotā elektroenerģijas apjoma Baltijā. Savukārt mazumtirdzniecības klientu skaits ārpus Latvijas pārsniedz 20 tūkstošus. 

Latvenergo koncernā kopumā 2013. gadā saražotas 4 854 GWh elektroenerģijas (2012. gadā – 5 077 GWh) un 2 566 GWh siltumenerģijas (2012. gadā – 2 712 GWh). Salīdzinot ar 2012. gadu, par 39 % ir palielināts saražotās elektroenerģijas apjoms Rīgas termoelektrostacijās, savukārt mazāka ūdens pietece noteica elektroenerģijas izstrādes samazinājumu Daugavas HES par 775 GWh. Elektroenerģijas izstrāde Rīgas termoelektrostacijās ļāva mazināt elektroenerģijas tirgus cenu periodos, kad pastāvēja starpvalstu jaudas ierobežojumi. Savukārt obligātā iepirkuma ietvaros no pārējiem ražotājiem iepirktās elektroenerģijas apjoms sasniedza 1 247 GWh (+22 %). Līdz ar obligātā iepirkuma apjoma pieaugumu no pārējiem ražotājiem AS „Latvenergo” īpatsvars kompensējamās obligātā iepirkuma izmaksās ir samazinājies no 42 % 2012. gadā līdz 38 % 2013. gadā.

Latvenergo koncerna ieņēmumi 2013. gadā ir pieauguši par 3 % un sasniedz EUR 1,1 miljardu, savukārt EBITDA*, pieaugot par 2 %, sasniedz EUR 249 miljonus. Pozitīvi rezultātus ietekmēja obligātā iepirkuma komponentes ieņēmumu pieaugums, kā arī saskaņotu obligātā iepirkuma ieņēmumu un izmaksu atzīšana, savukārt negatīvi – negūtie ieņēmumi no elektroenerģijas pārdošanas par regulētu tarifu Latvijā (EUR 44 miljoni), mazāka ūdens pietece Daugavas HES, augstākas elektroenerģijas iepirkuma izmaksas, kā arī elektroenerģijas patēriņa samazinājums rūpniecības sektorā Latvijā.

Latvenergo koncerna peļņa ir EUR 46 miljoni, salīdzinot ar 2012. gadu, tā ir samazinājusies par 9 %. Peļņu negatīvi ietekmēja 2013. gadā izveidotie vienreizēji uzkrājumi Rīgas termoelektrostaciju aktīvu vērtības samazinājumam EUR 18 miljonu apmērā. Uzkrājumu izveides nepieciešamību nosaka no 2014. gada 1. janvāra ieviestais subsidētās elektroenerģijas nodoklis, kas par 15 % samazina obligātā iepirkuma ietvaros saņemto atbalsta apmēru par Rīgas termoelektrostacijās uzstādīto elektrisko jaudu.

2013. gadā veiktas investīcijas EUR 225 miljonu apmērā. 2013. gada rudenī nodots ekspluatācijā Rīgas TEC-2 otrais energobloks (uzstādītā elektriskā jauda – 420 MWel, siltuma jauda – 270 MWth), līdz ar to noslēdzot Rīgas TEC-2, modernākās un efektīvākās kombinētā cikla elektrostacijas Baltijā, rekonstrukcijas projektu. Savukārt lai uzlabotu tīklu pakalpojumu kvalitāti un tehniskos radītājus, ir būtiski palielinātas investīcijas tīklu aktīvos, un to kopējais apjoms sasniedz gandrīz EUR 160 miljonus, kas veido 70 % no kopējiem ieguldījumiem. Pārvades tīkla projekta Kurzemes loks izbūvē 2013. gadā veiktas investīcijas EUR 51 miljona apmērā.

Veicot obligāciju emisiju, esam diversificējuši finansējuma piesaistes avotus – kopējais emitēto obligāciju apmērs sasniedz EUR 105 miljonus. 2013. gadā emitētas obligācijas EUR 50 miljonu apmērā ar dzēšanas termiņu 5 gadi un EUR 35 miljonu apmērā ar dzēšanas termiņu 7 gadi.

Līdz ar obligāciju emisiju un īstenojot labo praksi attiecībās ar investoriem, Latvenergo koncerns ik ceturksni publicē starpperiodu finanšu pārskatus, tādējādi ne tikai investoriem, bet arī visai sabiedrībai nodrošinot pieejamu un caurskatāmu informāciju par galvenajiem finanšu un darbības rezultātiem un rādītājiem koncerna pārstāvētajos segmentos – ražošana un pārdošana, sadale un pārvades aktīvu pārvaldība.

Savukārt Ilgtspējas pārskatā atbilstoši labai korporatīvās pārvaldības praksei atklāta plaša informācija par Latvenergo koncernu, tā stratēģiju, pārvaldību, vadību un darbības segmentiem, kā arī par apkārtējas vides, darbinieku un darba vides, sabiedrības, produktu un ekonomiskās atbildības aspektiem. Koncerna Ilgtspējas pārskats par 2013. gadu ir sagatavots atbilstoši Globālās ziņošanas iniciatīvas (Global Reporting Initiative) 3.1 vadlīniju B+ līmeņa prasībām, un tam ir veikta ārēja neatkarīga revīzija.

Latvenergo koncerna 2014. gada starpperiodu pārskati tiks publicēti 30. maijā, 29. augustā un 28. novembrī.

* EBITDA rādītājs ir aprēķināts kā ieņēmumi pirms procentu izmaksām, nodokļiem, asociēto sabiedrību peļņas vai zaudējumu daļas, nolietojuma un amortizācijas un nemateriālo ieguldījumu un pamatlīdzekļu vērtības samazinājuma.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā), AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un pārdošana), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Pielikumi
01_LE_Ilgtspejas_un_gada_parskats_2013.pdf (5989.92 kB)
02_LE_Prezentacija_2013_revidets.pdf (339.75 kB)
03_LE_Korporativas_parvaldibas_zinojums_2013.pdf (1690.62 kB)