Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s Ventspils nafta neauditētā peļņa 2007.gadā – septiņreiz lielāka
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2008-03-04 14:20:16
Versijas komentārs
Teksts
Publiskās akciju sabiedrības Ventspils nafta koncerna konsolidētā neto peļņa 2007.gadā sasniegusi 49,5 miljonus latu, un tā ir pieaugusi vairāk nekā septiņas reizes salīdzinājumā ar 2006.gadu, liecina a/s Ventspils nafta koncerna neauditētais konsolidētais 2007.gada pārskats. Saskaņā ar neauditētajiem datiem a/s Ventspils nafta koncerna neto apgrozījums 2007.gadā pārsniedzis 81 miljonu latu, un tas ir par 11,7 miljoniem latu vairāk nekā 2006.gadā.  
 
„2007.gads ir spilgti iezīmējies ar to pozitīvo pārmaiņu turpinājumu, kas saistāmas ar a/s Ventspils nafta līdzīpašnieka starptautiskā naftas un gāzes transportēšanas konsorcija Vitol Group iesaistīšanos koncerna pārvaldē un attīstībā kopš 2006.gada rudenī notikušās Latvijas valsts rīkotās publiskās tai piederējušo a/s Ventspils nafta akciju izsoles,” uzsver a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone. Pagājušais a/s Ventspils nafta koncernam izvērsies par nākotnē orientētu pārmaiņu gadu, kurā definēti a/s Ventspils nafta attīstības virzieni, nodrošināta augsta starptautiska līmeņa profesionāļu klātbūtne a/s Ventspils nafta pārvaldes institūcijās un jaunu elpu ieguvusi koncerna tranzīta nozare, norāda O.Pētersone.
 
A/s Ventspils nafta koncerna finansiāli ekonomiskos rezultātus pērn īpaši labvēlīgi ietekmēja aktivitātes koncerna tranzīta jomā, ienākot jaunam līdzīpašniekam, un asociētā uzņēmuma a/s Latvijas kuģniecība pozitīvā darbība, kā arī budžeta prognozēm atbilstoši stabilie citu koncerna uzņēmumu rādītāji.
 
2007.gada aprīlī Vitol Group uzņēmums Euromin Holdings (Cyprus) Limited paziņoja par savas ietekmes palielināšanu a/s Ventspils nafta līdz47,89%, tādējādi kļūstot par a/s Ventspils nafta lielāko un stratēģisko investoru.Atbilstoši iepriekš publiski deklarētajai savas darbības stratēģiijai a/s Ventspils nafta lielākais akcionārs pārskata periodā aktīvi iesaistījās koncerna tranzīta nozares pārvaldē un attīstībā – attiecīgi a/s Ventspils nafta svarīgākie notikumi 2007.gadā saistās tieši ar šīs jomas norisēm.
 
2007.gada 21.februārī Latvijas Konkurences padome atzina, ka nav šķēršļu Euromin Holdings un a/s Ventspils nafta kopējas izšķirošas ietekmes gūšanai a/s Ventspils nafta meitas sabiedrībā naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmumā SIA Ventspils nafta termināls. Ievērojot minēto atzinumu, Euromin Holdings iegādājās 49% SIA Ventspils nafta termināls kapitāla daļu. Pēc šā darījuma noslēgšanas a/s Ventspils nafta terminālī turpina saglabāt mažoritāro ietekmi. Stratēģiskas sadarbības rezultātā starp Baltijas reģiona lielāko naftas un naftas produktu pārkraušanas termināli un pasaules naftas un gāzes sektora ietekmīgo kompāniju Vitol ir izveidojies nopietns kopuzņēmums visa reģiona mērogā.
A/s Ventspils nafta un Euromin Holdings darījums paredz, ka par SIA Ventspils nafta termināls 49% kapitāla daļām tiek maksāti 90 miljonu ASV dolāru. Vitol Group uzņēmums no savas puses garantē arī kravu piegādes terminālim vai finansiālu kompensāciju, ja termināļa noslodze netiek nodrošināta nepieciešamajā apjomā, kā arī fiksētus gada maksājumus neatkarīgi no konkrētiem pārkraušanas rādītājiem. Tas nozīmē, ka SIA Ventspils nafta termināls tiek nodrošināta stabila darbība, garantēta ieņēmumu plūsma un darbavietas ilgtermiņā, dodot iespēju uzņēmumam īstenot savus attīstības un modernizācijas plānus. Saskaņā ar Vitol un a/s Ventspils nafta vienošanos par darījuma finansēšanu maksājums pilnībā tiks īstenots, maksimums, desmit gadu laikā, saistot šo darījumu ar Vitol apņemšanos garantēt kravu apjomu SIA Ventspils nafta termināls un saglabāt būtiska investora lomu a/s Ventspils nafta holdingā.      
SIA Ventspils nafta termināls 2007.gadā ir nodrošinājis 48,3% no visa Ventspils ostā pārkrauto kravu kopapjoma.Pārskata periodā līdz ar jaunā līdzīpašnieka aktivitātēm SIA Ventspils nafta termināls darbības rezultāti ir vairāk nekā dubultojušies, kravu pārkraušanas apjomam pirmoreiz kopš 2003.gada atkal pārsniedzot 10 miljonus tonnu. Salīdzinājumā ar 2006.gadu SIA Ventspils nafta termināls pārkraušanas apjoms pērn palielinājies par 133,3%, sasniedzot 13,3 miljonus tonnu naftas un naftas produktu, kas terminālim piegādāti pa dzelzceļu, jūru un dīzeļdegvielas cauruļvadu.
 
A/s Ventspils nafta koncerna tranzīta nozares sabiedrība naftas un naftas produktu īpašniece un operatore Latvijas teritorijā SIA LatRosTrans 2007.gadā strādāja negatīvu ārējo apstākļu spiediena ietekmē, kas saistīti ar Krievijas naftas pārsūknēšanas pārtraukšanu uz Lietuvas Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcu. Naftas pārsūknēšanu Lietuvas virzienā daļēji nodrošināja tieši SIA LatRosTrans. Saspīlējums Krievijas un Lietuvas biznesa attiecībās, kurš globālajā tranzīta sistēmā diemžēl ietekmējis arī SIA LatRosTrans un a/s Ventspils nafta koncerna darbību, sākās jau 2006.gadā, kad Lietuvas kompānijas Mažeiķu nafta akcijas tika pārdotas Polijas naftas kompānijai Orlen. Rezultātā SIA LatRosTrans biznesa iespējas objektīvu iemeslu dēļ ir fokusējušās tikai uz naftas produktu pārsūknēšanu, kopējam apjomam 2007.gadā sasniedzot 6,5 miljonus tonnu. Vienlaikus SIA LatRosTrans mērķtiecīgi samazina uzņēmuma saimnieciskās darbības izdevumus, nodrošinot ieņēmumu un izdevumu optimālu sabalansētību bez reāliem naudas zaudējumiem.
 
2007.gadā SIA LatRosTrans ekspluatācijā nodeva naftas produktu komercuzskaites mezglu NPS Skrudaliena, tādējādi nodrošinot automātisku un daudz precīzāku naftas produktu plūsmas kontroli cauruļvadā. Kopējās SIA LatRosTrans investīcijas minētā objekta izveidē un ekspluatācijas nodrošināšanā sasniegušas vairāk nekā 6 miljonus ASV dolāru. SIA LatRosTrans ir aktīvi darbojusies prettiesiskas rīcības rezultātā radušos virsnormatīvo naftas produktu zudumu novēršanā par saviem resursiem algojot apsardzes firmu, regulāri apsekojot cauruļvadu, sadarbojoties ar policiju, ievērojamus līdzekļus atvēlot apkārtējās vides sanācijai, kā arī informējot un mēģinot iesaistīt šī jautājumā risināšanā arī citas valsts varas struktūras. 2007.gadā naftas produktu virsnormatīvie zudumi SIA LatRosTrans nav konstatēti, apliecinot uzņēmuma īstenoto pasākumu efektivitāti.
 
A/s Ventspils nafta meitas sabiedrība Latvijā un Baltijas valstīs lielākais poligrāfijas koncerns a/s Preses nams pārskata periodā turpināja vērienīgu organizatorisko un funkcionālo pārmaiņu īstenošanu, plānojot poligrāfijas kompleksa izvietošanu jaunajās ražotnēs ārpus Rīgas centrālās daļas. A/s Preses nams ir konkrēti definējis tā topošo jauno ražotņu – žurnālu, laikrakstu un grāmatu tipogrāfiju – būvdarbu pabeigšanas termiņus. Paredzams, ka a/s Preses nams poligrāfijas kompleksa modernizētā grāmatu ražotne Ropažu pagasta Silakroga Jāņsilos darbu sāks jau 2008.gada vasarā, bet jaunā laikrakstu un žurnālu ražotne starptautiskās lidostas Rīga tehnoloģiskā parka teritorijā – 2008.gada nogalē.
 
2007.gadā a/s Preses nams intensīvi strādāja, ieviešot visjaunākos un mūsdienu prasībām atbilstošākos tehniskos un tehnoloģiskos risinājumus klientu pasūtījumu izpildei, tādējādi piedāvājot maksimāli izdevīgākos pakalpojumus saviem klientiem, kas ļauj gan palielināt ražošanas efektivitāti, gan arī samazināt izmaksas. Pilnīga jauno tehnoloģiju ieviešana un iekārtu izmantošana plānota jaunajās poligrāfijas ražotnēs 2008.gadā.
 
A/s Ventspils nafta asociētās sabiedrības a/s Latvijas kuģniecība pārskata periodā sasniegtie pozitīvie darbības rezultāti apliecina uzņēmuma spēju veiksmīgi konkurēt pasaules kuģošanas tirgos saskaņā ar tā akcionāru izvirzītajiem uzdevumiem. Aktīvi strādājot pie uzņēmuma flotes modernizācijas un konkurētspējas palielināšanas, a/s Latvijas kuģniecība kopš 2006.gada 7.jūlija no Horvātijas un Korejas kuģu būvētavām 3.Maj un Hyundai Mipo Dockyard Co., Ltd. (HMD) saņēmusi jau 11 tankkuģu jaunbūves. Minēto tankkuģu flotes atjaunošanas programmas izpildi paredzēts pabeigt 2008. gadā, un tās ietvaros a/s Latvijas kuģniecība flote būs papildināta ar 14 jauniem Eiropas Savienības un starptautisko konvenciju prasībām kuģošanas drošības jomā atbilstošiem tankkuģiem. Tādējādi koncerns iegūs arī plašāku flotes ģeogrāfisko pārklājumu, kas līdz ar uzņēmuma ievērojamo pieredzi uzskatāma par būtisku priekšrocību.
 
2008.gadā a/s Ventspils nafta un tās meitas sabiedrības ir apņēmības pilnas turpināt izaugsmes un attīstības plānu īstenošanu, tāpat kā līdz šim, turpinot strādāt akcionāru noteikto mērķu īstenošanai un koncerna vērtības pieauguma nodrošināšanai.
 
 
 
A/s Ventspils nafta
Sīkākai informācijai –
Gundega Vārpa, sabiedrisko attiecību un reklāmas vadītāja,
tālr. 7229793; e-pasts: gundega.varpa@vnafta.lv
Pielikumi
VN neaudit GP 2007 LVL.doc (460.00 kB)
VN neaudit GP 2007 EUR.doc (320.50 kB)