Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Neauditēts 2013.gada 12 mēnešu finanšu pārskats
Emitents Amber Latvijas balzams, AS (097900BGLZ0000056644)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-02-28 11:46:33
Versijas komentārs
Teksts

 

Darbības veids

 

Uzņēmums ir dibināts 1900.gadā, bet esošo nosaukumu ieguvis 1970.gadā. AS „Latvijas balzams” ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijas valstīs, kas ražo vairāk nekā 100 dažādu nosaukumu dzērienus. Savu eksportspēju apliecinām,  aktīvi iekarojot globālo tirgu. 75% mūsu produkcijas tiek pārdota vairāk nekā 160 eksporta tirgos ar SPI Group starpniecību, kā arī vairāk nekā 30 tirgos AS „Latvijas balzams” tiešā eksporta ceļā.

AS “Latvijas balzams” vadošais akcionārs ir „SPI Regional Business Unit BV”, kam pieder 89.53% akciju no pamatkapitāla.

  

Uzņēmuma darbība 2013. gadā

 

AS “Latvijas balzams” ir lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs Latvijā un viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem valstī. 2013. gadā nodokļos valsts budžetā AS “Latvijas balzams” ieskaitījis 41.3 miljonus latu (58.7 miljonus eiro), tajā skaitā 30.5 miljonus latu (43.4 miljonus eiro) kā akcīzes nodokli.

 Uzņēmuma neauditētais apgrozījums 2013. gadā bija 71.1 miljons latu (101.1 miljons eiro), kas ir par 1.5% vairāk nekā 2012. gadā. Pieaugums sasniegts pateicoties aktīvai jauno produktu ieviešanai ražošanā, sadarbības izveidošanai ar jauniem partneriem un saliedētam  komandas darbam.

 Apgrozījums vietējā tirgū pērn ir saglabājies gandrīz iepriekšējā gada līmenī, taču krities Baltijas valstu tirgos kopumā, kas ir skaidrojams ar dzērienu portfeļa pārskatīšanu atbilstoši tirgus izmaiņām.

 AS „Latvijas balzams” pārvaldītajos eksporta tirgos, izņemot Baltijas valstis,  apgrozījums pērn audzis par 14.7%, tādējādi kopumā eksportā uzrādot 2.8% pieaugumu. Ievērojamākais pārdošanas apjoma pieaugums sasniegts tādos nozīmīgos tirgos kā Krievija (+5.5%), Latvijas beznodokļu zona (+18.2%) un Ukraina (+38.3%). 2013. gadā uzņēmuma galvenie eksporta virzieni ir bijuši Baltijas valstis, Krievija, Vācija un Skandināvija, paralēli apgūstot jaunus tirgus kā, piemēram, Ķīna. Eksports pēc SPI Group pasūtījumiem ir palielinājies par 4.4%.

 Pārskata perioda neauditētā peļņa ir 4.0 miljoni latu (5.7 miljoni eiro), kas ir par 3.8% mazāk nekā 2012. gadā. Peļņas samazinājums ir saistīts ar produkcijas izejvielu sadārdzinājumu un atšķirīgu kopējā pārdošanas apjoma sadalījumu starp produktu kategorijām.

AS „Latvijas balzams” sasniedzis būtisku izaugsmi par 16 pozīcijām un ierindojies 29.vietā arī TOP 101 kompāniju vērtējumā, ko ik gadu veic NASDAQ OMX Riga, investīciju baņķieru sabiedrība IBS Prudentia un biznesa ideju žurnāls Kapitāls, izvērtējot Latvijas lielāko uzņēmumu biznesa vērtību (enterprise value). Uzņēmums nominēts arī 25 Latvijas labāko eksportētāju vidū, saņemot „The Red Jackets” titulu.

 Arī Ikgadējā Ilgtspējas indeksa vērtējumā AS „Latvijas balzams” saglabājusi Sudraba medaļu un kāpinājusi izaugsmes rādītājus vairākās no vērtējuma sadaļām, tajā skaitā komunikācijā ar sabiedrību.

 Lai sekmētu darbinieku kvalifikācijas celšanu un izglītošanos,uzņēmumā tiek realizēta ilgtermiņa talantu un jauno vadītāju attīstības programmu apgūšana, kā arī kompetenču modeļa ieviešana, uz kura bāzes ir izstrādāti darbinieku individuālās attīstības plāni.

 
Turpmākās darbības virzieni

 Uzņēmums turpinās koncentrēties uz konkurētspējīgu produktu ražošanu vietējā un eksporta tirgus pieprasījumam un kāpināt izaugsmi eksporta tirgos, realizējot uzsākto eksporta attīstības stratēģiju.

 Kā viens no vadošajiem pārtikas nozares uzņēmumiem un arī viens no lielākajiem darba devējiem, AS „Latvijas balzams” turpinās iesāktos projektu darbinieku profesionālās kvalifikācijas celšanā, projektu vadīšanā, ražošanas efektivitātes paaugstināšanas metožu pielietošanas un pārdošanas jomās.

 Domājot par ilgtspējīgu attīstību, turpināsim uzsāktos procesus ražošanas efektivitātes paaugstināšanā un loģistikas izmaksu kontrolē un optimizācijā. Uzņēmuma prioritāšu vidū būs arī vides un darba drošības aspekti.

 Uzņēmums turpinās pērn iesākto sabiedrības atbalsta programmu, tajā skaitā  AS „Latvijas balzams” stipendiju fonda projektu, piešķirot AS „Latvijas balzams” stipendijas tehnisko augstskolu studentiem.

 Mūsu fokusā joprojām būs arī citi būtiski korporatīvi sociālās atbildības jautājumi – vides aizsardzība un ietekmes uz vidi mazināšana, sabiedrības izglītošana par nekomerciālā alkohola bīstamību un sekām, kā arī jauniešu izglītošana par atkarības jautājumiem sadarbojoties ar citiem sociālajiem partneriem.

 Kā Latvijas Alkoholisko dzērienu nozares asociācijas (LANA) biedrs un nozares vadošais uzņēmums turpināsim uzsākto dialogu ar likumdevēju un tiesībsargājošām institūcijām, lai sakārtotu procesus legālu alkoholisko dzērienu apritē un mērķtiecīgi apkarotu nekomerciālu alkoholisko dzērienu izplatību Latvijā.

  

 

AS “Latvijas balzams”

Valdes priekšsēdētājs                                                 Guntis Āboltiņš - Āboliņš

 

Rīgā, 2014. gada 28. februārī


 

Pielikumi
LB 4Q2013 LV_LVL_EUR_1.pdf (575.56 kB)