Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvenergo ikvienai Latvijas mājsaimniecībai piedāvā iespēju izvēlēties sev piemērotāko no produktu līnijas Elektrum
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-01-28 09:09:26
Versijas komentārs
Teksts

AS „Latvenergo” vakar iepazīstināja ar Latvijas mājsaimniecībām izstrādāto produktu līniju Elektrum, lai līdz 1. aprīlim klients būtu izvēlējies savai patēriņa struktūrai piemērotāko piedāvājumu. Jau šobrīd ir uzsākta klientu iepazīstināšana ar jaunajiem produktiem, notiek piedāvājumu sūtīšana pa pastu.

Ar mājsaimniecību iesaistīšanu elektroenerģijas tirgū noslēgsies tirgus liberalizācija, kas sākās 2007.gadā, un līdz šī gada 1.aprīlim pēc tirgus principiem Latvijā tiek realizēts 75% patērētās elektroenerģijas, jo brīvajā tirgū darbojas visas juridiskās personas.

Āris Žīgurs, AS „Latvenergo” valdes priekšsēdētājs: „Latvijas enerģētikas attīstība atver logu uz Ziemeļvalstīm – Latvijai ir pilnībā jāintegrējas to elektroenerģijas tirgos, jo tur ilgākā laika posmā jau vēsturiski ir zemākās elektroenerģijas cenas Eiropā. Tirgus 100% atvēršana pie mums stimulēs jaunu starpvalstu savienojumu attīstību, kas, savukārt, veicinās mūsu iekļaušanos zemas elektrības cenas apgabalā. Taču, lai tas būtu iespējams, ir jārada saprotams, caurskatāms un konkurencei atbrīvots elektroenerģijas tirgus.”

Latvenergo ir ilgstoša pieredze ar tirgus klientu apkalpošanu Latvijā un Baltijā, kā arī jaunu produktu izveidē tieši mājsaimniecībām Igaunijā. Novērojumi, pieredze un zinātība par elektroenerģijas patērētājiem Latvijā palīdzējuši izveidot vairākus produktus katram klientu patēriņa segmentam. Jebkuram ir iespēja izvēlēties piemērotāko produktu.

AS „Latvenergo” norāda, ka  Elektrum produktos ietverta, atvērta tirgus raksturojoša priekšrocība – pieaugot mājsaimniecību patēriņam, samazinās maksa par kWh. Ar plašāku  Elektrum produktu aprakstu ikviens var iepazīties – www.latvenergo.lv, www.e-latvenergo.lv.  

Pašlaik esošajos regulētajos tarifos iekļautā elektroenerģijas cena ir būtiski zemāka par tirgus cenu.  Kopš 2011. gada komersants AS „Latvenergo” pilda sociālā atbalsta funkciju, no brīvajā tirgū gūtās peļņas subsidējot Starta tarifu 20 miljonu latu apmērā ik gadu. Mājsaimniecībām jārēķinās, ka tirgus apstākļos piedāvātās cenas būs augstākas. No 1. aprīļa mājsaimniecību sektoram elektroenerģijas izmaksas vidēji pieaugs par 7-12% pret līdzšinējo pamata tarifu.

Elektrības pirkšanas principus var salīdzināt arī ar banku darbību – būs klienti, kas izvēlēsies stabilus un fiksētus produktus, citi – mainīgas likmes, atkarībā no biržas cenas. Ieradumu maiņa, pārejot no regulētā tarifa uz tirgu, notiek ātri, piemēram, Igaunijā jau pirmā mēneša laikā vairāki simti mājsaimniecību ir mainījušas gan produktus, gan tirgotājus. Pieredze liecina, ka klienti Latvijā ātri novērtē sev piemērotāku un izdevīgāko piedāvājumu, līdz ar to augs arī konkurence starp tirgotājiem, no kuras galvenais ieguvējs būs lietotājs. Tas ir ne tikai galvenais ieguvums, bet arī mērķis – tirgus ir izvēles iespēja. Ne tikai iespēja izvēlēties tirgotāju, bet gan – labāko produkta piedāvājumu, ko veido klienta vajadzību zināšanas.

Jau ziņots, ka elektroenerģijas tirgu pilnībā plānots liberalizēt ar š.g. 1. aprīli, kas nozīmē, ka patērētājiem savs tirgotājs aprīlim ir jāizvēlas līdz 15. martam, attiecīgi – līdz mēneša 15.datumam jāizvēlas tirgotāja piedāvājums nākamajam mēnesim. Latvijā ir reģistrēti vairāki elektroenerģijas komersanti, par kuriem informācija atrodama sadales sistēmas operatora AS „Sadales tīkls” interneta mājas lapā. Iespējams, ka līdz ar pilnīgu tirgus liberalizāciju savus pakalpojumus piedāvās arī jauni komersanti.

Ir svarīgi apzināties: brīvais tirgus attiecas tikai uz elektroenerģiju, kas veido aptuveni 1/3 daļu no mājsaimniecību elektroenerģijas rēķina. Pārējās rēķina sastāvdaļas – pārvades un sadales tīklu pakalpojumi, kā arī atbalstāmo ražotāju subsidēšanai paredzēto obligātā iepirkuma komponenti arī turpmāk regulēs valsts.

Vērtējot elektrības tirgus liberalizācijas plašākos sociāli ekonomiskos aspektus, DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš norāda, ka elektrības tirgus liberalizācija sabiedrībā noteikti tiks ļoti dažādi vērtēta. Nav šaubu, ka šis solis nozīmē elektrības cenas pieaugumu mājsaimniecībām, līdz šim šis produkts tika subsidēts, izmantojot valstij piederošā AS „Latvenergo” pārvaldīto elektrības ražošanas aktīvu, pirmkārt lielo hidroelektrostaciju, radītos ienākumus. Turpmāk šie resursi būs ieejami vai nu ieguldījumiem enerģētikas attīstībā vai novirzīšanai citiem mērķiem ar Latvenergo maksāto dividenžu un valsts budžeta starpniecību, atkarībā no sabiedrības vēlēto pārstāvju, tātad Saeimas un valdības lēmumiem. Noteikti būtu izvērtējama iespēja daļu šo naudu novirzīt papildus atbalstam tiem, kuru cenu kāpums var skart visvairāk. Kā ES dalībvalstij Latvijai faktiski nav izvēles — liberalizēt tirgu vai ne, bet pilnībā mūsu ziņā ir jautājums, kā subsīdiju pārtraukšanas atbrīvotos līdzekļus mēs pārliekam no vienas kabatas otrā. Katrā ziņā elektrības subsidēšana visiem, kā tas noticis līdz šim, nav efektīva sociālā politika.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades sistēmas aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un pārdošana, elektroenerģijas ražošana), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Pielikumi