Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS „Latvenergo” izsludina iepirkumu banku aizdevumu piesaistei
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids Citi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2013-12-28 08:43:26
Versijas komentārs
Teksts

AS „Latvenergo” izsludina iepirkumu aizņemtā kapitāla piesaistei banku aizdevumu veidā. Finansējums paredzēts 2014. - 2016. gada investīciju programmas finansēšanai un refinansēšanas vajadzībām, palielinot koncerna vērtību ilgtermiņā. Galvenie investīciju projekti, ko pašreiz veic Latvenergo koncerns, ir pārvades sistēmas izbūves projekts Kurzemes loks un vērienīgas sadales tīklu sistēmas programmas, kā arī Daugavas HES hidroagregātu atjaunošanas programma. Iepriekšējais aizdevumu piesaistes iepirkums banku aizdevumu veidā ir veikts 2009. gadā.

Vakar, 27. decembrī, AS „Latvenergo” izsludināja iepirkuma procedūru aizdevuma līgumu slēgšanai ar bankām par kopējo apjomu līdz EUR 150 miljoniem (LVL 105 miljoniem).

Iepirkuma priekšmets ir sadalīts divās pasūtījuma daļās – pirmā pasūtījuma daļa ir par aizdevuma līguma slēgšanu līdz EUR 100 miljoniem ar aizdevuma atmaksas termiņu 5 gadi un iespēju aizdevuma atmaksas termiņu pagarināt par 2 gadiem, un otrā pasūtījuma daļa ir par aizdevuma līguma slēgšanu līdz EUR 50 miljoniem ar aizdevuma atmaksas termiņu 7 gadi.

Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumam iepirkums tiek organizēts sarunu procedūras veidā. Izvēlētais iepirkuma procedūras veids – sarunu procedūra ar dalības uzaicinājuma publicēšanu – visiem interesentiem (bankām) nodrošina vienādu iespēju iesniegt savus piedāvājumus, tādējādi veicinot godīgu konkurenci, un sniedz AS „Latvenergo” iespēju piesaistīt banku aizdevumus ar optimāliem, līgumslēdzējiem abpusēji pieņemamiem aizdevuma līguma nosacījumiem un par iespējami lētāko cenu. Pieteikumus dalībai sarunu procedūrā jāiesniedz līdz 2014. gada 28. janvārim.

Kredītlīdzekļu piesaiste tiek organizēta nepieciešamā aizņemtā kapitāla piesaistes plāna ietvaros un ir paredzēta Latvenergo grupas investīciju programmas finansēšanai, kas izstrādāta, pamatojoties uz koncerna ilgtermiņa stratēģiju. Uzņēmuma kapitālieguldījumi ik gadu plānoti aptuveni LVL 200 miljonu (EUR 285 miljonu) apmērā, un to realizāciju koncerns daļēji finansē no pašu līdzekļiem un daļēji no aizņemtā kapitāla.

Investīciju programmas ietvaros ir plānots veikt kapitālieguldījumus ražošanā, sadales un pārvades tīklu aktīvos. Galvenie projekti, ko pašreiz veic Latvenergo koncerns, ir pārvades sistēmas izbūves projekts Kurzemes loks un vērienīgas sadales tīklu sistēmas programmas, kā arī Daugavas HES hidroagregātu atjaunošanas  programma. Projektu mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu, drošu un uzticamu pakalpojumu mūsu klientiem. Latvenergo koncerna  kapitālieguldījumi 2012. gadā bija LVL 185,7 miljoni (EUR 264,2 miljoni).

Latvenergo koncerna ilgtermiņa stratēģija ir vērsta uz Latvenergo koncerna vērtības ilgtermiņā palielināšanu, infrastruktūras un ražošanas aktīvu uzturēšanas, atjaunošanas un konkurētspējīgas atdeves saviem ieguldījumiem nodrošināšanu.

AS „Latvenergo” aizņemtā kapitāla piesaisti veic regulāri, piesaistot līdzekļus vairāku gadu kapitālieguldījumu finansēšanai. Iepriekšējo reizi aizdevumu piesaistes iepirkums komercbanku aizdevumu veidā tika organizēts 2009. gadā, nodrošinot nepieciešamo aizņemto kapitālu 2010. – 2012. gada investīciju programmas finansēšanai, tajā skaitā piesaistot nepieciešamos finanšu līdzekļus TEC-2 rekonstrukcijas projekta 2. kārtas realizācijai. Iepirkuma procedūras rezultātā 2010. gadā aizdevuma līgumi tika noslēgti ar Nordea Bank Finland Plc Latvijas filiāli, AS „DnB NORD Banka”, „Swedbank” AS un AS „SEB banka” par kopējo apjomu EUR 90 miljoni (LVL 63 miljoni).

Kā jau ziņots iepriekš, aizņemtā kapitāla piesaistes plāna ietvaros AS „Latvenergo”, izmantojot finansējuma piesaistes alternatīvas, pagājušā gada nogalē uzsāka obligāciju publisku emisiju eiro valūtā. Līdz šim LVL 85 miljonu (EUR 120 miljonu) obligāciju piedāvājuma programmas ietvaros ir emitētas obligācijas EUR 105 miljonu (LVL 74 miljonu) apmērā pēc nominālvērtības, kas līdzīgi šim izsludinātajam banku aizdevumu iepirkumam paredz Latvenergo grupas investīciju programmas līdzfinansēšanu. 

Latvenergo koncerna 2013. gada 9 mēnešu darbības rezultāti parāda, ka Latvenergo koncerna aizņēmumi bija LVL 614 miljoni (EUR 874 miljoni), pašu kapitāls – LVL 1,41 miljardi (EUR 2 miljardi), bet kopējie aktīvi – LVL 2,44 miljardi (EUR 3,48 miljardi). Attiecīgi kapitāla attiecības rādītājs ir 58 %, kas norāda uz ievērojamu pašu kapitāla pārsvaru pār aizņemto finansējumu. Vienlaicīgi rādītājs liecina par vidēju aizņēmumu līmeni un par nozarei atbilstošu stabilu kapitāla struktūru, ko apliecina arī starptautiskās kredītreitingu aģentūras Moody's Investors Service 2013. gada martā pārapstiprinātais AS „Latvenergo” investīciju pakāpes kredītreitings Baa3 līmenī ar stabilu nākotnes vērtējumu.

Papildu informācija:
Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts:
investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades sistēmas aktīvu pārvaldību. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīts par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa3/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades sistēmas aktīvu pārvaldība), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un pārdošana, elektroenerģijas ražošana), kā arī Elektrum Eesti, OÜ piederošā meitassabiedrība SIA „Elektrum Latvija” (elektroenerģijas pārdošana).

Pielikumi