Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
“Grindeks” ir sekmīgi pabeidzis jaunu oriģinālo kandidātzāļu metil-GBB klīniskā pētījuma 1. fāzi
Emitents Grindeks, AS (5299006DWR32NKWM1O86)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2020-03-05 11:17:45
Versijas komentārs
Teksts

AS “Grindeks” paziņo, ka ir pabeigusi jaunu oriģinālo kandidātzāļu metil-GBB klīniskā pētījuma 1. fāzi. Jaunās kandidātzāles paredzētas sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai. Unikālo kandidātzāļu terapeitiskā priekšrocība būs saslimšanas gadījumu ārstēšana gan ar parenterālo zāļu formu, gan ar perorālo zāļu formu.

Preklīniskajos pētījumos tika pierādīta jaunās molekulas efektivitāte, samazinot sirds infarkta izmēru un aterosklerozes progresēšanu un uzlabojot glikozes metabolismu. Preklīniskie un klīniskā pētījuma 1. fāzes pētījumi liecina par ļoti labu medikamenta drošības profilu.

AS “Grindeks” valdes priekšsēdētājs Dr. chem. Juris Hmeļņickis: “Šis īpaši nozīmīgais projekts apliecina “Grindeks” gatavību tuvākajā nākotnē piedāvāt pacientiem inovatīvas zāles miokarda infarkta un koronāras sirds slimības ārstēšanai. Turklāt jaunais oriģinālais medikaments būs arī apliecinājums Latvijas zinātnieku zāļu pētniecības kapacitātei, jo tas būs pirmais Latvijā jaunradītais un Latvijas uzņēmuma attīstītais medikaments kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem.”

Klīniskā pētījuma 1. fāze tika veikta sadarbībā ar pieredzes bagātiem pētniekiem, zinātniskajiem konsultantiem un pētniecības līgumorganizācijām atbilstoši “Labai klīniskai praksei” (ICH/GCP) un Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām par I – IV fāzes klīniskajiem pētījumiem. Savukārt jaunās kandidātzāļu vielas ķīmisko un eksperimentālo izpēti iepriekš veica Latvijas Organiskās sintēzes institūta pētnieki sadarbībā ar AS “Grindeks”.

Balstoties uz šiem rezultātiem, šobrīd tiek plānoti jauno oriģinālo kandidātzāļu 2. fāzes klīniskie pētījumi. Lai īstenotu vērienīgo projektu, AS “Grindeks” ir iecerējusi piesaistīt stratēģisku farmācijas industrijas partneri.

Sirds un asinsvadu slimības, joprojām ir galvenais mirstības iemesls Latvijā un pasaulē. Pasaulē 2016. gadā sirds un asinsvadu slimības bija nāves iemesls 31% gadījumu, no tām apmēram 85% – smadzeņu insults un miokarda infarkts, no kuriem viena trešdaļa nāves gadījumu cilvēkos jaunākos par 70 gadiem.

Cukura diabēts un ateroskleroze ir vieni no galvenajiem sirds un asinsvadu slimību attīstības riska faktoriem. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 2019. gadā pasaulē bija 463 miljoni cilvēku, kam ir diagnosticēts cukura diabēts. Atbilstoši prognozēm, šīs slimības pacientu skaits sasniegs 700 miljonus 2045. gadā.

Par “Grindeks”

“Grindeks” ir starptautisks farmācijas uzņēmums, kura galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Slovākijā; pārstāvniecības atvērtas 11 valstīs.

 

“Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo, pretvēža medikamentu un gastroenteroloģisko līdzekļu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido oriģinālprodukti Mildronāts® (meldonijs) un Ftorafur® (tegafūrs), patentbrīvie medikamenti, uztura bagātinātāji, kā arī aktīvās farmaceitiskās vielas.

 

2019. gadā uzņēmuma produkcija eksportēta uz 84 valstīm. Nozīmīgākie „Grindeks” tirgi ir Eiropas Savienības valstis, Krievija un pārējās NVS valstis, ASV, Kanāda un Japāna.

Kontakti:

Laila Kļaviņa
AS „Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: 67083370, 29256012
E-pasts: laila.klavina@grindeks.lv

Pielikumi