Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Par dabasgāzes iepirkuma cenām no 2008. gada 1. janvāra
Emitents Latvijas gāze, AS (097900BGMO0000055872)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2007-12-14 15:02:59
Versijas komentārs
Teksts

2007. gada 14. decembrī akciju sabiedrības “Latvijas Gāze” Padome izskatīja un akceptēja līgumu par dabasgāzes piegādes cenām starp a/s “Latvijas Gāze” un AAS “Gazprom” laika posmam no 2008. gada 1. janvāra līdz 2010. gada 31. decembrim.

Jaunais līgums paredz dabasgāzes iepirkuma cenas pieaugumu, kas ir saistīts ar diviem iemesliem: Krievijas piegādātāja cenu politiku izlīdzināt dabasgāzes piegādes cenas Eiropas tirgū un augstajām naftas, naftas produktu un citu energoresursu cenām pasaulē, kas veido būtiskāko pieauguma daļu. Arī turpmāk viens no cenas noteikšanas mehānismiem būs naftas produkta - mazuta cena (1% sēra saturoša), kā arī kurināmās degvielas cena Eiropas naftas produktu biržās, līdzīgi, kā tas notiek visā Eiropas tirgū.

Ja 2007. gada janvārī vidējā mazuta cena bija aptuveni 240 USD/t, tad 2007. gada 13. decembrī mazuta cena sasniedza 506 USD/t, kas ir jauns mazuta cenas rekords (110% pieaugums). Naftas cena gada sākuma bija aptuveni 50 USD/barels, bet gada beigās cena pirmoreiz vēsturē ir pārsniegušas 90 USD/barels. Tāpat 2007. gada decembrī naftas eksportētājvalstis OPEC paziņoja par lēmumu nepalielināt naftas ieguves apjomus, kas neietekmēs pozitīvi turpmāko naftas cenas attīstību. Jāņem vērā arī vēl joprojām augošais pieprasījums pēc energoresursiem Ķīna un Indijā.

A/s “Latvijas Gāze” līdz pat aprīlim piegādās dabasgāzi no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, kurā ir krājumi, kas iegādāti vēl 2007. gadā par zemāku cenu, tādēļ no 1. janvāra uzņēmumam reālu izmaiņu nebūs. Tomēr no brīža, kad a/s “Latvijas Gāze” klientiem dabasgāzi sāks piegādāt pa tiešo no Krievijas pārvades sistēmas, uz to attieksies jaunā iepirkuma cena. Tā kā naftas produktu cena svārstās katru dienu, tad šobrīd nav iespējams precīzi pateikt, kāds būs iepirkuma cenas pieaugums aprīlī. Piemēram, ja vidējā iepriekšējo sešu mēnešu mazuta cena būs robežās no 400 USD/t – 500 USD/t, tad sagaidāms dabasgāzes iepirkuma cenas pieaugums attiecīgi robežās no aptuveni 20% - 50% pret cenu, kāda būtu jāmaksā 2007. gada decembrī (aprēķinot iepirkuma cenu tiek skatīta iepriekšējo sešu mēnešu vidējā mazuta cena, kas decembrī ir aptuveni 400 USD/t). Ja, piemēram, mazuta cena kritīsies līdz vidējai vērtībai 350 USD/t, tad iepirkuma cenas pieaugums būs tikai aptuveni 7%.

Šobrīd vēl nav iespējams pateikt, kādas izmaiņas gaidāmas tarifos klientiem Latvijā, jo, kā iepriekš minēts, pagaidām ir grūti prognozēt naftas produktu cenas, kā arī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija 2008. gadā izstrādās jaunu tarifu aprēķināšanas metodiku, pēc kuras vadoties a/s “Latvijas Gāze” izstrādās tarifu projektu un iesniegs to SPRK.

A/s “Latvijas Gāze” Padome arī izskatīja 2008. gada budžetu, kurā paredzami 5 līdz 30 miljoni latu zaudējumi, ja 2008. gadā būs augstas naftas produktu cenas un ja netiks savlaicīgi paaugstināti tarifi klientiem Latvijā.

A/s “Latvijas Gāze” Komercpilnvarotais Vinsents Makaris

Pielikumi