Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Par „Grindeks” auditētajiem 2009. gada finanšu rezultātiem
Emitents Grindeks, AS (5299006DWR32NKWM1O86)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2010-04-28 16:29:43
Versijas komentārs
Teksts

Akciju sabiedrība „Grindeks” šodien, 28. aprīlī, ir iesniegusi „NASDAQ OMX Riga” 2009. gada revidētos konsolidētos finanšu pārskatus. Revidētie finanšu rezultāti liecina, ka „Grindeks” koncerna apgrozījums 2009. gadā bija 53,6 milj. latu, kas ir par 8,5 milj. latu vai par 13,7% mazāk kā 2008. gadā. Savukārt, koncerna neto peļņa atskaites periodā bija 3,6 milj. latu, kas, salīdzinot ar 2008. gadu, ir samazinājusies par 60,0%.

„Grindeks” gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2009. gadā bija 48,2 milj. latu, kas, salīdzinot ar 2008. gadu, ir samazinājies par 15,2%. 2009. gadā „Grindeks” gatavo zāļu eksporta apjoms uz NVS valstīm, t.sk. Krieviju, kas ir galvenie gatavo zāļu noieta tirgi, bija 41,9 milj. latu.

2009. gadā lielākais gatavo zāļu pārdošanas samazinājums bija vērojams Baltkrievijā, Kazahstānā un Krievijā. Savukārt apgrozījums Baltijas un citās Eiropas valstīs 2009. gadā bija 6,3 milj. latu, kas ir par 2,2% vairāk kā iepriekšējā gadā. Aktīvo farmaceitisko vielu eksports 2009. gadā sasniedza 5,3 milj. latu, kas ir par 3,9% vairāk kā 2008. gadā.

Galvenais faktors, kas būtiski ietekmēja koncerna apgrozījuma un peļņas samazinājumu, salīdzinot ar 2008. gadu, bija globālā ekonomiskā lejupslīde. Tā veicināja vispārēju patērētāju pirktspējas samazināšanos un, tādējādi, arī pieprasījuma kritumu gan pēc „Grindeks” gatavajām zālēm, gan aktīvajām farmaceitiskajām vielām veterināro zāļu tirgus segmentā. Tāpat 2009. gada koncerna rezultātus ietekmēja nacionālo valūtu devalvācija Krievijā un vairākās citās NVS valstīs. Papildu slodzi radīja farmācijas tirgus noteikumu maiņa pagājušā gadā – zāļu izplatītāju tendence samazināt medikamentu krājumus noliktavās un pārcelt iepriekš saskaņotos iepirkumu termiņus.

„Grindeks” valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis: „Reaģējot uz globālo ekonomisko un kopējo tirgus situāciju, esam mērķtiecīgi pastiprinājuši mārketinga un pārdošanas aktivitātes, un pēc farmācijas biznesam raksturīgajiem, mazāk ienesīgajiem vasaras mēnešiem, gada pēdējā ceturksnī sasniedzām pozitīvu pārdošanas apjomu kāpumu. Šī pozitīvā tendence turpinās arī šogad. Neskatoties uz to, mēs mazināsim biznesa darbības riskus un pastiprināti veiksim ražošanas un resursu optimizāciju. „Grindeks” vienmēr tālredzīgi raudzījies uz nākotni, tāpēc jaunu produktu ieviešanai, jaunu tirgu apgūšanai un ražošanas jaudu noslodzes palielināšanai tiks pievērsta īpaša uzmanība.”

2009. gadā „Grindeks” turpināja vērienīgus investīciju projektus. Tā, gada sākumā, lai palielinātu uzņēmuma produktivitāti un ražošanas jaudas, tika atklāta jauna gatavo zāļu ražotne. Šis projekts tika realizēts divu gadu laikā un kopā tajā ieguldīts 9,1 milj. latu. Rūpējoties par vides aizsardzību, 2009. gada jūnijā „Grindeks” atklāja jaunas rūpniecisko notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, kurās īstenots bioloģiskās attīrīšanas princips un uzstādītas modernākās tehnoloģijas. Bioloģiskās attīrīšanas princips ir inovatīvs un ķīmiskajā rūpniecībā videi draudzīgākais notekūdeņu attīrīšanas veids. Kopējais investīciju apjoms bija 2,5 milj. latu. Vasarā „Grindeks” ieviesa UDHS aktīvās farmaceitiskās vielas rūpniecisko ražošanu un uzsāka jauna ražošanas iecirkņa izbūvi. Objekta celtniecība ilgs 1,5 – 2 gadus, un tajā paredzēts investēt gandrīz 6 milj. latu. 2009. gadā „Grindeks” turpināja un 2010. gada sākumā pabeidza starptautisku klīnisko pētījumu par oriģinālprodukta Mildronāts® ietekmi slodzes stenokardijas ārstēšanā. Pabeigtā starptautiskā klīniskā pētījuma rezultāti vēlreiz apstiprināja Mildronāta® efektivitāti slodzes stenokardijas ārstēšanā kombinācijā ar standarta terapiju un medikamenta augsto drošību. Iegūtie rezultāti sekmēs Mildronāta® pārdošanu un reģistrāciju jaunos tirgos. Kopā „Grindeks” pētījumā ir ieguldījis 1,6 milj. latu.

„Grindeks” valdes priekšsēdētājs Jānis Romanovskis: „„Grindeks” apzinās, ka resursu taupībai un izmaksu mazināšanai arī nākamajos gados būs augsta prioritāte. Taču tā nedrīkst ietekmēt uzņēmuma attīstību! Esmu pārliecināts, ka mēs spēsim prasmīgi līdzsvarot uzņēmuma vajadzības, iespējas un izaicinājumus biznesa mērķu sasniegšanai.”
 

Par „Grindeks”
 

„Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās.
 

„Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības un pārstāvji strādā 14 valstīs. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Baltijas valstis, Krievija, pārējās NVS valstis, Japāna un ASV. AS „Grindeks” akcijas tiek kotētas „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā.
 

 

Kontakti:
Laila Kļaviņa
AS „Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: (+371) 67083370, (+371) 29256012
fakss: (+371) 67083505
E-pasts: laila.klavina@grindeks.lv
 

Pielikumi
Grindeks_kons_2009_gada_parsk_revid_LV.pdf (1178.50 kB)
Grindeks_kons_2009_gada_parsk_revid_LV_euro.pdf (1180.06 kB)
Grindeks_rez_kopsav_2009_LV.pdf (468.73 kB)