Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Gads kopš a/s Ventspils nafta privatizācijas pabeigšanas –uzņēmumam un tā izaugsmei veiksmīgs
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2007-10-08 09:26:18
Versijas komentārs
Teksts  

A/s Ventspils nafta

08.10.2007.

 

 

Gads kopš a/s Ventspils nafta privatizācijas pabeigšanas –

uzņēmumam un tā izaugsmei veiksmīgs

 

 

Šajās dienās paiet gads, kopš pilnībā tika pabeigts publiskās akciju sabiedrības Ventspils nafta vairāk nekā desmit gadu ilgušais privatizācijas process. Līdz ar Latvijas valstij piederējušo 38,62% a/s Ventspils nafta akciju pārdošanu Rīgas Fondu biržas organizētā publiskā izsolē 2006.gada 5.oktobrī sākās jauns posms a/s Ventspils nafta attīstībā. Tās pirmais solis bija starptautiska naftas nozares investora ienākšana uzņēmuma īpašnieku sastāvā, kas gada laikā iezīmējies ar a/s Ventspils nafta koncerna darbības stabilizēšanos, starptautiskā līmenī strādājošu profesionāļu iekļaušanos a/s Ventspils nafta pārvaldes un vadības struktūrās, koncerna  tranzīta uzņēmumu darba aktivizēšanos, jaunu attīstības projektu plānošanu un nākotnes pesrpektīvu detalizētu apzināšanu.

 

Globālajā naftas un naftas produktu tirgū strādājošā Vitol Group, kuras meitas sabiedrība Euromin Holdings (Cyprus) Limited izsolē iegādājās lielāko daļu a/s Ventspils nafta akciju, jau pirmajās dienās pēc akciju iegādes paziņoja par savu interesi un kompetenci tieši saistībā ar a/s Ventspils nafta tranzīta nozares attīstības plāniem. Gada laikā Vitol Group kļuvusi par a/s Ventspils nafta meitas sabiedrības – Ventspils ostā strādājošā naftas un naftas produktu pārkraušanas un uzglabāšanas uzņēmuma SIA Ventspils nafta termināls stratēģisko partneri, šajā laikā vairāk nekā divas reizes palielinoties termināļa pārkraušanas apjoma rādītājiem.

 

Kopš 2007.gada sākuma SIA Ventspils nafta termināls pārkraušanas apjoms salīdzinājumā ar analogu periodu pirms gada ir nemitīgi audzis, deviņos mēnešos pārsniedzot jau 10 miljonus tonnu naftas un naftas produktu, un tas ir par 6,2 miljoniem tonnu vairāk nekā 2006.gada janvārī-septembrī. Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk SIA Ventspils nafta termināls vadība būtisku uzmanību veltīs apkārtējās vides un cilvēku dzīves kvalitātes jautājumiem. 2007.gada martā SIA Ventspils nafta termināls saņēma jaunākos sertifikātus atbilstoši kvalitātes vadības standarta ISO 9001:2000 un vides vadības standarta ISO 14001:2004 prasībām.

 

„Mūsu lēmums par investīcijām a/s Ventspils nafta pirmām kārtām skāra Vitol Group ievērojamo vairāku gadu desmitu pieredzi pasaules naftas un naftas produktu tirgū, un patlaban esam ļoti apmierināti ar pirms gada izdarīto izvēli iegādāties tieši a/s Ventspils nafta akcijas. Gada laikā apzinājām iespējas, ko, attīstoties saskaņā ar globālā tirgus tendencēm un akcionāru mērķiem, varētu sasniegt a/s Ventspils nafta piederošais terminālis ģeogrāfiski izdevīgajā un visu gadu neaizsalstošajā Ventspils ostā. Arvien efektīvāka vadība un integrācija Vitol starptautiskajā attīstības stratēģijā ļaus terminālim sasniegt tā tehniskajiemm un tehnoloģiskajiem parametriem atbilstošus rādītājus,“ uzsver Ešlijs Nīlijs (Ashley Neale), Euromin Holdings direktors un a/s Ventspils nafta padomes loceklis.

 

„Līdz ar Vitol Group ienākšanu a/s Ventspils nafta ir ieguvusi jaunu elpu, un visspilgtāk šis apstāklis, protams, izpaužas tieši SIA Ventspils nafta termināls darbībā, orientējoties uz jaunu un pozitīvā nozīmē ambiciozu attīstības plānu īstenošanu. Taču Vitol starptautiskā prakse ir jūtama visā a/s Ventspils nafta koncerna vadībā, dinamiskus izaugsmes projektus apvienojot ar finansiāli ekonomiskās stabilitātes nodrošināšanu un a/s Ventspils nafta vērtības pieaugumu,“ norāda a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone.

 

Publiskās a/s Ventspils nafta koncerna konsolidētā neto peļņa 2007.gada pirmajos sešos mēnešos sasniedza 9,6 miljonus latu,  pieaugot par 130% salīdzinājumā ar analogu periodu pērn. A/s Ventspils nafta koncerna konsolidētais neto apgrozījums minētajā laikposmā bija 43,7 miljoni latu – par 13% vairāk nekā 2006.gada attiecīgajā periodā. 2007.gada pirmajos sešos mēnešos a/s Ventspils nafta akciju vidējā cena Rīgas Fondu biržā bija 2,54 Ls jeb par 35 santīmiem vairāk nekā 2006.gada pirmajā pusgadā. Beidzamā mēneša laikā a/s Ventspils nafta akciju cena Rīgas Fondu biržā stabili pārsniegusi trīs latu robežu, bet augstākais a/s Ventspils nafta akciju cenas līmenis 2007.gadā bija 3,31 Ls.

 

 

 

 

 

A/s Ventspils nafta

Sīkākai informācijai –

Gundega Vārpa,

tālr. 7229793;

e-pasts: gundega.varpa@vnafta.lv

 

Pielikumi