Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
A/s Ventspils nafta peļņa pieaug par 130%
Emitents Ventspils nafta, AS
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2007-08-31 16:33:08
Versijas komentārs
Teksts  

Publiskās akciju sabiedrības Ventspils nafta koncerna konsolidētā neto peļņa 2007.gada pirmajos sešos mēnešos sasniegusi 9,6 miljonus latu,  pieaugot par 130% salīdzinājumā ar analogu periodu pērn. Savukārt a/s Ventspils nafta koncerna konsolidētais neto apgrozījums 2007.gada janvārī-jūnijā veido 43,7 miljonus Ls, un tas ir par 13% vairāk nekā 2006.gada pirmajā pusgadā.

 

”A/s Ventspils nafta koncerna 2007.gada pirmā pusgada rezultāti apliecina sabiedrības jauna darbības posma sākumu, kas iezīmējies ar a/s Ventspils nafta stratēģiskā investora darbības aktivizēšanos un tiešu iesaistīšanos koncerna tranzīta nozares attīstībā, attiecīgi palielinot tās izaugsmes perspektīvas un nodrošinot visa a/s Ventspils nafta koncerna vērtības pieaugumu,” uzsver a/s Ventspils nafta valdes priekšsēdētāja Olga Pētersone.

 

2007.gada pirmajos sešos mēnešos a/s Ventspils nafta vidējā akciju cenu RFB bijusi 2,54 Ls, augstākajai cenai sasniedzot 2,86 Ls. Vidējā cena 2007.gada janvārī-jūnijā bija par 35 santīmiem augstāka nekā 2006.gada attiecīgajā laikposmā, kad tā sasniedza 2,19 Ls.

 

Kā ziņots iepriekš, 2006.gada rudenī Latvijas valsts rīkotā publiskā izsolē ar Rīgas Fondu biržas starpniecību tika pārdota līdz tam Latvijas valstij piederējusī a/s Ventspils nafta akciju pakete, kuras 34,75% akciju savā īpašumā ieguva starptautiskā naftas un gāzes transportēšanas koncerna Vitol Group sabiedrība Euromin Holdings (Cyprus) Limited. 2007.gada aprīlī Vitol uzņēmums paziņoja par savas ietekmes palielināšanu a/s Ventspils nafta līdz 47,89%. Tādējādi a/s Ventspils nafta pārvaldes institūcijās ir garantēta augsta starptautiska līmeņa profesionāļu klātbūtne, veicinot a/s Ventspils nafta ilgtermiņa perspektīvu un efektīvas uzņēmuma vadības nodrošināšanu.

 

A/s Ventspils nafta koncerna būtiskākie notikumi 2007.gada janvārī-jūnijā saistās ar tās tranzīta jomas sabiedrības naftas un naftas produktu pārkraušanas uzņēmuma  SIA Ventspils nafta termināls darbību. Viens no svarīgākajiem faktoriem, kas pozitīvi ietekmēja a/s Ventspils nafta finansiālās darbības rādītājus pārskata periodā, ir SIA Ventspils nafta termināls veiksmīgā saimnieciskā darbība.

 

2007.gada pirmajā pusgadā terminālī pārkrauti tuvu 7 miljoniem tonnu naftas un naftas produktu, kas piegādāti pa dzelzceļu, dīzeļdegvielas cauruļvadu un jūru. Šis apjoms par 3,6 miljoniem tonnu pārsniedz termināļa darbības rezultātus analogā periodā pirms gada. Kravu apjoms SIA Ventspils nafta termināls palielinās kopš 2007.gada janvāra, uzņēmumam sekmīgi uzsākot dīzeļdegvielas pieņemšanu no naftas produktu cauruļvada un aktivizējot sadarbību ar a/s Ventspils nafta akcionāru un SIA Ventspils nafta termināls līdzīpašnieku starptautisko naftas transportēšanas un tirdzniecības konsorciju Vitol.

 

2007.gada pirmajā pusgadā starptautiskās korporācijas Vitol uzņēmums Euromin Holdings ir pilnvērtīgi iesaistījies koncerna biznesā, kļūstot par 49% kapitāla daļu īpašnieku SIA Ventspils nafta termināls. Šis darījums parāda a/s Ventspils nafta vadības iepriekšējo gadu darbības atbilstību akcionāru interesēm koncerna uzņēmumu vērtības pieauguma nodrošināšanā, jo a/s Ventspils nafta panāktā vienošanās ar Vitol apliecina, ka SIA Ventspils nafta termināls tehniskās un tehnoloģiskās iespējas, darbaspēka resurss un izaugsmes potenciāls tiek vērtēts ļoti augstu. Stratēģiskas sadarbības rezultātā starp Baltijas reģiona lielāko naftas un naftas produktu pārkraušanas termināli un pasaules naftas un gāzes sektora ietekmīgo kompāniju Vitol ir izveidojies nopietns kopuzņēmums visa reģiona mērogā.

 

Vienošanās ar Vitol ir ļoti būtiska SIA Ventspils nafta termināls un visam a/s Ventspils nafta koncernam, jo bez finansiālajiem ieguvumiem tuvākajos desmit gados nodrošinās termināļa stabilu darbību, garantētus ienākumus un darbavietas, tajā pašā laikā a/s Ventspils nafta terminālī turpinot saglabāt mažoritāro ietekmi.

 

A/s Ventspils nafta un Euromin Holdings darījums paredz, ka par SIA Ventspils nafta termināls 49% kapitāla daļām tiek maksāti 90 miljonu ASV dolāru. Vitol no savas puses garantē arī kravu piegādes terminālim vai finansiālu kompensāciju, ja termināļa noslodze netiek nodrošināta nepieciešamajā apjomā.

 

Līdz ar Vitol ienākšanu uzņēmuma pamatkapitālā un pārvaldē SIA Ventspils nafta termināls ir aktivizējis sava biznesa iespēju paplašināšanas apzināšanu, pārskata periodā uzsākot arī mazuta rezervuāru parka celtniecības iespēju izpēti termināļa esošajā teritorijā.

 

Jau pēc 2007.gada sešu mēnešu beigām izmaiņas, kuru mērķis ir optimizēt sabiedrības pārvaldes struktūru, skārušas arī a/s Ventspils nafta padomes vadību – padomes priekšsēdētāja amatā ir ievēlēts ilggadējais a/s Ventspils nafta padomes priekšsēdētāja vietnieks, ekonomikas zinātņu doktors, naftas un naftas produktu tranzīta jomas speciālists un profesionālis Vladimirs Solomatins. Savukārt ietekmi šajā a/s Ventspils nafta pārraudzības institūcijā palielinājis a/s Ventspils nafta ārvalstu akcionārs, tā pārstāvjiem papildus iegūstot vēl vienu no trim padomes priekšsēdētāja vietnieku amatiem.

 

 

A/s Ventspils nafta

Sīkākai informācijai –

Gundega Vārpa,

tālr. 7229793;

e-pasts: gundega.varpa@vnafta.lv

Pielikumi
VN 2007 1.pusg. LV ls.doc (437.00 kB)