Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" publicē 2022. gada nerevidētos finanšu pārskatus
Emitents Augstsprieguma tīkls, AS (64883LC3F12690GATG87)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2023-02-28 18:32:43
Versijas komentārs
Teksts

Lai arī 2022. gadā Latvijas pārvades sistēmas operators ''Augstsprieguma tīkls'' (AST) saskarās ar būtiskiem izaicinājumiem un zaudējumiem elektroenerģijas cenas straujā kāpuma dēļ, operators gadu ir noslēdzis ar pozitīvu peļņas rādītāju. Pēc gada pārskata apstiprināšanas par AST peļņas sadali lems akcionārs  – Klimata un enerģētikas ministrija. Vismaz 64% no peļņas tiks ieskaitīti valsts budžetā. Balstoties uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lēmumu, pamatdarbības zaudējumi tika segti ar uzkrātajiem pārslodzes maksas ieņēmumiem.

AST koncerna dabasgāzes pārvades segmenta peļņa pirms nodokļiem bija 2,6 milj. EUR, savukārt, dabasgāzes uzglabāšanas segmenta peļņa pirms nodokļiem – 11,2 milj. EUR.

AST 2022.gada zaudējumi no elektroenerģijas pārvades sasniedza 32,1 milj. EUR. Spēkā esošais elektroenerģijas pārvades pakalpojumu tarifs, kas tika apstiprināts 2020. gada novembrī, nenosedza augsto elektroenerģijas cenu - izmaksu pieaugumu. Lai nosegtu zaudējumus, uzkrātie pārslodzes maksas ieņēmumi – 36,5 milj. EUR, saskaņā ar SPRK sniegto atļauju, tika novirzīti to segšanai.

Salīdzinot ar 2021. gadu, AST kopējo ieņēmumu pieaugums 2022. gadā ir pieaudzis par 135%. Galvenokārt tas ir saistīts ar ieņēmumiem no balansējošās elektroenerģijas, kā arī pārslodzes maksas ieņēmumiem. Neraugoties uz elektroenerģijas cenu izmaiņām, NordPool biržā 2022. gadā nebija vērojamas būtiskas svārstības.

  1. gadā AST lietotājiem Latvijā pārvadīja elektroenerģiju 6 193 gigavatstundu (GWh) apjomā, kas ir par 1% mazāk nekā iepriekšējā gadā (6 312 GWh).

Ar pārskatiem iespējams iepazīties AST mājas lapā https://www.ast.lv/lv/content/finansu-parskati sadaļā Starpperiodu finanšu pārskati.".

 

Par AS "Augstsprieguma tīkls"

AST ir Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina nepārtrauktu, drošu un ilgtspējīgi efektīvu elektroenerģijas pārvadi visā Latvijā. Tā vīzija ir kļūt par reģiona vadošo pārvades sistēmas operatoru, kas operatīvi un sekmīgi ievieš uz attīstību vērstas izmaiņas. AST pieder dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" 68,46 % kapitāldaļu.

Papildus informācija:

Elīna Grīvāne

Komunikācijas vadītāja

Tālr. +371 27060306

E-pasts: elina.grivane@ast.lv

Pielikumi
Gada_parskats_2022_12M_LVL_FINAL.pdf (2590.26 kB)