Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Moody's apstiprina ALTUM kredītreitingu Baa1
Emitents Attīstības finanšu institūcija Altum, AS (5493007HPQSSX8BJ4315)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2022-12-19 15:16:57
Versijas komentārs
Teksts

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service 2022. gada 16.decembrī apstiprināja Attīstības finanšu institūcijas Altum ilgtermiņa kredītreitingu Baa1 ar stabilu perspektīvas novērtējumu, kas ir tādā pat līmenī kā tika apstiprināts 2019. gada martā. Arī bāzes kredītnovērtējums (baseline credit assessment) ir apstiprināts baa3, līdz ar īstermiņa reitingu P-2.

Moody’s ilgtermiņa kredītreitings Baa1 Altum ir viens no augstākajiem Latvijas kapitālsabiedrībām piešķirtajiem. Savukārt Altum bāzes kredītnovērtējuma (baseline credit assessment) pārapstiprinājums baa3 līmenī, kā izriet no Moody’s vērtējuma, liecina par:

 

  • “uznēmuma spēcīgo finanšu stabilitāti ar ļoti augstu kapitalizācijas pakāpi, lielu riska seguma rezervi publiskā finansējuma programmu ietvaros un zemu refinansēšanas risku. Šīs stiprās puses līdzsvaro augsto problemātisko kredītu apjomu un zemo rentabilitāti; un
  • kā arī ALTUM unikālo pozīciju Latvijas finanšu pakalpojumu nozarē, akcentējot ALTUM mandātu nodrošināt pieeju valsts un ES fondu līdzekļiem gan gala klientiem,  gan citām finanšu institūcijām”.

Reinis Bērziņš, ALTUM valdes priekšsēdētājs:

“Esam patiesi lepni saglabāt ALTUM piešķirto augsto kredītreitingu Baa1 arī šajā, negatīviem satricinājumiem piepildītā laikā, kāds pandēmijas un Krievijas izraisītā agresijas kara Ukrainā dēļ ir bijis pēdējo trīs gadu periods. Nemainīgi augsta reitinga noturēšana finanšu tirgos ar nenoteiktību piepildītā laikā ir ALTUM risku vadības, finanšu pārvaldības un plānošanas profesionalitātes novērtējums. Baa1 reitings ļaus mums ar pārliecību turpināt piedalīties sarunās ar starptautiskajiem partneriem un piesaistīt finansējumu tautsaimniecībai svarīgu projektu īstenošanai uz labākajiem iespējamajiem nosacījumiem.”

Kredītreitinga novērtējums veikts balstoties uz Moody’s 2019. gada novembra Finanšu institūciju metodiku (Finance Companies Methodology) un 2020. gada februāra Ar valdību-saistītu emitentu metodiku (Government-Related Issuers Methodology).

Sākotnēji ALTUM Baa1 reitingu saņēma 2017. gada jūnijā.

ALTUM ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar atbalsta finanšu instrumentiem - aizdevumiem, garantijām un ieguldījumiem riska kapitāla fondos - nodrošina finanšu resursu pieejamību uzņēmumiem un mājsaimniecībām, jomās, kuras valsts izvirzījusi kā atbalstāmas un svarīgas, tādejādi veicinot tautsaimniecības attīstību un sekmējot privātā kapitāla un finanšu resursu mobilizēšanu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody's Investors Service 2019. gada 25. martā pārapstiprināja Altum ilgtermiņa kredītreitingu Baa1 ar stabilu perspektīvas novērtējumu. Savukārt bāzes kredītnovērtējums (baseline credit assessment) tika paaugstināts uz investīciju līmeņa reitingu baa3. 2017. gada 24. oktobrī Altum obligācijas tika iekļautas regulētajā tirgū - biržas Nasdaq Riga Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā.

 

         Laura Lapkovska
         AS „Attīstības finanšu institūcija Altum” Investoru attiecību daļa
         Tel.: 26165699
         E-pasts: Laura.Lapkovska@altum.lv

Pielikumi
Rating Action-Moodys-affirms-Altums-Baa1-iss-16Dec2022.pdf (73.48 kB)