Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS DelfinGroup pērn novērsa siltumnīcefekta gāzu papildu emisiju rašanos 10 793 tonnu apmērā
Emitents DelfinGroup, AS (iepriekšējais nosaukums - ExpressCredit, SIA) (2138002PKHUJIMVMYB13)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2022-06-20 13:31:18
Versijas komentārs
Teksts

Latvijas finanšu koncerns AS DelfinGroup 2021. gadā, sniedzot aprites ekonomikas pakalpojumus, novērsa  siltumnīcefekta gāzu papildu emisiju rašanos 10 793  tonnu apmērā. Tādejādi uzņēmums nosedzis 2 955 Latvijas iedzīvotāju pērn radītās emisijas, liecina AS DelfinGroup sagatavotais otrais ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības jeb ESG ziņojums. Kopējais Latvijas siltumnīcefekta gāzu emisiju apjoms sasniedz 3,59 tonnas uz vienu iedzīvotāju.

Tāpat jaunais ESG ziņojums parāda, ka AS DelfinGroup pozitīvās aktivitātes vides jomā (handprint) 56 reizes pārsniedz paša uzņēmuma radītās tiešās emisijas (footprint). Tas uzņēmumam ir īpaši nozīmīgi, jo ar zīmolu Banknote aktīvi tiek attīstīts aprites ekonomikas biznesa virziens. Lombardu tīkls Banknote ir kļuvis par vienu no vadošajiem mazlietoto un lietoto preču tirdzniecības kanāliem Latvijā, kas iedzīvotājiem visā valstī palīdz apmainīties ar lietām, kuras pašiem vairs nav neieciešamas. Atkārtota preču izmantošana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā mazināt nevajadzīgo patēriņu un pārmērīgo dabas resursu izsaimniekošanu. Tas atbilst arī vienam no galvenajiem Eiropas Zaļā kursa mērķiem – samazināt atkritumu apjomu un pagarināt produktu lietderīgu izmantošanu.

AS DelfinGroup valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš: “Jaunais ESG ziņojums ir pirmais, kas tapis pēc akciju kotēšanas uzsākšanas Nasdaq Riga biržā. Atskatoties varam teikt, ka 2021. gads ir bijis gan visnozīmīgākais, gan visizaicinošākais uzņēmuma pastāvēšanas vēsturē, jo veiksmīgi īstenojām akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO), piesaistot uzņēmumam jaunas investīcijas un gandrīz 6 000 jaunu investoru. Turpinājām pilnveidot uzņēmuma korporatīvo pārvaldību un vadības komandu. Tostarp pērn valdē darbu uzsāka Aldis Umblejs un Sanita Zitmane, kas abi ir fintech nozares profesionāļi ar zināšanām, kuras sekmēs uzņēmuma ilgtermiņa izaugsmi. 2022. gada sākumā padome apstiprināja atjaunoto stratēģiju 2022. – 2024. gadam, nosakot četrus galvenos izaugsmes pamatvirzienus – pilnveidot privātpersonu aizdevumu segmentu, paplašināt filiāļu tīklu un klientu servisu, attīstīt aprites ekonomikas pakalpojumus un ieviest jaunas tehnoloģijas. Paredzams, ka AS DelfinGroup visos šajos virzienos nostiprinās savas tirgus pozīcijas un nākamie trīs gadi būs veiksmīgākie uzņēmuma vēsturē.”

ESG ziņojums parāda, ka AS DelfinGroup liela uzmanība tiek pievērsta darbinieku labsajūtai, darba vides pilnveidošanai un tālākizglītībai. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 300 darbinieku, un aptaujas parāda, ka 93% uzņēmumā strādājošo kopumā ir apmierināti ar darba vidi.   

AS DelfinGroup augsto korporatīvās pārvaldības līmeni un sociālo atbildību novērtē arī valsts institūcijas un sabiedriskās organizācijas. AS DelfinGroup ir starp 76 vislabāk pārvaldītajiem Latvijas uzņēmumiem, kurš ir saņēmis Valsts ieņēmumu dienesta sadarbības programmas Zelta līmeņa statusu. Savukārt Korporatīvās pārvaldības konsultatīvā padome AS DelfinGroup pērn piešķīra Latvijas Korporatīvās pārvaldības balvu par vissekmīgāk īstenoto padomes atlasi. Uzņēmuma padomē trīs no pieciem locekļiem ir neatkarīgi nozares profesionāļi, kas Latvijas biznesa vidē joprojām ir salīdzinoši reta vadības prakse.

Finansējuma piesaistes jomā AS DelfinGroup turpina īstenot diversificētu stratēģiju, kas nodrošina iespēju uzņēmumam piesaistīt jaunu finansējumu uz arvien izdevīgākiem nosacījumiem. Uzņēmuma kapitālu veido pašu kapitāls (37%), obligācijas (24%) un AS Mintos savstarpējo aizdevumu platformā piesaistītais finansējums (39%). Tostarp AS Mintos platformā jau ir izdevies piesaistīt ieguldījumus no vairāk nekā 64 tūkstošiem investoru no 107 valstīm. Pērn piesaistītais finansējums uzņēmumam ļāva ievērojami samazināt kopējās finansējuma izmaksas. 2021. gada oktobra beigās tika dzēstas 2016. gadā emitētās obligācijas 5 miljonu eiro apmērā ar 14% kupona likmi, bet novembrī  – 2019. gada obligācijas 5 miljonu eiro apmērā arī ar kupona likmi 14%. Tāpat decembrī tik dzēstas eiro obligācijas 3,5 miljonu apmērā ar 12% kupona likmi. Savukārt 2022. gada maijā noslēdzās 10 miljonu eiro obligāciju emisija, kuru gada kupona likme bija vairs tikai 8%.

Stabilā izaugsme biznesā ir motivējusi AS DelfinGroup arvien plašāk iesaistīties arī dažādos sociālos projektos un aktivitātēs. Turpinot atbalstīt gan vecāka gadagājuma cilvēkus, gan jaunākos sabiedrības locekļus, AS DelfinGroup sadarbojas ar Latvijas Senioru kopienu apvienību un Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu. 2021. gadā kopumā AS DelfinGroup dažādas labdarības iniciatīvas atbalstīja ar 99,9 tūkstošiem eiro. Tāpat 2022. gada sākumā uzņēmums ziedoja 200 000 eiro Ukrainas  atbalstam.  

Par AS DelfinGroup

AS DelfinGroup ir licencēts uz tehnoloģijām balstīts finanšu nozares koncerns, kas dibināts 2009. gadā un strādā ar zīmoliem Banknote un VIZIA. Uzņēmums pastāvīgi attīsta un piedāvā patēriņa aizdevumus, aizdevumus senioriem, nomaksas pakalpojumus, lombarda aizdevumus un lietotu un mazlietotu preču tirdzniecību vairāk nekā 90 filiālēs visā Latvijā, kā arī tiešsaistē. AS DelfinGroup vairāk nekā 300 profesionāļu komanda vidēji mēnesī izsniedz 35 tūkstošus aizdevumu. Uzņēmuma kopējais reģistrēto klientu skaits pārsniedz 400 000. AS DelfinGroup kopš 2014. gada ir pazīstama Nasdaq Riga biržā kā obligāciju emitents un kopš 2021. gada kā akciju emitents Baltijas Oficiālajā sarakstā. Uzņēmums 2021. gadā veica IPO, piesaistot gandrīz 6000 jaunu akcionāru. Uzņēmums veic regulāru ikceturkšņa dividenžu izmaksu. 2021. gadā uzņēmuma kredītportfelis sasniedza 43 miljonus eiro, EBITDA bija 10,2 miljoni eiro un peļņa pirms nodokļiem sasniedza 5,2 miljonus eiro. Uzņēmuma ilgtspējas pamatā ir fokuss uz korporatīvo pārvaldību, fintech inovācijām, atbildīgu aizdevumu izsniegšanu, finanšu iekļaušanu un aprites ekonomikas veicināšanu. Uzņēmums strādā ar peļņu katru gadu kopš 2010. gada.

Papildu informācija:
Aldis Umblejs,
AS DelfinGroup finanšu direktors
Tālr.: +371 26189988
E-pasts: IR@delfingroup.lv

Pielikumi
Delfingroup ESG report 2021_2022.pdf (124214.46 kB)