Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS “Latvijas Gāze” paziņojums par dabasgāzes piegādēm
Emitents Latvijas gāze, AS (097900BGMO0000055872)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2022-04-03 20:00:21
Versijas komentārs
Teksts

 

AS “Latvijas Gāze” ir noslēgts un spēkā esošs ilgtermiņa līgums par dabasgāzes piegādi līdz 2030. gadam ar PAS “Gazprom”, kas paredz norēķinus par dabasgāzi eiro.

 

Atbilstoši izmaiņām  Krievijas Federācijas likumdošanā, sākot ar 2022.gada  1.aprīli norēķini par dabasgāzes piegādēm, kas pēc 2022.gada 1.aprīļa tiek veiktas saskaņā ar PAS ”Gazprom” ārējās tirdzniecības līgumiem par dabasgāzes piegādi ārvalstīs (virknei valstu), veicami tikai un vienīgi Krievijas rubļos.

 

Izvērtējot minētās norēķinu kārtības maiņas atbilstību iepriekš noteiktajam sankciju režīmam, pirmšķietami ir viedoklis,  ka šāda norēķinu kārtība – Krievijas rubļos- formāli nepārkāpj sankciju režīmu un ir iespējama. Šobrīd Latvijas Gāze turpina padziļināti analizēt piedāvātās norēķinu metodes maiņu gan no juridiskā viedokļa, gan no koncerna biznesa interešu viedokļa.

 

A/s “Latvijas Gāze” Valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis “a/s “Latvijas Gāze” dabasgāzes krājumu apjoms dabasgāzes krātuvē ir pietiekams, lai savas līgumsaistības pret mājsaimniecībām un citiem klientiem pildītu, piegādājot krātuvē iesūknēto dabasgāzi. Lēmums nesūknēt gāzi pa cauruļvadiem aprīlī tika pieņemts, ņemot vērā vēsturiski augstāko dabasgāzes cenu apjomu aprīlī, kas novestu pie nesamērīgi augstas dabasgāzes pārdošanas cenas mūsu klientiem un padarītu šādus piedāvājumus nekonkurētspējīgus.”

 

Tāpat, kā līdz šim - a/s“ Latvijas Gāze” turpina piegādāt dabasgāzi mājsaimniecībām un citiem klientiem atbilstoši noslēgto līgumu saistībām un līgumā paredzētajos termiņos un ir pilnībā gatava to darīt arī turpmāk.

 

AS “Latvijas Gāze” vārdā,

Valdes priekšsēdētājs

Aigars Kalvītis

 

Par AS “Latvijas Gāze”

Latvijas Gāze ir viens no Baltijas reģiona enerģētikas nozares līderiem.

Mūsu mērķis ir stiprināt Latvijas Gāzes koncerna līderpozīcijas Latvijas un Baltijas enerģijas tirgū, kļūstot par klientu pirmo izvēli starp dabasgāzes piegādātājiem un nodrošinot stabilāko dabasgāzes apgādi visam reģionam.

Dabasgāzes vairumtirdzniecība un pārdošana biznesa klientiem tiek veikta Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Pēc Somijas gāzes tirgus atvēršanas 2020. gada 1. janvārī Latvijas Gāze veiksmīgi ir uzsākusi dabasgāzes tirdzniecību arī Somijā. Mājsaimniecību segmentā Latvijas Gāze ir vislielākais un nozīmīgākais dabasgāzes tirgotājs Latvijā.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1991. gadā, apvienojot Latvijas teritorijā esošo gāzes infrastruktūru un institūcijas, tika izveidots apvienotais valsts uzņēmums "Latvijas Gāze". 1997. gadā tika uzsākta uzņēmuma privatizācija, noslēdzot to 2002. gadā. Kopš 1999. gada 15. februāra AS “Latvijas Gāze” akcijas tiek kotētas Nasdaq Riga biržā. Ņemot vērā Eiropas Savienības prasības dabasgāzes tirgus izveidei, kā arī beidzoties starp valsti un Latvijas Gāzes akcionāriem noslēgtā privatizācijas līguma termiņam, no Latvijas Gāzes 2017. gada sākumā tika nodalīts vienotais pārvades un uzglabāšanas uzņēmums AS “Conexus Baltic Grid”, bet 2017. gada 1. decembrī tika nodalīts sadales sistēmas operators AS “Gaso”.

 

Kontaktinformācija:

Sandra Joksta

investor.relations@lg.lv

tel. + 371 67 374 369

 

Pielikumi