Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Šai apkures sezonai gāze ir pietiekamā daudzumā
Emitents Latvijas gāze, AS (097900BGMO0000055872)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2022-03-10 16:00:11
Versijas komentārs
Teksts

Šai apkures sezonai gāze ir pietiekamā daudzumā. Bažu par to, ka apvērētu aptrūkties gāze līdz apkures sezonas beigām, nav. Gāze ir pietiekoši gan AS “Latvijas Gāze” gan AS “Latvenergo”, gan citiem tirgus dalībniekiem. Tuvākos trīs mēnešus nebūtu vispār ne par ko jāuztraucas. Šobrīd tiek strādāts pie tā, lai vasarā varētu nodrošināt gāzes iesūknēšanu nākamajai apkures sezonai. Tāda iespēja, ka gāze netiks saņemta, netiek pieļauta – vienā vai otrā veidā Latvija vasaras sezonā gāzi saņems.

Latvijā gāzes apgādes sistēma tika būvēta vēl padomju laikā, un infrastruktūra Latvijas vajadzībām ir ļoti liela  un tehniski stabila. Tie savienojumi, kas pēdējos gados tika uzbūvēti gan ar Somiju gan ar Poliju, dod teorētiskas iespējas gazes apgādi diversificēt, bet, protams, iepriekšējos gados pamatā dabasgāze tika piegādāta no Krievijas.

Attiecībā uz jautājumu par sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izveides nepieciešamību Latvijā, tās būtu ļoti lielas izmaksas, kas atsauktos uz gāzes cenu. Teorētiski vēl kāds sašķidrinātās dabasgāzes termināls ir iespējams, bet par to būs jāmaksā visiem patērētājiem, jo simti miljonu, kas būs jāiegulda jaunā infrastruktūrā, guslies uz gāzes cenu.

Vienlaikus ir nepieciešamas investīcijas cauruļvada sistēmā starp Lietuvu un Latviju, palielinot cauruļvada jaudu, jo Klaipēdas termināļa jauda ir liela.  Pie pašreizējām gāzes cenām  pasaule nevar funkcionēt, tāpēc, ja nenotiks kāda ārkārtas situācija, tirgum būtu jānomierinās. 

Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa jauda ir 40 teravatstundu (TWh) sezonā, savukārt sezonā patēriņš Lietuvā ir 20 TWh, Latvijā – 10 tWh, bet Igaunijā – 5 TWh. Gāze no Krievijas pērn veidoja apmēram 20% no Klaipēdas sašķidrinātās gāzes terminālī pārkrautās gāzes.

 

AS “Latvijas Gāze” vārdā,

Valdes priekšsēdētājs

Aigars Kalvītis

 

Par AS “Latvijas Gāze”

Latvijas Gāze ir viens no Baltijas reģiona enerģētikas nozares līderiem.

Mūsu mērķis ir stiprināt Latvijas Gāzes koncerna līderpozīcijas Latvijas un Baltijas enerģijas tirgū, kļūstot par klientu pirmo izvēli starp dabasgāzes piegādātājiem un nodrošinot stabilāko dabasgāzes apgādi visam reģionam.

Dabasgāzes vairumtirdzniecība un pārdošana biznesa klientiem tiek veikta Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Pēc Somijas gāzes tirgus atvēršanas 2020. gada 1. janvārī Latvijas Gāze veiksmīgi ir uzsākusi dabasgāzes tirdzniecību arī Somijā. Mājsaimniecību segmentā Latvijas Gāze ir vislielākais un nozīmīgākais dabasgāzes tirgotājs Latvijā.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas 1991. gadā, apvienojot Latvijas teritorijā esošo gāzes infrastruktūru un institūcijas, tika izveidots apvienotais valsts uzņēmums "Latvijas Gāze". 1997. gadā tika uzsākta uzņēmuma privatizācija, noslēdzot to 2002. gadā. Kopš 1999. gada 15. februāra AS “Latvijas Gāze” akcijas tiek kotētas Nasdaq Riga biržā. Ņemot vērā Eiropas Savienības prasības dabasgāzes tirgus izveidei, kā arī beidzoties starp valsti un Latvijas Gāzes akcionāriem noslēgtā privatizācijas līguma termiņam, no Latvijas Gāzes 2017. gada sākumā tika nodalīts vienotais pārvades un uzglabāšanas uzņēmums AS “Conexus Baltic Grid”, bet 2017. gada 1. decembrī tika nodalīts sadales sistēmas operators AS “Gaso”.

 

Kontaktinformācija:

Sandra Joksta

investor.relations@lg.lv

tel. + 371 67 374 369

 

 

 

Pielikumi