Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Uzsākta AS "Augstsprieguma tīkls" zaļo obligāciju kotācija Nasdaq Riga Baltijas vērtspapīru sarakstā
Emitents Augstsprieguma tīkls, AS (64883LC3F12690GATG87)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2021-11-29 17:07:19
Versijas komentārs
Teksts

Pirmdien, 29. novembrī, uzsākta Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) emitēto zaļo obligāciju kotācija biržas AS "Nasdaq Riga" Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā. AST ir pirmais Baltijas pārvades sistēmas operators, kurš ir emitējis zaļās obligācijas.

"Zaļo obligāciju emisija 100 miljonu eiro vērtībā ir svarīgs notikums ne tikai valsts akciju sabiedrībai "Augstsprieguma tīkls" un veidam, kā uzņēmums plāno sasniegt izvirzītos mērķus, bet arī sasaucas ar valdības īstenoto viedo reindustrializāciju. Mēs vēlamies piesaistīt arvien vairāk investīciju un palīdzēt mūsu uzņēmumiem izaugt, it īpaši eksporta jomā. Lai to paveiktu, ir nepieciešams kapitāls. Tas, ka "Augstsprieguma tīkls" izlaiž savas obligācijas, palīdz attīstīt mūsu kapitāla tirgu. Un, jo attīstītāks un likvīdāks ir kapitāla tirgus, jo vieglāka ir piekļuve papildus kapitālam. Šodien mēs atzīmējam ne tikai "Augstsprieguma tīkls" sekmes, sasniedzot fondu biržas noteiktos augstos standartus vērtspapīru emitēšanai, bet mēs arī palīdzam attīstīt pašu kapitāla tirgu, kas savukārt veicina visas tautsaimniecības attīstību," biržas zvana iezvanīšanas ceremonijā teica Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Savukārt finanšu ministrs Jānis Reirs savā uzrunā uzsvēra zaļo obligāciju nozīmi svarīgu investīciju projektu realizācijā un kapitāla tirgus priekšrocības pret citiem finansējuma avotiem: "AST zaļo obligāciju emisija ir būtiska valsts interešu enerģētikas projektu īstenošanai un vēl viens svarīgs solis Zaļā kursa virzienā. Obligāciju emisija ļauj piesaistīt līdzekļus ar izdevīgākajiem nosacījumiem, procesu vadot pašam emitentam. Un tas nebūtu iespējams bez uzlabojumiem kapitālsabiedrības pārvaldībā un rūpīgi izstrādātas stratēģijas."

AST valdes priekšsēdētāja Gunta Jēkabsone pirms svinīgās zvana iezvanīšanas ceremonijas stāstīja: "Esmu gandarīta par savas komandas darbu, izejot visus sagatavošanās posmus līdz uzņēmuma obligāciju kotācijas uzsākšanai biržā, nodrošinot nepieciešamo caurskatāmību un uzlabojumus kapitālsabiedrības pārvaldībā. Mēs esam pirmais pārvades sistēmas operators Baltijā, kas emitējis zaļās obligācijas, turklāt interese par tām divas reizes pārsniedza piedāvājumu. Saņemtie līdzekļi bija mūsu iespēja pārfinansēt aizdevumu, kā rezultātā neilgi pēc emisijas kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" paaugstināja AST kredītreitingu līdz atzīmei A-, kas ir augstākais novērtējums Latvijas mēroga uzņēmumu vidū. Un tas ir arī signāls, kas ļauj AST plānot nozīmīgus kapitālieguldījumus liela apjoma atjaunojamās enerģijas ražotāju pieslēgšanai Latvijas energosistēmā un Baltijas elektrotīklu sinhronizācijai ar Eiropas tīkliem."

Jau ziņots, ka AST 13. oktobrī realizēja 5,25 gadu zaļo obligāciju izvietošanu par 100 miljoniem eiro ar fiksētu gada procentu likmi (kuponu) 0,5% un ienesīgumu 0,527%, un šī ir pirmā AST obligāciju emisija no kopumā plānotajām 160 miljonus EUR vērtajām obligācijām. Obligāciju iegādes rīkojumi tika saņemti no vairāk nekā 20 investoriem, ieskaitot pensiju fondus, aktīvu pārvaldības fondus, apdrošināšanas sabiedrības un bankas Baltijā un Ziemeļvalstīs, kā arī no starptautiskajām finanšu institūcijām – Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas un Ziemeļu Investīciju bankas. Emitējot obligācijas, AST ir refinansējis iepriekš ņemtos aizņēmumus, kas bija viens no priekšnoteikumiem, lai starptautiskā kredītreitingu aģentūra "S&P Global Ratings" 12. novembrī paaugstinātu AST piešķirto ilgtermiņa kredītreitingu no BBB+ uz A- ar stabilu perspektīvu.

Par AS "Augstsprieguma tīkls"

AST ir Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina nepārtrauktu, drošu un ilgtspējīgi efektīvu elektroenerģijas pārvadi visā Latvijā. Tā vīzija ir kļūt par reģiona vadošo pārvades sistēmas operatoru, kas operatīvi un sekmīgi ievieš uz attīstību vērstas izmaiņas. AST pieder dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" 68,46% kapitāldaļu.

Papildu informācija:

Lāsma Līvzeniece

Komunikācijas vadītāja

Tālr. +371 26154969

E-pasts: lasma.livzeniece@ast.lv

 

Atruna

 

NAV PAREDZĒTS IZDOŠANAI, PUBLICĒŠANAI VAI IZPLATĪŠANAI PILNĪBĀ VAI DAĻĒJI TĀDĀS VALSTĪS VAI JURISDIKCIJĀS, VAI JEBKURAI PERSONAI VAI REZIDENTAM, KURI ATRODAS TĀDĀS VALSTĪS VAI JURISDIKCIJĀS, KURĀS ŠĀDAS DARBĪBAS BŪTU NELIKUMĪGAS VAI IR NEPIECIEŠAMI TĀDI PASĀKUMI, KAS NAV NOTEIKTI LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTOS, IESKAITOT AMERIKAS SAVIENOTĀS VALSTIS, AUSTRĀLIJU, JAPĀNU, KANĀDU, HONKONGU, DIENVIDĀFRIKU UN SINGAPŪRU. ŠIS PAZIŅOJUMS ARĪ NAV ADRESĒTS PRIVĀTIEM INVESTORIEM EIROPAS EKONOMISKAJĀ ZONĀ.

 

Šeit sniegtā informācija nav paredzēta pilnīgai vai daļējai, tiešai vai netiešai izpaušanai, publicēšanai vai izplatīšanai Amerikas Savienotajās Valstīs, Austrālijā, Japānā, Kanādā, Honkongā, Dienvidāfrikā, Singapūrā vai jebkurā citā jurisdikcijā, vai jebkādos citos apstākļos, kuros informācijas izpaušana, publicēšana vai izplatīšana būtu nelikumīga. Šeit sniegtā informācija neveido piedāvājumu vai pieprasījumu pārdot obligācijas nevienā jurisdikcijā, kurā šāds piedāvājums, obligāciju pirkšana vai pārdošana būtu pretlikumīga pirms reģistrācijas, atbrīvojama no reģistrācijas vai kvalificējama saskaņā ar jebkuras šādas jurisdikcijas vērtspapīru likumiem. Personām, kuru rīcībā ir nonācis šis paziņojums, ir pienākums būt informētām un ievērot visus minētos ierobežojumus.

 

Šis paziņojums nav piedāvājums pārdot vai lūgums pirkt vai parakstīties uz jebkuriem vērtspapīriem Amerikas Savienotajās Valstīs. Vērtspapīri nav un netiks reģistrēti saskaņā ar Amerikas Savienoto Valstu 1933. gada Vērtspapīru likumu (ar grozījumiem), un vērtspapīrus nav atļauts piedāvāt vai pārdot Amerikas Savienotajās Valstīs bez reģistrācijas vai atbrīvotiem no reģistrācijas pienākuma saskaņā ar 1933. gada Vērtspapīru likumu (ar grozījumiem). Emitents nav reģistrējis un neplāno reģistrēt neviena piedāvājuma nevienu laidienu Amerikas Savienotajās Valstīs vai izteikt jebkādu vērtspapīru publisko piedāvājumu Amerikas Savienotajās Valstīs.

Pielikumi