Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS ”Citadele banka” 2018. gada auditētais finanšu pārskats
Emitents Citadele banka, AS (2138009Y59EAR7H1UO97)
Veids 1.1 Gada finanšu pārskati un revīzijas ziņojumi
Valoda EN
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2019-03-18 17:12:55
Versijas komentārs
Teksts

Citadeles grupas darbību 2018. gadā raksturo stabili rādītāji visos galvenajos darbības segmentos un tālāka jaunu un uzlabotu bankas ikdienas pakalpojumu un novatorisku risinājumu ieviešana bankas klientiem. Reitingu aģentūra „Moody's” par vienu pakāpi paaugstināja grupas kredītreitingu līdz Ba1, atspoguļojot Citadeles veiksmīgo izaugsmes stratēģiju, uzlaboto kapitalizāciju un aktīvu kvalitāti.

Galvenie rādītāji un notikumi

  • Moody’s paaugstina bankas kredītreitingu uz Ba1
  • Jaunu digitālo risinājumu, produktu un pakalpojumu attīstība
  • Neto procentu ienākumi pieauga par 10%, 2018. gadā sasniedzot 82.6 miljonus eiro
  • Neto peļņa pieauga par 11%, sasniedzot 34.8 miljonus eiro
  • Grupas kopējais kredītportfelis 2018.gadā palielinājās par 65 miljoniem eiro. Jaunos kredītos tika izsniegti 479 miljoni eiro
  • Kapitāla pietiekamības rādītājs sasniedza 20.1%
  • AS “Citadele banka” iegādājas 12.5% SIA  Mobilly akciju kapitāla
  • Mainīts AB “Citadele” bankas (Lietuva) juridiskais statuss no meitas sabiedrības uz filiāli un ieviesta Latvijā un Igaunijā izmantotā bankas pamatsistēma

Citadeles grupas 2018. gada sniegumu galvenokārt ietekmēja neto procentu ienākumu apjoma pieaugums no Baltijas kredītportfeļa un biznesa aktivitātes privātpersonu un mazā biznesa apkalpošanas segmentā, kā arī uzlabojumi kredītportfeļa likmēs un zemāki procentu izdevumi. Grupas neto procentu ienākumi palielinājās par 10%, salīdzinot ar 2017. gadu, 2018. gadā sasniedzot 82.6 miljonus eiro. Grupas neto peļņa 2018. gadā sasniedza 34.8 miljonus eiro, kas atbilst kapitāla atdevei 12.3% gadā. Grupas neto peļņa, pieauga par 11%, salīdzinot ar 2017. gada peļņu, kas koriģēta par būtiskiem vienreizējiem notikumiem.

Guntis Beļavskis, bankas Citadele valdes priekšsēdētājs: “2018.gada rezultāti liecina, ka esam uz pareizā ceļa, lai sasniegtu savu mērķi kļūt par Baltijas čempionu banku sfērā. Finansējuma nodrošināšana Baltijas uzņēmumu un iedzīvotāju ekonomiskai izaugsmei ieņem nozīmīgu lomu Citadeles stratēģijā. 2018. gadā Citadele jaunos kredītos izsniedza 479 miljonus eiro. Mēs turpinājām nostiprināt mūsu kā inovāciju ieviesēja pozīciju finanšu pakalpojumu jomā Baltijā, ieviešot jaunas digitālās funkcijas internetbankā un mobilajā aplikācijā. Mēs pabeidzām AB „Citadele” bankas reorganizācijas procesu, kas nodrošinās ātrāku jaunu digitālo pakalpojumu ieviešanu mūsu klientiem Lietuvā un palīdzēs īstenot efektīvāku grupas pārvaldību. Grupas kredītreitinga paaugstinājums un Moody’s pozitīvā nākotnes prognoze ir apliecinājums bankas progresam Baltijas izaugsmes stratēģijas īstenošanā, aktīvu kvalitātes un kapitāla līmeņa uzlabošanā.”

Bankas izsniegtie kredīti korporatīvajiem klientiem un privātpersonām

Grupas kopējais kredītportfelis kopš 2017. gada 31. decembra palielinājās par 65 miljoniem eiro. Jaunos kredītos tika izsniegti 479 miljoni eiro, un korporatīvo klientu segmentā uzsāktie darījumi norāda par veselīgu plānoto kreditēšanas apjomu  2019. gadā. Gada laikā kredītu portfelis privātpersonu un mazā biznesa segmentos palielinājās par vairāk nekā 10%. Atbilstoši grupas riska mazināšanas plānam, kopējais noguldījumu apjoms samazinājās par 9% līdz 2,645 miljoniem eiro.

2018. gadā Citadeles grupa stiprināja tās kapitāla pietiekamības rādītāju, kas palielinājās līdz 20.1%, salīdzinoši ar 18.4% 2017. gada beigās. Grupas likviditātes pozīcija saglabājās spēcīga, likviditātes seguma rādītājam (LCR) sasniedzot 259%, un kredītu-noguldījumu attiecība 2018. gada beigās sasniedza 53%.

Kredītreitinga paaugstinājums

Starptautiskā reitingu aģentūra „Moody's Investors Service” 2018. gada oktobrī paaugstināja AS „Citadele banka” ilgtermiņa noguldījumu kredītreitingu no Ba2 uz Ba1, saglabājot pozitīvu nākotnes prognozi. Kā norāda "Moody’s", Citadeles kredītreitinga paaugstināšana galvenokārt ir saistīta ar veiksmīgu bankas stratēģijas īstenošanu, paplašinot darbību Baltijas valstīs. Reitinga paaugstināšanu pozitīvi ietekmēja arī augstāks kapitāla līmenis, augoša pelnītspēja, slikto kredītu apjoma samazināšanās, bankas pārvaldības stiprināšana un risku mazināšana, kas saistīta ar starptautisku klientu apkalpošanu.

Biometrija un digitālo tehnoloģiju inovācijas

2018. gadā Citadeles grupa turpināja ieviest un attīstīt jaunus digitālos risinājumus, produktus un pakalpojumus, lai apmierinātu klientu vēlmes vairākās jomās: uzlaboja internetbanku un mobilo lietotni, turpināja atjaunināt bezkontakta maksājumu termināļus un uzstādīja jaunus bankomātus ar skārienjūtīgiem ekrāniem. Citadele kļuva par pirmo banku Latvijā, kas mobilajā lietotnē ieviesa sejas atpazīšanas funkciju, lai autorizētos un apstiprinātu maksājumus. Lai nodrošinātu ātru, ērtu un drošu mijiedarbību ar klientiem, autorizējoties mobilajā lietotnē, veicot maksājumus un pārvaldot karšu drošību, ir ieviesta sejas atpazīšanas (Face ID) un pieskārienu (Touch ID) funkcionalitāte.

Citadele Banka un Mobilly apvieno spēkus, lai piedāvātu klientiem jaunus mobilo maksājumu risinājumus

2019. gada janvārī AS „Citadele banka" pabeidza 12.5% akciju kapitāla iegādi SIA „Mobilly" darījumā, kas tika izziņots 2018. gada novembrī. SIA „Mobilly" ir inovatīvu un ērtu pakalpojumu sniedzējs mobilo maksājumu jomā Latvijā. Kapitāla iegādes mērķis ir izveidot sadarbību, kas ļautu Citadelei un SIA „Mobilly" ieviest jaunas inovācijas un piedāvāt klientiem ērtus mobilo maksājumu risinājumus.

Mainīts AB “Citadele” bankas (Lietuva) juridiskais statuss no meitas sabiedrības uz filiāli

2018. gadā Citadele nolēma pārveidot AB „Citadele” bankas (Lietuva) no meitas uzņēmuma par filiāli un pāriet uz Latvijā un Igaunijā izmantoto bankas sistēmu. Šīs pārveides mērķis bija palielināt grupas darbības efektivitāti, attīstīt Citadeles pakalpojumus klientiem visā Baltijā un turpmāk strādāt izmantojot vienotu uzraudzības modeli visā Baltijā. 2019. gada 1. janvārī visi aktīvi, saistības un komercdarbība tika veiksmīgi pārnesta no AB „Citadele” bankas uz AS „Citadele banka" Lietuvas filiāli (apvienošanas rezultātā).

Par Citadeli

Citadeles grupas akcionāri ir starptautisks investoru konsorcijs ar pieredzi banku sektorā visā pasaulē un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka. Citadeles koncerns tiek pārvaldīts no Latvijas ar filiālēm un meitas uzņēmumiem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Šveicē. Citadele nodrošina norēķinus un karšu maksājumus, aizdevumus, noguldījumu, ieguldījumu, aktīvu pārvaldes un līzinga pakalpojumus, kā arī virkni ekskluzīvus, unikālus produktus. 2019. gadā viens no vadošajiem klientu servisa novērtēšanas un uzlabošanas uzņēmumiem Centrālajā un Austrumu Eiropā – “Dive GROUP” – atzina Citadeli par banku ar labāko klientu apkalpošanas servisu Latvijā un otro labāko Lietuvā.

 

Korporatīvās pārvaldības paziņojums ir pieejams interneta mājas lapā www.cblgroup.com sadaļas „Investoriem” apakšsadaļā “Finanšu atskaites”.

 

Papildu informācija:

 

Āris Dreimanis

Korporatīvās komunikācijas un mārketinga vadītājs

Tālrunis: +371 26124824

E-pasts: aris.dreimanis@citadele.lv

 

Ilona Frīdmane

Investoru attiecību vadītāja

Tālrunis: +371 67010183

E-pasts: IR@citadele.lv

 

Santa Daniela Kanaška

Investoru attiecību speciāliste

Tālrunis: +371 67010991

E-pasts: IR@citadele.lv

Pielikumi
Gada_parskats_2018.pdf (6008.56 kB)
Ilgtspejas_parskats_2018.pdf (602.09 kB)
Korporativa_parvaldiba_2018.pdf (273.69 kB)