Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "Brīvais vilnis" revidētais gada pārskats par 2017.gadu
Emitents Brīvais vilnis, AS (48510000158QBL0AK019)
Veids 1.1 Gada finanšu pārskati un revīzijas ziņojumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2018-04-30 16:14:01
Versijas komentārs
Teksts

VADĪBAS ZIŅOJUMS

Akciju sabiedrības “Brīvais vilnis” ("Sabiedrība") komercdarbības veidi ir zivju un zivju produktu pārstrāde un konservēšana, pārtikas produktu vairumtirdzniecība, kā arī pārējā citur nekvalificētā komercdarbība.

  1. gads ir divdesmit sestais Sabiedrības darbības gads kopš tās pārveidošanas par akciju sabiedrību.

Sabiedrība ir līderis produkcijas kvalitātes jomā, ražošanā netiek izmantotas ģenētiski modificētas izejvielas un sintētiskās pārtikas piedevas un garšas pastiprinātāji.

2017.gadā saražots 12.8 milj. kārbu dažāda (159) sortimenta zivju konservu, no tā 4.6 milj. kārbu šprotes, saražoti arī  2 veidi zivju preservu un 3 veidi kaltēto brētliņu. Pārdots 13.1 milj. kārbu par 6.8 milj. EUR, kas ir par 30% kārbu vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Sabiedrības  pārdošanas apjomu ietekmēja Krievijas noteiktais ekonomiskais embargo, Ukrainas grivnas devalvācija, pirktspējas kritums Aizkaukāza un Vidusāzijas valstīs, kā arī lielā konkurence zivju konservu pārdošanas tirgū Eiropā un Amerikā.

Sabiedrības 2017. gada saimnieciskās darbības rezultāts ir zaudējumi 1 122 260 EUR.

Sabiedrības rezultātu ietekmēja taksācijas gadā šaubīgo debitoru uzkrājumu izveidošana 142 tūkst. EUR apmērā un debitoru norakstīšana zaudējumos 233 tūkst. apmērā, sakarā ar piedziņas neiespējamību.

Finanšu riski. Galvenie finanšu riski, kas saistīti ar Sabiedrības finanšu instrumentiem, ir valūtas risks, procentu likmju risks, likviditātes risks un kredītrisks.

Valūtas risks. Ārvalstu valūtas riskam pakļautajos Sabiedrības finanšu aktīvos ietilpst pircēju parādi. Galvenokārt tas ir saistīts ar ASV dolāru valūtas risku.

Procentu likmju risks. Procentu likmju riskam Sabiedrība ir pakļauta galvenokārt saistībā ar tās īstermiņa un ilgtermiņa aizņēmumiem.

Kredītrisks. Sabiedrība ir pakļauta kredītriskam saistībā ar tās pircēju parādiem. Sabiedrība kontrolē savu kredītrisku, pastāvīgi izvērtējot klientu parādu atmaksas vēsturi un nosakot kreditēšanas nosacījumus katram klientam atsevišķi. Bez tam, Sabiedrība nepārtraukti uzrauga debitoru parādu atlikumus, lai mazinātu neatgūstamo parādu rašanās iespēju.

Likviditātes risks. Sabiedrība kontrolē savu likviditātes risku, izmantojot bankas piešķirto kredītu, izmantojot faktoringu.

Pārskata gada beigās Sabiedrības saistības pārsniedz apgrozāmos līdzekļus par 2 033 477 EUR. Bet īstermiņa saistības ir mazākas par apgrozāmajiem līdzekļiem par 671 823 EUR. Saskaņā ar nerevidētiem datiem, 2018.gada 31.martā Sabiedrības saistības ir lielākas par apgrozāmajiem līdzekļiem par 2 191 508 EUR un īstermiņa saistības ir mazākas par apgrozāmajiem līdzekļiem par 628 292 EUR. 2017. gada 31. decembrī Sabiedrībai bija pozitīvs pašu kapitāls 1 619 438 EUR apmērā. Ņemot vērā augstāk minēto, Sabiedrības valde uzskata, ka 2018.gadā Sabiedrība spēs norēķināties ar īstermiņa kreditoriem un tai nebūs likviditātes problēmas. Sabiedrības mērķis 2018.gadā ir turpināt strādāt pie papildus noieta tirgus apguves un optimizēt izdevumu struktūru. Vienlaicīgi valde uzskata, ka 2017.gadā veiktās iestrādes jaunu tirgu apguvē Japānā, Ķīnā, Somijā dos iespēju pārvarēt ekonomiskās un finansiālās grūtības. Sabiedrība ir arī gatava palielināt eksporta apjomus Ukrainā un Vidusāzijas valstīs, tiklīdz reģionos uzlabosies ekonomiskā situācija un palielināsies iedzīvotāju pirktspēja. Pamatojoties uz augstāk minēto, Sabiedrības vadība uzskata, ka darbības turpināšanas pieņēmums ir piemērojams šī finanšu pārskata sagatavošanā.

Turpinām darbu pie jaunu produkcijas veidu izstrādes, pie izdevumu struktūras optimizēšanas. Plānojam koordinēt sadarbību ar pārējiem zivju konservu ražotājiem, lai samazinātu izmaksas saistītās ar ārējo tirgu apguvi, kas līdz šim ir bijušas ievērojamas visiem zivrūpniecības uzņēmumiem.

Paziņojums par korporatīvo pārvaldību par 2017. gadu elektroniskā veidā publiski pieejams NASDAQ RIGA mājas lapā www.nasdaqbaltic.com.

 

Arnolds Babris

Valdes priekšsēdētājs

Pielikumi
Gada pārskats_2017.pdf (1521.46 kB)
Paziņojums par korporatīvo pārvaldību_2017.pdf (320.22 kB)