Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Latvenergo piesakās vienreizējai Rīgas TEC jaudas maksājumu kompensācijai
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2017-10-19 15:23:33
Versijas komentārs
Teksts

AS „Latvenergo” ir pieteikusies vienreizējai kompensācijai par daļēju atteikšanos no Rīgas TEC elektriskās jaudas maksājumu saņemšanas nākotnē. Kompensācijas finansējumam tiks izmantotas valsts kā akcionāra tiesības samazināt AS „Latvenergo” pamatkapitālu par 454 milj. EUR.

Šī gada 22. septembrī Ministru kabinets pieņēma rīkojumu „Par konceptuālo ziņojumu „Kompleksi pasākumi elektroenerģijas tirgus attīstībai””, kas paredz efektīvu un ilgtspējīgu OIK izmaksu samazināšanu elektroenerģijas lietotājiem. Ziņojums paredz izveidot tādu mehānismu, kura ietvaros valsts samazinātu savas nākotnes saistības koģenerācijas stacijās ar  uzstādīto elektrisko jaudu virs 100 MW. Tādejādi šādiem ražotājiem tiek piedāvāts pieteikties uz vienreizēju maksājumu, piekrītot daļējam atbalsta intensitātes samazinājumam nākotnē. 2017. gada 14. oktobrī spēkā stājās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos Nr. 221 „Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā”, kas nosaka komersanta pieteikuma iesniegšanas un izvērtēšanas, lēmuma pieņemšanas un vienreizējā maksājuma aprēķināšanas un veikšanas kārtību.

AS „Latvenergo” ir pieteikusies vienreizējas kompensācijas saņemšanai no valsts, vienlaicīgi atsakoties turpmāk saņemt 75 procentus no ikgadējiem elektriskās jaudas maksājumiem koģenerācijas stacijām TEC-1 un TEC-2. Tādējādi valsts saistības ilgtermiņā samazināsies par 262 milj. EUR. Ziņojumā AS „Latvenergo” vienreizējā kompensācija ir novērtēta 454 milj. EUR apmērā. Kompensācija tiks finansēta, valstij kā AS „Latvenergo” akcionārei izmantojot savas tiesības samazināt AS „Latvenergo” pamatkapitālu.

Pēdējo gadu laikā Latvenergo koncerna finanšu rezultāti ir būtiski uzlabojušies, koncerna aktīvi 2017. gada 30. jūnijā pārsniedz 3,8 miljardus eiro, bet pašu kapitāls – 2,4 miljardus eiro. Atbilstoši starptautisku neatkarīgu trešo pušu vērtējumam Latvenergo koncerna kapitāla struktūras rādītāji ir labāki nekā lielai daļai nozares uzņēmumiem – 2017. gada 30. jūnijā neto aizņēmumi pret pašu kapitālu ir 23 %, bet neto aizņēmumi pret EBITDA – 1,5.

Vērtējumu par minēto pasākumu radīto ietekmi uz Latvenergo koncerna finanšu stabilitāti ir veikusi arī kredītreitinga aģentūra Moody’s, publicējot skaidrojošu komentāru, bet neveicot AS „Latvenergo” kredītreitinga vai tā nākotnes skatījuma pārskatīšanu. Saskaņā ar Moody’s komentāru Latvenergo spēs saglabāt pietiekošu finansiālo elastīgumu un galvenos finanšu rādītājus līmenī, kas atbilst pašreizējam kredītreitingam Baa2 ar stabilu nākotnes vērtējumu.

Papildu informācija:

Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts: investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo
Latvenergo koncerns ir lielākais energoapgādes pakalpojumu sniedzējs Baltijā, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, dabasgāzes tirdzniecību, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. AS “Latvenergo” vairākus gadus ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa2/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un tirdzniecība, dabasgāzes tirdzniecība) un meitassabiedrības - AS “Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu noma), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas un dabasgāzes tirdzniecība Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas un dabazgāzes tirdzniecība Lietuvā), AS “Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA “Liepājas enerģija” (siltumenerģijas ražošana un tirdzniecība Liepājā, elektroenerģijas ražošana). Visas AS „Latvenergo” akcijas pieder valstij un to turētāja ir Latvijas Republikas Ekonomikas ministrija.

Pielikumi