Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "Latvijas balzams" neauditēts 2017. gada 6 mēnešu finanšu pārskats
Emitents Amber Latvijas balzams, AS (097900BGLZ0000056644)
Veids 1.2 Pusgada finanšu pārskati un revīzijas ziņojumi / ierobežotas pārbaudes
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2017-08-31 15:24:12
Versijas komentārs
Teksts

Darbības veids


Sabiedrība ir dibināta 1900. gadā kā Rīgas valsts degvīna noliktava Nr.1 un darbojas ar pašreizējo nosaukumu kopš 1970. gada. SPI Group iekšējās restrukturizācijas rezultātā, no 2014. gada oktobra Sabiedrības vadošais akcionārs un 89,99% akciju īpašnieks ir SIA “Amber Beverage Group”.
Šobrīd AS “Latvijas balzams” pārvalda divas alkohola ražotnes Rīgā – stipro alkoholisko dzērienu ražošanas un dzirkstošo vīnu un vieglo alkoholisko dzērienu ražošanas rūpnīcas. Ražošanas procesā tiek izmantoti ingredienti no daudzām pasaules valstīm, kā arī ir saglabātas tradicionālās ražošanas tehnoloģijas. Mūsu pamatproduktu receptēm ir vairāku gadsimtu vēsture, piemēram, “Rīgas Melnā Balzama” receptūra savus pirmsākumus rod 1752. gadā, savukārt pasaulē labi zināmais degvīna zīmols “Moskovskaya Vodka” tika izveidots 19. gadsimta beigās.
Baltijas reģionā esam ieņēmuši tirgus līdera pozīcijas visos stipro alkoholisko dzērienu, kā arī vadošas pozīcijas dzirkstošo vīnu, sidru un kokteiļu segmentos. Jaunā alkoholisko dzērienu paaudze, ko pārstāv tādi zīmoli kā  “Riga Black Vodka” un “Amber Gold Vodka”, tiek ražota, izmantojot inovatīvās filtrācijas tehnoloģijas, kas nodrošina īpašas garšas kvalitātes alkoholisko dzērienu cienītājiem.
Mēs esam lepni par mūsu spēju nodrošināt pastāvīgi augstu produkcijas kvalitāti, kā arī attīstīt jaunus produktus, kas atbilst patērētāju vēlmēm. Tajā pašā laikā mēs spējam uzturēt augstus starptautiskos kvalitātes standartus atbilstoši SPI Group prasībām, kas nodrošina iespēju pārdot “Stolichnaya” zīmola produkciju pasaulē, tai skaitā Japānā.
AS “Latvijas balzams” ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijas valstīs, kas ražo vairāk nekā 100 dažādu zīmolu dzērienus. Mūsu produkcija tiek pārdota vairāk nekā 170 eksporta tirgos ar SPI Group starpniecību, kā arī vairāk nekā 42 tirgos AS “Latvijas balzams” tiešā eksporta ceļā.

Sabiedrības darbība 2017. gada pirmajā pusgadā


Sabiedrības neauditētais neto apgrozījums 2017. gada pirmajā pusgadā sasniedza 36 miljonus eiro, kas ir par 3.1% vairāk nekā 2016. gada pirmajā pusgadā. Pieaugums sasniegts, galvenokārt, pateicoties pieaugošajiem pasūtījumiem no lielākā privāto zīmolu klienta SPI Cyprus, lai arī šādu pasūtījumu rentabilitāte ir zemāka, nekā pārdodot “Latvijas balzams” zīmolus. Pozitīvi pusgada rezultātus ietekmējuši arī sniegtie  noliktavas un loģistikas pakalpojumi gan ārējiem klientiem, gan saistītajām sabiedrībām.
Kopš 2016. gada sākuma Sabiedrība piedāvā noliktavas un loģistikas pakalpojumus, pārsvarā alkoholisko dzērienu nozares uzņēmumiem, tai skaitā tranzīta nodrošināšanas pakalpojumi, muitas noliktavu pakalpojumi, loģistikas pakalpojumi, pievienotās vērtība pakalpojumi, komplektēšana utt. Veiktās darbības ir ļāvušas efektīvāk izmantot pieejamos resursus. AS “Latvijas balzams“ sekmīgi darbojās kā Eiropas loģistikas centrs grupas pārstāvēto zīmolu izplatīšanai Eiropā, tai skaitā Skandināvijā un Krievijā (KAH, Bayou, Arinzano, Achaval Ferrer).
2017. gada pirmā pusgada neauditētā neto peļņa sasniedza 2,52 milj. eiro, kas ir par 13% mazāk nekā 2016. gada pirmajā pusgadā. Tas skaidrojams ar to, ka 2016.gada attiecīgā perioda rezultātus ietekmēja ienākumi no vienreizējiem darījumiem, kā apdrošināšanas atlīdzības izmaksa 280 tūkstošu EUR vērtībā saistībā ar 2014.gadā notikušo ugunsgrēku ražotnes teritorijā, kā arī ieņēmumi no atsevišķu nekustamā īpašuma objektu pārdošanas 594 tūkstošu EUR apmērā.
AS “Latvijas balzams” ir ne tikai vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Latvijā, bet arī viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem valstī. Pārskata periodā Sabiedrība nodokļos valsts budžetā ieskaitījusi 26,9 miljonus eiro, tajā skaitā akcīzes nodokli 21 miljonus eiro apmērā.

Turpmākā Sabiedrības attīstība


2017. gadā Sabiedrība turpinās koncentrēties uz investīciju iespējām eksistējošos un jaunos eksporta tirgos ar spēcīgu izaugsmes potenciālu un pieaugošu pārdošanu. Liels uzsvars tiks likts uz mūsu galvenajiem eksporta zīmoliem – “Rīgas Melnais Balzams” un “Cosmopolitan Diva”, veicot investīcijas starptautiskās atpazīstamības veidošanā, kā arī zīmolu vērtības un tirgus daļas palielināšanā.
Sabiedrība turpinās palielināt ražošanas efektivitāti, liekot uzsvaru uz iepirkumu, plānošanas un infrastruktūras uzlabojumiem, lai nodrošinātu mūsu mērķi - piegādāt kvalitatīvu produkciju par konkurētspējīgu cenu.
Sabiedrība ir uzsākusi lielu ražošanas telpu modernizācijas un rekonstrukcijas projektu, ar mērķi apvienot esošās divas ražotnes zem viena jumta. Projekta pabeigšana rezultēsies ar Sabiedrības konkurētspējas palielināšanu reģiona ražotāju vidū, jo tā ietekmēs darbaspēka, loģistikas un ražošanas izmaksu samazinājumu. Projekta kopējās izmaksas ir plānotas 23 miljonu eiro apmērā. Sabiedrība ir iesniegusi Ekonomikas Ministrijai iesniegumu par uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaides piešķiršanu projekta īstenošanai un šobrīd izstrādā projekta tehnisko daļu.  Pēc šo divu projekta stadiju īstenošanas, Sabiedrības akcionāri tiks iepazīstināti ar projekta detalizēto aprakstu lai iegūtu viņu atbalstu šo investīciju veikšanai.
AS “Latvijas balzams” aktīvi darbojas Latvijas alkohola nozares asociācijā un sadarbojas ar nevalstiskām organizācijām, lai pārstāvētu nozares intereses dialogā ar likumdevējiem un tiesībsargājošajām iestādēm. Sabiedrība atbalsta pārdomātās alkoholisko dzērienu aprites politikas attīstību valstī, atbildību alkohola lietošanā un sabiedrības izglītošanu šajos jautājumos. Sabiedrība arī turpina cīņu pret nelegālā alkohola ražošanu un apriti.

Pielikumi
Finansu_parskats_6m_2017.pdf (1905.17 kB)