Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Par Ekonomikas ministrijas konceptuālo ziņojumu „Kompleksi pasākumi elektroenerģijas tirgus attīstībai”
Emitents Latvenergo, AS (213800DJRB539Q1EMW75)
Veids 2.2. Iekšējā informācija
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2017-08-30 09:55:59
Versijas komentārs
Teksts

2017.gada 29.augustā Ministru kabinets atbalstīja daļēju valsts atbalsta nākotnes saistību atpirkšanu no AS „Latvenergo” attiecībā uz tās īpašumā esošajām koģenerācijas elektrostacijām Rīgas TEC-1 un Rīgas TEC-2. Pieņemtais risinājums bija viens no četriem Ekonomikas ministrijas konceptuālā ziņojuma „Kompleksi pasākumi elektroenerģijas tirgus attīstībai” variantiem, un ir vērsts uz obligātā iepirkuma komponentes samazināšanu.

Risinājums paredz iespēju atteikties no līdzšinējā atbalsta 75% apmērā, saņemot vienreizēju kompensāciju 454 miljonu eiro apmērā, kas atbilst Rīgas TEC aktīvu vērtībai, savukārt turpmāk koģenerācijas stacijas ik gadu  saņemtu 25% no līdzšinējā atbalsta apmēra, kas nodrošinātu pietiekamu pamatu staciju komerciālas darbības turpināšanai. Šo risinājumu paredzēts finansēt, izmantojot līdzekļus, kas tiktu iegūti AS „Latvenergo” pamatkapitāla samazināšanas rezultātā.

Ministru kabineta lēmums uzdod Ekonomikas ministrijai izstrādāt Ministru kabineta noteikumu projektu, kurā tiktu noteikta kārtība, kādā būs iespējams pieteikties saistību atpirkšanai. AS “Latvenergo” izvērtēs Ministru kabineta atbalstītā risinājuma ietekmi uz uzņēmuma darbību un tā attīstības perspektīvām, un lems par pieteikšanos valsts nākotnes saistību atpirkšanai, kuru maksājumu savstarpējā veikšana varētu tikt realizēta ar savstarpējo ieskaitu, tādejādi neskarotaizņēmumu apmēru.

Pēdējo gadu laikā Latvenergo koncerna finanšu rezultāti ir būtiski uzlabojušies, koncerna aktīvi pārsniedz 3.8 miljardus eiro, bet pašu kapitāls – 2.4 miljardus eiro. Atbilstoši starptautisku neatkarīgu trešo pušu vērtējumam Latvenergo koncerna kapitāla struktūras rādītāji ir labāki nekā lielai daļai nozares uzņēmumiem – 2017.gada 30.jūnijā neto aizņēmumi pret pašu kapitālu ir 23 %, bet neto aizņēmumi pret EBITDA – 1,5. Koncerna finanšu situācija ir pietiekami stabila Ministru kabineta atbalstīto pasākumu veikšanai un arī pēc pamatkapitāla samazināšanas kapitāla struktūra atbilstu nozares vidējiem rādītājiem un aizņēmuma līgumos noteiktie ierobežojošie finanšu rādītāji netiktu pārkāpti ne īstermiņā, ne ilgtermiņā.

Risinājuma īstenošanas gaitā AS “Latvenergo” nodrošinās pienācīgu komunikāciju ar kreditoriem, pamatkapitāla samazināšanas gadījumā veicot normatīvajos aktos un citos saistošos dokumentos paredzētās darbības.

Papildu informācija:

Jānis Irbe
Finanšu un kredītu vadības direktors
Tālrunis: +371 67 728 239
E-pasts: investor.relations@latvenergo.lv

www.latvenergo.lv

Par Latvenergo

Latvenergo koncerns ir Baltijas mēroga energouzņēmums, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un pārdošanu, elektroenerģijas sadales pakalpojuma nodrošināšanu un pārvades aktīvu nomu. Latvenergo koncernam ir viena trešdaļa no kopējā Baltijas elektroenerģijas tirgus, nodrošinot elektroenerģijas pārdošanas līdera pozīcijas Baltijā. AS „Latvenergo” vairākus gadus pēc kārtas ir atzīta par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu. Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s AS „Latvenergo” ir novērtējusi ar investīciju pakāpes kredītreitingu Baa2/stabils.

Latvenergo koncernā ietilpst mātessabiedrība AS „Latvenergo” (elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošana un pārdošana) un meitassabiedrības – AS „Latvijas elektriskie tīkli” (pārvades aktīvu noma), AS „Sadales tīkls” (elektroenerģijas sadale), Elektrum Eesti, OÜ (elektroenerģijas pārdošana Igaunijā), Elektrum Lietuva, UAB (elektroenerģijas pārdošana Lietuvā), AS „Enerģijas publiskais tirgotājs” (elektroenerģijas obligātā iepirkuma administrēšana) un SIA „Liepājas enerģija” (siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana, pārvade, sadale un pārdošana Liepājā).

Pielikumi
OIK_prezentacija_LV.pdf (613.56 kB)