Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
AS "Brīvais vilnis" revidētais gada pārskats par 2016.gadu
Emitents Brīvais vilnis, AS (48510000158QBL0AK019)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2017-04-28 16:25:36
Versijas komentārs
Teksts

 

VADĪBAS ZIŅOJUMS

Akciju sabiedrības “Brīvais vilnis” ("Sabiedrība") komercdarbības veidi ir zivju un zivju produktu pārstrāde un konservēšana, pārtikas produktu vairumtirdzniecība, kā arī pārējā citur nekvalificētā komercdarbība.

2016. gads ir divdesmit piektais Sabiedrības darbības gads kopš tās pārveidošanas par akciju sabiedrību.

Sabiedrība ir līderis produkcijas kvalitātes jomā, ražošanā netiek izmantota ģenētiski modificētas izejvielas un sintētiskās pārtikas piedevas un garšas pastiprinātājus.

2016.gadā saražots 10,4 milj. kārbu dažāda (161) sortimenta zivju konservu, no tā 4.6 milj. kārbu šprotes. Pārdots 10.1milj. kārbu par 5.4milj. EUR, kas ir par 25% mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Sabiedrības realizācijas zemo pārdošanas apjomu ietekmēja noteiktais Krievijas ekonomiskais embargo, Ukrainas grivnas devalvācija, pirktspējas kritums Aizkaukāza un Vidusāzijas valstīs, kā arī lielā konkurence zivju konservu pārdošanas tirgū Eiropā.

Sabiedrības 2016.gada saimnieciskās darbības rezultāts ir zaudējumi 664 368 EUR.

Sabiedrības rezultātu ietekmēja taksācijas gadā šaubīgo debitoru uzkrājumu izveidošana 230 tūkst. EUR apmērā un realizācijas apjoma samazināšanās, kā arī konkurentu aktivitātes, samazinot pārdošanas cenas un tirgojot konservus zem pašizmaksas, lai  saglabātu tirgus segmentu.

Finanšu riski. Galvenie finanšu riski, kas saistīti ar Sabiedrības finanšu instrumentiem, ir valūtas risks, procentu likmju risks, likviditātes risks un kredītrisks.

Valūtas risks. Ārvalstu valūtas riskam pakļautajos Sabiedrības finanšu aktīvos ietilpst pircēju parādi. Galvenokārt tas ir saistīts  ar ASV dolāru valūtas risku.

Procentu likmju risks. Procentu likmju riskam Sabiedrība ir pakļauta galvenokārt saistībā ar tās īstermiņa un ilgtermiņa aizņēmumiem.

Kredītrisks. Sabiedrība ir pakļauta kredītriskam saistībā ar tās pircēju parādiem. Sabiedrība kontrolē savu kredītrisku, pastāvīgi izvērtējot klientu parādu atmaksas vēsturi un nosakot kreditēšanas nosacījumus katram klientam atsevišķi. Bez tam, Sabiedrība nepārtraukti uzrauga debitoru parādu atlikumus, lai mazinātu neatgūstamo parādu rašanās iespēju.

Likviditātes risks. Sabiedrība kontrolē savu likviditātes risku, izmantojot bankas piešķirto kredītu, izmantojot faktoringu.

2016.gada decembrī Sabiedrība uz laiku apturēja ražošanu, lai realizētu saražotos konservu krājumus. Sabiedrība  ražošanu atsāka 2017.gada februārī, lai nodrošinātu pasūtījumu izpildi klientiem.  Lielākā daļa atbrīvoto darbinieku tika pieņemti darbā Sabiedrībā.

Pārskata gada beigās Sabiedrības saistības ir lielākas par apgrozāmajiem līdzekļiem par 913 207 EUR. Bet īstermiņa saistības ir mazākas par apgrozāmajiem līdzekļiem par 1 339 073 EUR.  Sabiedrības valde uzskata, ka 2017.gadā Sabiedrība varēs norēķināties ar īstermiņa kreditoriem. Vienlaicīgi valde uzskata, ka ņemot vērā 2015., 2016. un 2017.gada sākumā veiktās iestrādes jaunu tirgu apguvē, Sabiedrība pārvarēs ekonomiskās un finansiālās grūtības un 2017.gadu noslēgs bez ievērojamiem zaudējumiem.

Sabiedrības mērķis 2017.gadā ir turpināt strādāt pie papildus noieta tirgus meklēšanas. 2016.gadā ir parakstīts līgums ar izplatītāju par produkcijas realizāciju ASV un 2017.gada pirmajā pusgadā plānojam veikt regulāras piegādes ASV tirgum. 2017.gada sākumā ir noslēgts līgums ar Japānas uzņēmumu par produkcijas realizāciju Japānā un citos Tālo Austrumu tirgos.  Vienlaicīgi turpinās darbs pie jaunu tirgu apgūšanas. Sabiedrība ir gatava palielināt eksporta apjomus Ukrainā un Vidusāzijas valstīs, tiklīdz reģionos uzlabosies ekonomiskā situācija un palielināsies iedzīvotāju pirktspēja.

Paziņojums par korporatīvo pārvaldību par 2016. gadu elektroniskā veida publiski pieejams NASDAQ RIGA mājas lapā www.nasdaqbaltic.com.

 

Arnolds Babris

Valdes priekšsēdētājs

Pielikumi
Gada pārskats 2016 - LV.pdf (2281.97 kB)