Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Par „Grindeks” finanšu rezultātiem 2014. gada pirmajā pusgadā
Emitents Grindeks, AS (5299006DWR32NKWM1O86)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-08-29 16:31:18
Versijas komentārs
Teksts

Rīgā, 2014. gada 29. augustā

Šodien, 29. augustā akciju sabiedrības „Grindeks” „NASDAQ OMX Riga” iesniegtie 2014. gada pirmā pusgada nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati liecina, ka koncerna apgrozījums 2014. gada pirmajā pusgadā bija 40,7 milj. euro, kas ir par 13,9 milj. euro vai par 25,5% mazāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā. Savukārt, koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2014. gada pirmajā pusgadā bija 2,8 milj. euro, kas, salīdzinot ar 2013. gada pirmo pusgadu, ir samazinājusies par 3,1 milj. euro vai 52,5%. Bruto peļņas rentabilitāte 2014. gada pirmajā pusgadā bija 57%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 6,9%. 2014. gada pirmajā pusgadā Koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 56 pasaules valstīm, kopumā par 38,6 milj. euro, kas ir par 13 milj. euro vai par 25,2% mazāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā.

Vairumtirdzniecības noliktavu atlikumu optimizācija un nacionālo valūtu devalvācijas risku vadība iezīmējas kā būtiska tendence galvenajos „Grindeks” gatavo zāļu tirgos. Šie ir svarīgākie iemesli, kas ietekmējuši apgrozījuma rādītāja samazinājumu 2014. gada pirmajā pusgadā. Savukārt neto peļņas rādītāja samazinājums ir skaidrojams ar ieguldījumu pieaugumu pētniecībā un attīstībā divos stratēģiskajos projektos. Sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem sekmīgi pabeigti kardioprotektīvās vielas – GBB hidroksilāzes inhibitora ar oriģinālu struktūru – ķīmiskie un preklīniskie farmakoloģiskās efektivitātes pētījumi, kas ir nozīmīgs posms jauna medicīnas preparāta radīšanā. Otrs projekts ir medikamenta Mildronāts® reģistrācija Ķīnā, kur šobrīd tiek veikts preparāta 3. fāzes klīniskais pētījums.

„Grindeks” gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2014. gada pirmajā pusgadā bija 34,5 milj. euro un ir samazinājies, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo pusgadu, par 12,7 milj. euro vai 26,9%. Galvenie gatavo zāļu tirgi ir Krievija, pārējās NVS valstis, Gruzija un Baltijas valstis. Krievijas, pārējo NVS valstu un Gruzijas pārdošanas apjoms 2014. gada pirmajā pusgadā sasniedza 28,8 milj. euro, kas ir par 11,7 milj. euro vai 28,9% mazāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā. Savukārt gatavo zāļu formu pārdošanas apjoms Baltijas un citās Eiropas valstīs sasniedza 5,7 milj. euro, kas ir par 0,9 milj. euro vai 13,6% mazāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā. 2014. gada pirmajā pusgadā „Grindeks” ir uzsācis gatavo zāļu eksportu uz vairākiem jauniem tirgiem – Lielbritāniju, Somiju, Slovākiju, Spāniju un Nīderlandi. Sekmīgi turpinās pagājušā gadā uzsāktā sadarbība ar Tunisiju, veidojot +78% pieaugumu, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, un Vjetnamu, veidojot +178%, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu. Tirgos, kas atrodas ārpus NVS un Baltijas valstīm, apgrozījums 2014. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot iepriekšējā gada pirmo pusgadu, ir palielinājies par 35%.

2014. gada pirmajā pusgadā aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 6,1 milj. euro, kas ir par 1,2 milj. euro vai 16,4% mazāk nekā 2013. gada pirmajā pusgadā. Galvenie „Grindeks” aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi pirmajā pusgadā ir Nīderlande, Vācija, Kanāda, ASV, Francija un Japāna. „Grindeks” pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas ir zopiklons, oksitocīns, ftorafūrs, droperidols, ksilazīns un UDHS.

AS „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis: „Neskatoties uz apgrozījuma un peļņas rādītāju kritumu pirmajā pusgadā, kā jau iepriekš prognozējām, pārdošanas rādītāji otrā pusgada pirmajos mēnešos jau uzrāda kāpumu un kopējā situācija pakāpeniski stabilizējas. Kopš gada sākuma uzņēmumā tiek sekmīgi realizētas strukturālās reformas, kas jau ir veicinājušas mārketinga un pārdošanas efektivitātes pieaugumu. Arī jaunu tirgu apguve norisinās nepārtraukti - meklējot un attīstot biznesu jaunos tirgos, kā arī slēdzot līgumus ar jauniem klientiem esošajos tirgos. Tādejādi norit plānveidīgs darbs, lai mazinātu biznesa riskus un atkarību no kāda konkrēta reģiona. Biznesa risku diversifikācijai arī turpmāk pievērsīsim īpašu uzmanību.”

AS „Grindeks” informē, ka ārkārtas akcionāru sapulce, lai lemtu par 2013. gada peļņas izlietošanu un revīzijas komitejas sastāvu, tiks izsludināta nākošajā nedēļā.

Par „Grindeks”

„Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības 13 valstīs.

„Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido veiksmīgs oriģinālproduktu un patentbrīvo zāļu apvienojums – tajā ietilpst oriģinālprodukti Mildronāts® un Ftorafur®, kā arī vairāk kā 100 efektīvu un drošu patentbrīvo medikamentu formu. Šobrīd „Grindeks” ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 59 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija, Nīderlande, ASV un Japāna.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, kopš 2002. gada uzņēmums ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, šajā laikā investējot attīstībā 70,7 milj. euro.

AS „Grindeks” akcijas tiek kotētas „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā. AS „Grindeks” lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans – 33,29%, „AB.LV Private Equity fund 2010” – 22,66%, Anna Lipmane – 16,69%, „Swedbank” AS Clients Account (nominālturētājs) – 10,47%.

Vairāk informācijas par uzņēmumu – www.grindeks.lv

Sekojiet uzņēmuma informācijai:
Twitter.com/AS_Grindeks; Youtube.com/GrindeksLV; Draugiem.lv/grindeks

 

Kontakti:
Laila Kļaviņa
AS „Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: 67083370, 29256012
fakss: 67083505
E-pasts: laila.klavina@grindeks.lv

Pielikumi
Grindeks_finansu_parskats_2014_Q2_EUR.pdf (377.64 kB)