Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Par „Grindeks” finanšu rezultātiem 2014. gada pirmajā ceturksnī
Emitents Grindeks, AS (5299006DWR32NKWM1O86)
Veids Finanšu pārskati
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-05-30 16:48:31
Versijas komentārs
Teksts

2014. gada 30. maijā

Šodien, 30. maijā akciju sabiedrības „Grindeks” „NASDAQ OMX Riga” iesniegtie 2014. gada pirmā ceturkšņa nerevidētie konsolidētie finanšu pārskati liecina, ka Koncerna apgrozījums 2014. gada pirmajā ceturksnī bija 18,81 milj. euro, kas ir par 5,4 milj. euro vai par 22% mazāk kā 2013. gada pirmajā ceturksnī. Savukārt, koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2014. gada pirmajā ceturksnī bija 0,5 milj. euro, kas, salīdzinot ar 2013. gada pirmo ceturksni, ir samazinājusies par 2,6 milj. euro vai 84%. Bruto peļņas rentabilitāte 2014. gada pirmajā ceturksnī bija 62%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 3%. 2014. gada pirmajā ceturksnī Koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 51 pasaules valstīm, kopumā par 17,8 milj. euro, kas ir par 4,8 milj. euro vai par 21% mazāk kā 2013. gada pirmajā ceturksnī.

Vairumtirdzniecības noliktavu atlikumu optimizācija un nacionālo valūtu devalvācijas risku vadība iezīmējas kā būtiska tendence galvenajos „Grindeks” gatavo zāļu tirgos. Šie ir svarīgākie iemesli, kas ietekmējuši apgrozījuma rādītāja samazinājumu 2014. gada pirmajā ceturksnī. Savukārt neto peļņas rādītāja samazinājums ir skaidrojams ar ieguldījumu pieaugumu pētniecībā un attīstībā divos stratēģiskajos projektos. Sadarbībā ar Latvijas zinātniekiem sekmīgi pabeigti kardioprotektīvās vielas – GBB hidroksilāzes inhibitora ar oriģinālu struktūru – ķīmiskie un preklīniskie farmakoloģiskās efektivitātes pētījumi, kas ir nozīmīgs posms jauna medicīnas preparāta radīšanā. Otrs projekts ir medikamenta Mildronāts® reģistrācija Ķīnā, kur šobrīd tiek veikts preparāta 3. fāzes klīniskais pētījums.

„Grindeks” gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2014. gada pirmajā ceturksnī bija 16,1 milj. euro un ir samazinājies, salīdzinot ar iepriekšējā gada pirmo ceturksni, par 5,2 milj. euro vai 24%. Galvenie gatavo zāļu tirgi ir Krievija, pārējās NVS valstis, Gruzija un Baltijas valstis. Krievijas, pārējo NVS valstu un Gruzijas pārdošanas apjoms 2014. gada pirmajā ceturksnī sasniedza 13,3 milj. euro, kas ir par 4,7 milj. euro vai 26% mazāk kā 2013. gada pirmajā ceturksnī. Savukārt gatavo zāļu formu pārdošanas apjoms Baltijas un citās Eiropas valstīs sasniedza 2,8 milj. euro, kas ir par 0,5 milj. euro vai 15% mazāk kā 2013. gada pirmajā ceturksnī.

Salīdzinot ar 2013. gada pirmo ceturksni, būtisks pārdošanas apjoma pieaugums šī gada pirmajā ceturksnī vērojams Ukrainā (+80%), Uzbekistānā (+39%), Baltkrievijā (+35), Armēnijā (+28%) un Turkmenistānā (+23%).

Neskatoties uz ievērojamo pārdošanas apjoma kāpumu 2014. gada pirmajā ceturksnī Ukrainā, kas ir viens no svarīgākajiem tirgiem, „Grindeks” situāciju šajā valstī vērtē piesardzīgi. „Grindeks” prognozē, ka 2014. gada otrajā pusgadā pārdošanas apjoms Krievijā pakāpeniski atgriezīsies iepriekšējā apjomā. Prognozi pamato stabilās galvenā oriģinālā produkta Mildronāts® tirgus līdera pozīcijas, ko apliecina arī IMS tirgus dati: 2014. gada pirmajā ceturksnī Mildronāta® tirgus daļa savā segmentā veidoja 86% (iepakojumos) un 91% (euro).

2014. gada pirmajā ceturksnī aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 2,6 milj. euro, kas ir par 0,1 milj. euro vai 4% mazāk kā 2013. gada pirmajā ceturksnī. Galvenie „Grindeks” aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi ir ES valstis, ASV un Japāna. „Grindeks” pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas ir zopiklons, oksitocīns, ftorafurs (tegafūrs) un droperidols.

AS „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis: „Šobrīd vairāk nekā iepriekš uzmanību pievēršam ilgtspējīgai uzņēmuma darbībai – tiek realizēti vērienīgi pētniecības un attīstības projekti, tiek restrukturizēta darbības organizācija, stiprinot mārketinga un pārdošanas efektivitāti, kā arī meklētas jaunas tirgus iespējas. Gada sākumā darbības rādītāji nav iepriecinoši, taču tie ir motivējoši pārdomāti turpināt uzsākto. Konkurence ir sīva, turklāt gatavo zāļu jomā mēs strādājam paaugstināta riska tirgos. Esmu pārliecināts, ka izmantojot savas zināšanas un pieredzi, spēsim pielāgoties tirgus specifikai.”

Lai uzlabotu „Grindeks” darbības efektivitāti, uzņēmumā tiek veiktas strukturālas pārmaiņas, kuru galvenais mērķis ir padarīt uzņēmuma darbību elastīgāku, spējīgāku operatīvāk reaģēt uz tirgus izmaiņām un konkurētspējīgāku. Jaunais darbības modelis jau ir uzlabojis pārdošanas un mārketinga funkcijas un efektivitāti. Šobrīd norit loģistikas, ražošanas, pētniecības un attīstības funkciju racionalizācija.

Par „Grindeks”

„Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības 13 valstīs.

„Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido veiksmīgs oriģinālproduktu un patentbrīvo zāļu apvienojums – tajā ietilpst oriģinālprodukti Mildronāts® un Ftorafur®, kā arī vairāk kā 100 efektīvu un drošu patentbrīvo medikamentu formu. Šobrīd „Grindeks” ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 59 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija, Nīderlande, ASV un Japāna.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, kopš 2002. gada uzņēmums ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, šajā laikā investējot attīstībā 70,7 milj. euro.

AS „Grindeks” akcijas tiek kotētas „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā. AS „Grindeks” lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans – 33,29%, „AB.LV Private Equity fund 2010” – 22,66%, Anna Lipmane – 16,69%, „Swedbank” AS Clients Account (nominālturētājs) – 10,47%.

 

Vairāk informācijas par uzņēmumu – www.grindeks.lv

Sekojiet uzņēmuma informācijai:
 

Twitter.com/AS_Grindeks; Youtube.com/GrindeksLV; http://Draugiem.lv/grindeks

 

Kontakti:
Laila Kļaviņa
AS „Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: 67083370, 29256012
fakss: 67083505
E-pasts:
laila.klavina@grindeks.lv

 

 

Pielikumi
Grindeks_finansu_parskats_2014_Q1_EUR.pdf (376.95 kB)