Šīs tīmekļa vietnes satura kvalitātes uzlabošanai un pielāgošanai lietotāju vajadzībām tiek lietotas sīkdatnes - tai skaitā arī trešo pušu sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni Jūs piekrītat sīkdatņu lietošanai.
Sabiedrības komentārs 2013. gada pārskatam
Emitents Ditton pievadķēžu rūpnīca, AS (391200LSGSVWPZW6LL87)
Veids Būtiski notikumi
Valoda LV
Statuss Publicēts
Versija
Datums 2014-05-08 09:37:20
Versijas komentārs
Teksts

2014.gada 29.aprīlī AS „Ditton pievadķēžu rūpnīca”, turpmāk – Sabiedrība, publicēja Sabiedrības revidēto gada pārskatu ar revidenta SIA „Deloitte Audits Latvia”, turpmāk – Revidents, ziņojumu.

Revidenta ziņojumā iekļauta informācija saskaņā ar likumu „Par zvērinātiem revidentiem”, ieskaitot norādījumu uz visiem apstākļiem, kuriem zvērināts revidents vēlas pievērst Sabiedrības Valdes un akcionāru uzmanību. Līdzās tam ziņojumā nav izteikts šajā pašā likumā paredzētais Revidenta viedoklis par to, vai vadības ziņojums atbilst finanšu pārskatiem, kā arī norādīts atteikums sniegt atzinumu un šī lēmuma iemesli.

Revidenta ziņojums satur akcionāriem un iespējamajiem ieguldītājiem būtisku informāciju. Šajā sakarā Padome un Valde uzskata par nepieciešamu, izpildot Finanšu instrumentu tirgus likuma 59.pantu, publicēt sekojošus paziņojumu.

Revīzijas laikā Revidentam tika iesniegta visa Sabiedrības rīcībā esošā grāmatvedības sākotnējā informācija un paskaidrojumi par to, kā arī iesniegta Revidenta piedāvātajā formā (pielikumā) rakstveida garantija par augstākminētās informācijas un grāmatvedības pirmdokumentu patiesumu un precizitāti un par to, ka no Revidenta nav tikuši slēpti dokumenti un/vai darījumi. Revīzijas laikā no Revidenta puses netika saņemti nekādi pieprasījumi iesniegt papildu informāciju un/vai dokumentus par Sabiedrības darbību un darījumiem, ko paredz Latvijas Republikas tiesību akti, Eiropas Savienības direktīvas un regulas, labas komercprakses paražas, kā arī nav bijis neviens gadījumus, kad tiktu atklāta nepatiesa vai neprecīza informācija (dokumenti), kas būtiski ietekmētu Sabiedrības gada pārskatu. No Revidenta puses arī nav ticis paziņots par to, ka Sabiedrības gada pārskats sastādīts, pārkāpjot Gada pārskatu likumu un grāmatvedības standartus.

Vēl jo vairāk, Revidents veica gada pārskata satura un apjoma korekcijas un atsevišķi rakstveida paskaidrojumi gada pārskatā iekļauti pēc Revidenta prasības, kaut gan tie nav obligāti iekļaujami saskaņā ar Gada pārskatu likumu un grāmatvedības standartiem.

Sabiedrība publicēja gada pārskatu redakcijā, kas izpildīta ar Revidenta dalību. Tas dod pamatu Sabiedrībai uzskatīt un apgalvot, ka Sabiedrības un Revidenta kopīgi sastādītais gada pārskats atspoguļo patieso Sabiedrības finansiālo stāvokli un sastādīts atbilstoši Gada pārskatu likumam un grāmatvedības standartiem.

Šajā sakarā Sabiedrība uzskata par nekorektu no Revidentu puses norādījumā uz apstākļiem, kuriem zvērināts revidents vēlas pievērst uzmanību, iekļaut tēzes par to, ka revīzijas gaitā Revidentam nebija iespējas iegūt pietiekamus un atbilstošu revīzijas pierādījumus paša Revidenta iekšējiem secinājumiem, nenorādot konkrēti, ko tieši nebija iespējas iegūt un kāda iemesla dēļ (pēdējais apstāklis vispār var nebūt saistīts ar Sabiedrību, bet gan ar Revidentu). Augstākminētais paziņojums ir pretrunā Revidenta dalībai gada pārskata korekcijā, citādi nav skaidrs, pēc kā Revidents šajā gadījumā vadījās. Tas arī ir nekorekti, arī ņemot vērā to, ka Revidents nav ierosinājis „trūkstošās” informācijas iegūšanu, kā arī Revidents nav ierosinājis koleģiālas darba tikšanās ar Sabiedrības Valdi šo problēmu apspriešanai, aprobežojoties ar tehnisku gada pārskata sastādīšanu.

Sabiedrība arī uzskata, ka Revidenta ziņojumā norādītais „Pamatojums atteikumam sniegt atzinumu” attiecināms uz apstākļiem, kuriem revidents uzskata par nepieciešamu pievērst Sabiedrības Valdes un akcionāru uzmanību, bet nevis uz iemesliem atteikumam sniegt atzinumu, piemēram, atzinuma daļā par gada pārskata atbilstību faktiskajam Sabiedrības finansiālajam stāvoklim saskaņā ar esošo pirmdokumentāciju un ierakstiem grāmatvedības reģistros vai par gada pārskata atbilstību pēc formas un satura Gada pārskatu likumam un grāmatvedības standartiem.

Šajā sakarā Sabiedrības Valde ir ierosinājusi komunikāciju ar Revidentu tā ziņojuma korekcijai vai attiecīgu rakstveida skaidrojumu saņemšanai par Revidenta pozīcijas būtību un gada pārskata būtību to atklāšanai akcionāriem un potenciālajiem ieguldītājiem. Šīs informācijas pieejamību un publiskumu Sabiedrības Valde nodrošinās pēc tās saņemšanas saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

 

Valde un Padome

Pielikumi
vadibas atbild vestule.pdf (515.09 kB)